Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Svíčkovou omáčkou potěšíte muže, děti, tchýni i šéfa. Jakmile se ji jednou naučíte, zjistíte, že není tak složitá, jak se navenek tváří. Připravit ji můžete například v troubě a bez gramu mouky. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 810 kJ / 2 823 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 199,84 g |
| Tuky | 190,27 g |
| Vláknina | 27,40 g |
| Cholesterol | 648 mg |
| Sodík | 3,52 g |
| Sůl | 8,65 g |
| Sacharidy | 65,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých "navrtáme" slaninu. Ideálně nám to půjde, pokud necháme proužky slaniny před tím v mrazáku zmrznout.
Krok 2: Poté na másle necháme zesklovatět cibulku a na ni dáme všechnu zeleninu.
Krok 3: Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem.
Krok 4: Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí.
Krok 5: Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou.
Krok 6: Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou.
Krok 7: Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.
Zveřejněno 30. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oOnY
Moje poznámka
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oOnY
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 6 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 5 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 6 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 7 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 8 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 11 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 11 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 11 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 11 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 12 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 12 hodinami
Tématické fráze:
recept na svíčkovou,
lák na svíčkovou,
lák na maso na svíčkovou,
svickova omacka pro zacatecniky,
recepty svíčková,
koření do svíčkové,
svickova,
svíčková na smetaně pro začátečníky,
jednoduchá svíčková,
hovězí falešná svíčková na smetaně recepty,
maminčiny recepty,
hovězí zadní falešná svíčková,
koření na svíčkovou,
příprava svíčkové,
falešná svíčkova,
falešná svíčková omáčka,
maminčiny recepty maso,
jak prospikovat maso,
falešná svíčková recepty,
svíčková lák
Suroviny:
svíčková falešná,
slanina uzená,
máslo,
cibule,
zelenina kořenová,
bobkový list,
koření nové koření,
ocet,
smetana na vaření
Komentáře (64)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jenom Barbar ochucuje svíčkovou octem.
casino: jinak, všimla jsem si, že ty máš vždy tendence recepty druhých shazovat. Asi jsi šéfkuchař v luxusní restauraci. Takže tady jsi proto, abys nás, dennodenní kuchařky, naučil, jak vařit?
Opravdu nebylo potřeba zahušťovat. Dělala jsem v troubě. A zeleninu jsem trochu nechala s cukrem zkaramelizovat.. výborná
No, nepíšete o kterém víkendu uvaříte
umí ji i můj syn
Nejste začátečníci, tak si svíčkovou přece dělejte podle sebe. Díky za pochvaly i kritiky, ale při vší úctě, nebylo by lepší ty zdlouhavý debaty provozovat jinde než pod mým receptem? Děkuju všem zúčastněným.
U nás je svíčková (z hovádka), jednou za čas, spíše sváteční jídlo..., tak maso nakládám (podobně jako Sodovka: níže) do kořenin a koření, a tam potom přidávám i žbrdolec octu, ale deci určitě néééééé...
Jj, HALALI jsem taky párkrát použil
BlankaZ:
...tak to je o chuti
Já třeba i do salátů dávám raději ocet než limon
Ale jinak, i když já svíčkovou nepovažuji za jednoduché jídlo, se mi rcp docela líbí
A k dnešnímu svátku vše nej