Suroviny
Porce: 6 - 12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 307 kJ / 3 658 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,00 g |
Tuky | 20,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,53 g |
Sůl | 16,96 g |
Sacharidy | 739,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme si kynoucí mouku důkladným smícháním hladké mouky, 1 sáčku kypřicího prášku a 2 lžiček soli.
Krok 2: Do pekárny vlijeme vodu, na ni nasypeme kynoucí mouku, uprostřed mouky uděláme důlek a přidáme sušené droždí. Zavřeme pekárnu a zapneme program Těsto.
Krok 3: Poté, co je těsto hotovo (mé pekárně to trvá 1.5 hodiny), těsto vyjmeme, rozdělíme na stejné kousky, vyválíme nudličky a z nich smotáme preclíky (já jsem na motání kynutého těsta naprosto levá, takže moje vytvory preclíky moc nepřipomínají, ale to je vedlejší).
Krok 4: Preclíky necháme nakynout dalších 20-30 minut.
Krok 5: Poté si dáme do velkého kastrolu vařit vodu (asi 2.5 litru - já dala teplou vodu z kohoutku, aby vaření tak dlouho netrvalo) a přidáme alespoň 4 vrchovaté lžíce sody bikarbony (já dala 6). Pozor, sodu bikarbonu přidejte než se voda začne vařit, aby voda nevystříkla. Pokud máte doma děti nebo zvířátka, raděj bych je u tohoto kroku uklidila někam do bezpečí. A nenaklánějte se nad hrnec, kdyby náhodou.
Krok 6: Když se voda vaří, vložíme do ní preclíky a vaříme 1 až 3 minuty, až preclíky vyplavou.
Krok 7: Vyjmeme preclíky, necháme okapat a dáme na máslem pomazaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 stupňů asi 12 minut - povrch musí být hodně tmavý. Já pekla 15 minut, ale po těch 12 minutách jsem stála u trouby a hlídala barvu.
Zveřejněno 11. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské preclíky z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x69n
Moje poznámka
Bavorské preclíky z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x69n
Nejnovější recepty
Kosmatice na sladko vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Párečky v těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Hrášková omáčka s vajíčkem a paloučkovým knedlíkem ( pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Plátky krkovičky dušené v pikantní omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Játrový sýr podle ČSN
19488 před 2 hodinami
Domácí vlašský salát
Sefiragold před 5 hodinami
Chutný salát z čínského zelí
Sefiragold před 5 hodinami
Chřest (nejen) s vejcem
Eva z HK před 7 hodinami
Salát z pekingského zelí s balkánským sýrem
Eva z HK před 7 hodinami
Špíz s americkými brambory
Vrchotka15 před 8 hodinami
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 9 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 10 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 10 hodinami
Výborné lasagne
Papucel před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí preclíky,
preclíky,
preclíky recept,
recept na preclíky,
těsto na preclíky,
těsto na domací preclíky,
recept na domácí preclíky,
kynuté preclíky,
recept preclíky,
louhové preclíky,
domácí preclíky recept,
domácí preclík,
preclíky z kynutého těsta,
recepty na domácí preclíky,
preclík recept,
louhovy rohlik,
jak udelat preclik,
louhové těsto,
jak udelat precliky,
preclíky recepty
Suroviny:
voda,
droždí sušené,
mouka hladká,
kypřící prášek,
sůl,
soda jedlá,
sůl hrubá,
Komentáře (34)
Čerstvé droždí používám raději a už jsem se je naučila kupovat. Před DP se u nás doma droždí kupovalo jen na knedlíčky do polévky.
Zdravi, L.
Lido, díky za recept
Lido, díky za odpověď. I když přiznám, že jsem z toho trochu zmatená.... Kypřící prášek jsem odměřovala lžičkou (odměrkou), která byla přibalená k pekárně a 1 malá lžička = 3g kypřícího prášku
Jak pise Paprika, ze ma rada "louhove", tak v tom je ten nejvetsi figl. Kdyz se ty precliky delaji komercne, tak je fakt vari v nejakem louhovem roztoku, ktery se pak chemicky rozlozi a je neskodny, ale z toho mi beha mraz po tele... Procez ta soda bikarbona jako zasada misto toho louhu.
Jinak jedna lzicka kypriciho prasku se rovna cca 13g, tj. jeden pytlik.
Co se tyce prehozeni fotek, to zkusim, ale nevim, jestli to zvladnu... Kazdopadne logicka pripominka, diky. Ja jen byla tak v zapalu veci, ze me to nenapadlo...
Taky jsem chtela podotknout, ze ty precliky ze dobre mrazi, takze kdyby mel nekdo doma sikovne pomocniky a vyrobil by jich moc, tak si je muzou soupnout na led a pak kdyz prekvapi necekana navsteva, soupnou se na par minut do rozpalene trouby a jsou jako prave delane....
Vsem posilam moc pozdravu a prosim, pridejte fotky, jestli budete ty precliky delat... Diky moc.