Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Snadný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 105 min

165 min (60 min příprava + 105 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech se zvýšeným okrajem 40 x 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 953 kJ /
4 052 kcal
Bílkoviny41,58 g
Tuky167,84 g
Vláknina27,88 g
Cholesterol 468 mg
Sodík 356 mg
Sůl0,77 g
Sacharidy548,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud máme listové těsto zmražené, necháme ho s předstihem povolit do úplného rozmrazení. Krok 2: Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme napůl a každou půlku na tři nebo čtyři dílky, záleží na velikosti hrušek. Rozkrojené pak pokapeme citronovou šťávou. Krok 3: Do hrnce, ve kterém budeme hrušky pošírovat, nalijeme odměřené množství vína, přidáme cukr a uvedeme do varu. Můžeme, ale nemusíme, přidat hvězdičku badyánu. Krok 4: Po 5 minutách varu, přihodíme hrušky, snížíme intenzitu varu a táhneme na velmi mírném plameni 10 minut. Sirup se nesmí vařit, teplota sirupového rozvaru by neměla přesáhnou 95 °C. Hrušky nesmí být rozvařené, musí zůstat tvrdé, chrupavé, jenom zesklovatí, to je to pošírování. Krok 5: Sem tam s hrncem "pohneme". Po 10 minutách hrušky scedíme do sítka a necháme částečně vychladnout. Tekutinu nevyléváme, to by byla veliká škoda. Může posloužit např. jako základ pro svařené víno. Krok 6: Připravíme těsto, které rozdělíme na dvě stejné poloviny. Máme 3 způsoby, jak s těstem pracovat:
1. způsob: ustřihneme kus pečicího papíru velikosti plechu a těsto pomocí válečku vyválíme na něm a pak přeneseme na plech.
2. způsob: papírem vysteleme plech a těsto vyválíme přímo v něm.
3. způsob: klasicky, na pomoučněné podložce vyválíme plát těsta o velikosti plechu a přeneseme ho na plech, vystlaným pečicím papírem. Druhý plát těsta rozválíme jak chceme, ale musíme docílit stejné velikosti, jako u těsta spodního. Krok 7: Připravíme krém: mléko uvedeme do varu. Zvlášť v míse ušleháme žloutky s moukou. K této směsi přilijeme vařící mléko, přidáme cukr, prošleháme metličkou a zjemníme přidáním smetany. Nevaříme. Krok 8: Ořechy dáme do mikrotenového pytlíku a potlučeme paličkou na maso. Na plát vyváleného těsta rozložíme s odstupy plátky hrušek. Poházíme ořechovou drtí, přelijeme polovinou krémové zálivky. Krok 9: A nyní na takto připravené těsto s tím vším, přeneseme druhou část vyváleného těsta (viz foto postup). Do propadlin dáme zbývající hrušky a dále postupujeme stejně, jako u spodní vrstvy, tzn. poházíme ořechy. Krok 10: Polijeme zbývajícím krémem a vložíme do trouby. Pečeme 40 minut při teplotě 170 °C.

Zveřejněno 15. 9. 2012

Poznámka autorky rebeka

Inspiraci jsem čerpala ne ve Vlastě, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale v Knihovničce receptů září 09/12.

Moučník je prostě úžasný, kdo odzkouší, nebude litovat. Kombinace šťavnatých, voňavých hrušek, křupavých ořechů a rozplývajícího se listového těsta, prostě nemá chybu :-)

Doufám, že oceníte fotopostup. Zejména pak Mr. Max Braun, na kterého jsem s láskou vzpomínala celé dopoledne, které jsem strávila, právě díky onomu fotopostupu, v kuchyni, s foťákem na krku.

Tentokrát jsem se držela přesně receptu a přidala jen ten badyán a citronovou šťávu.

P.S. mohlo by se zdát, že příprava tohoto moučníku je poněkud složitá.. opak je pravdou. Jen jsem to, aspoň myslím, rozepsala podrobně, aby mohli udělat i ti méně zkušenejší.

Moučník můžeme podávat horký, s kopečkem dobré zmrzliny, nebo studený a třeba dozdobit zbytkem šlehačky, kterou ušleháme. Dobrou chuť.

A ještě něco: čím víc ořechů dáte, tím víc to bude MLASK! A klidně nahrubo, sem tam může být i celý.. ty ořechy jsou velmi, velmi jedlé...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DW1y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DW1y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (42)

Já vám povím, to je dobrota! Děkuji za inspiraci, hned máme lepší sobotní odpoledne :-) :yes:
Jen jsem pekla na 180st, zdálo se mi, že při nižší teplotě se dlouho nic nedělo...

Vynikající řezy. Jsem si říkala, že budou výborné až studené a uleželé, ale nevím, jestli vydrží :-D ... baštíme je horké z plechu. Moc dobré. :-)

To je krása, Nadi:-p:yes::yes::yes:, jak je možné, že mi tento skvost utekl? :-O

rebeka:Myslíš, že by to šlo i s meruněk:-?:-?:-8

zumiklin: MUCK tobě taky;-):-) nesmírně mě těší:-K:-);-):yes: a děkuji:-K

Zdravim domov !!!

vcera vecer upeceno, dnes uz temer snezeno. Velky uspech, posilam bodik i pusu ;-)

Vymazlené,parádní řezy:-K+30:yes::-p

Bohatství chuti a nápadů :)
+

rebeka: Krásně se Ti povedly :yes: a ten postup :-)):yes::yes:

:yes::yes: vypadá to krásně :-K:-K +25

Jana Remkova: na tom něco je Jani;-), souhlasím docela s tou paní na tom příspěvku:-K

Jeje. Tedy, Ty jsi ale spisovatelka Nadi:-)), také s těstem pořád pracuji, jak naslano tak nasladko a dokola, jsou z nich dobré pokrmy:-p:-p:yes:

rebeka: Já bych nějak reagovala, ale..docela bych souhlasila s autorkou této připomínky...http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2027

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
listové těsto s hruškami, recept na bohatství makový dort, řezy s hruškami, listove kremove řezy, krém do listového těsta, rez na listech hrušky, krém do listových řezů, listové těto, makový dort recept na bohatství, lístové řezy, pošírovat, strudl s hruskama, listove testo hruskama, listove testo hruskama, všechny recepty ládi hrušky listové řezy, rozmražení listového těsta, hruškové řezy z listového těsta, krem na listové těsto, listové řezy s hruškami, kremove rezy s hruskami

Suroviny:
těsto listové, hruška, víno bílé, cukr krupice, badyán, šťáva citronová, mouka hladká, žloutek, mléko, smetana, cukr krupice, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu