Mazanec

Jana Remkova Kuchařka:

Moučníky , Ostatní 233 názorů

5106

Suroviny

1 kostka droždí
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g hrozinek
50 g mandlí
sůl
citronová kůra
1/2 lžičky anýzu
50ml rumu
jedno vejce na potření
trošku mléka
Recept si zatím oblíbilo 106 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin si vypracujeme těsto (můžeme použít pekárnu). Pokud se vám zdá těsto řídké, přidejte trochu mouky (150-180g).

  2. Necháme hodinu kynout.

  3. Pak vytvoříme bochánek, buď jeden veliký, nebo 2 menší a necháme ještě půl hodiny kynout.

  4. Navrch bochánku si nařízneme křížek a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 35 minut.

Poznámka

Zdroj-leták Penny market. Mazanců jsem už dělala hodně, tady ten ovšem je snad nejlepší. Kdo chce, může si dát půl polohrubé a půl hladké mouky. Taky jsem to tak udělala a těsto je jak vata.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 917 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mazanec

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Barbora: Já nevím, měla jsem ho akorát, ale pravda je, že každý rok se mi povede jinak :-)

    Odpovědět

  • Barbora Barbora(neregistrovaná)

    Chuť skvělá, jen těsto bylo na můj vkus moc řídké.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Spíš jde přesně o to, že z vykynutého těsta z pekárny se vypracuje bochánek a ten by se měl nechat ještě nakynout na plechu, pak by neměl prasknout, jinak třeba na chleba nebo rohlíky dávám na 500 g mouky 1/2 kostky droždí, ale na tohle mastnější těsto taky dávám celou. Takže kdo ví, asi to může být i kvalitou mouky, já používám předměřickou, s takovými těmi tesco value a spol nemám dobré zkušenosti:-). Ale bude to vždycky asi souhrn několika nepříznivých faktorů, jak říkal pan Werich: "Elementálové jsou nakloněni počínání našemu", a někdy holt asi nejsou:-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana Remkova: já to dělám též v pekárně s jednou kostkou droždí a pak vždy křížek nastřihnu nůžkami,né nožem a je to super;-):yes: bochánky vždy řádně rukama vypracuji,jakmile je tam vzduch,tak popraská!!!!To je moje zkušenost!!!Samozřejmě,že je nastřihuji až když je vytvaruji a mám už je na plechu,vyložený pečícím papírem;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Lenunka: Tak to nevím, no. Většinou těsto dělám v pekárně, tak by mělo být uhnětené dobře a droždí dávám tu kostku, tak nevím, jestli je to moc..

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    nařezává se kvůli symbolu "kříže", souvisí to s velikonocemi:-), a většinou praská, když je málo vykynutý nebo když dáte moc droždí:-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Pajaja: :-D No, já to naříznutí taky nerada dělám. Nikdy mi nepraskal a vloni mi praskly všechny. Nevím, čím to je..nekvaalitní moukou? Těžko říct.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Pajaja: "Je jich tu tolik, že vůbec nevím, který vybrat," a dobrá polovina se podobá jako vejce vejci. To je přesně to, co mě otravuje na double receptech:-!

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Je jich tu tolik, že vůbec nevím, který vybrat. Tak Jana R. je určitě jistota. ))) Nikdy jsem nepochopila, proč se nahoře má naříznout, když většinou stejně někde praskne. Takže to dělat nebudu a ikdyž Velikonoce neslavím, synovi mazanec upeču. :-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Vidíte a já prostě plynu na chuť nikdy nepřišla, v minulém bytě jsem měla taky kombinaci a dnes jsem ráda jen za elektriku. Asi je to o zvyku.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    hosta:já to taky dělala;-):yes::yes:měla jsem léta jen plynový sporák a toužila jsem po kombinovaném;-);-)teď už je to jiná,konečně už pár let mám kombinovaný;-):-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    EvaŠedivá: takhle to dělávala moje maminka - současně s plechem dávala na dno staré plynové trouby studenou střešní tašku, která spodní teplo trochu pohltila ;-)

    Odpovědět

  • EvaŠedivá EvaŠedivá(neregistrovaný)

    ajakaja:Já mám taky plynový sporák starý a kombinuji co se dá a spodek připaluji tak se jen zeptám kde máte tu tašku?Díky:-//

    Odpovědět

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    evik_svistik::-D:-D to už tak někdy je, no :-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo