Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: asi hodinu + 40 minut pečení velký plech ( 40 x 30 cm ) Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 41 názorů

Suroviny

Na těsto:
500 g listového těsta ( mražené necháme povolit )
Na pošírování hrušek:
5 - 6 zralých ale pevných hrušek
200 ml bílého vína
100 g krupicového cukru
hvězdička badyánu ( není nutná )
2 lžíce citronové šťávy
Na krém:
40 g hladké mouky
2 žloutky
100 ml mléka
100 ml smetany min. 3O%
150 g krupicového cukru
A ještě:
2 - 3 hrsti jader vlašských ořechů
(pečící papír a velký plech se zvýšeným okrajem)
Recept si zatím oblíbilo 38 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokud máme listové těsto zmražené, necháme ho s předstihem povolit do úplného rozmrazení.

  2. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme napůl a každou půlku na tři nebo čtyři dílky, záleží na velikosti hrušek. Rozkrojené pak pokapeme citronovou šťávou.

  3. Do hrnce, ve kterém budeme hrušky pošírovat, nalijeme odměřené množství vína, přidáme cukr a uvedeme do varu. Můžeme, ale nemusíme, přidat hvězdičku badyánu.

  4. Po 5 minutách varu, přihodíme hrušky, snížíme intenzitu varu a táhneme na velmi mírném plameni 10 minut. Sirup se nesmí vařit, teplota sirupového rozvaru by neměla přesáhnou 95°C. Hrušky nesmí být rozvařené, musí zůstat tvrdé, chrupavé, jenom zesklovatí, to je to pošírování.

  5. Sem tam s hrncem "pohneme. Po 10 minutách hrušky scedíme do sítka a necháme částečně vychladnout. Tekutinu nevyléváme, to by byla veliká škoda. Může posloužit např. jako základ pro svařené víno.

  6. Připravíme si těsto, které si rozdělíme na 2 stejné poloviny. Máme 3 způsoby, jak s těstem pracovat:
    1. způsob: ustřihneme kus pečícího papíru velikost plechu a těsto pomocí válečku vyválíme na něm a pak přeneseme na plech.
    2. způsob: papírem vysteleme plech a těsto vyválíme přímo v něm.
    3. způsob: klasicky, na pomoučněné podložce vyválíme plát těsta o velikosti plechu a přeneseme ho na plech, vystlaným pečícím papírem. Druhý plát těsta rozválíme jak chceme, ale musíme docílit stejné velikosti jako u těsta spodního.

  7. Připravíme si krém: mléko uvedeme do varu. Zvlášť v míse ušleháme žloutky s moukou. K této směsi přilijeme vařící mléko, přidáme cukr, prošleháme metličkou a zjemníme přidáním smetany. Nevaříme.

  8. Ořechy dáme do mikrotenového pytlíku a potlučeme paličkou na maso. Na plát vyváleného těsta rozložíme s odstupy plátky hrušek. Poházíme ořechovou drtí, přelijeme polovinou krémové zálivky.

  9. A nyní na takto připravené těsto s tím vším, přeneseme druhou část vyváleného těsta (viz foto postup). Do propadlin dáme zbývající hrušky (ty, co nám zbudou, sníme a s nikým se nedělíme) a dále postupujeme stejně, jako u spodní vrstvy, tzn. poházíme ořeším.

  10. Polijeme zbývajícím krémem a vložíme do trouby. Pečeme 40 minut při teplotě 170°C.

Poznámka

Inspiraci jsem čerpala ne ve Vlastě, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale v Knihovničce receptů září 09/12.

Moučník je prostě úžasný, kdo odzkouší, nebude litovat. Kombinace šťavnatých, voňavých hrušek, křupavých ořechů a rozplývajícího se listového těsta, prostě nemá chybu :-)

Doufám, že oceníte fotopostup. Zejména pak Mr. Max Braun, na kterého jsem s láskou vzpomínala celé dopoledne, které jsem strávila, právě díky onomu fotopostupu, v kuchyni, s foťákem na krku.

Tentokrát jsem se držela přesně receptu a přidala jen ten badyán a citronovou šťávu.

P.S. mohlo by se zdát, že příprava tohoto moučníku je poněkud složitá.. opak je pravdou. Jen jsem to, aspoň myslím, rozepsala podrobně, aby mohli udělat i ti méně zkušenejší.

Moučník můžeme podávat horký, s kopečkem dobré zmrzliny, nebo studený a třeba dozdobit zbytkem šlehačky, kterou ušleháme. Dobrou chuť.

A ještě něco: čím víc ořechů dáte, tím víc to bude MLASK! A klidně nahrubo, sem tam může být i celý.. ty ořechy jsou velmi, velmi jedlé...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 245 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: listové těsto s hruškami recept na bohatství makový dort řezy s hruškami listove kremove řezy krém do listového těsta rez na listech hrušky krém do listových řezů listové těto makový dort recept na bohatství lístové řezy pošírovat strudl s hruskama listove testo hruskama listove testo hruskama všechny recepty ládi hrušky listové řezy rozmražení listového těsta hruškové řezy z listového těsta krem na listové těsto listové řezy s hruškami kremove rezy s hruskami