Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec

Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Pokud hledáte recept, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se nerozjede do placky, ale naopak zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.

Hodnocení receptu je 4,9 (172×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

26. 3. 2010 22:26

Suroviny pro 1 kus

1 kus

1 velký nebo 2 menší mazance

Nutriční hodnoty

Energie18 472 kJ / 4 415 kcal
Bílkoviny96,26 g
Tuky183,08 g
Vláknina27,92 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 665 mg
Sůl1,56 g
Sacharidy550,99 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Mazanců jsem už pekla hodně, tento je ale snad nejlepší. Kdo chce, může použít polovinu polohrubé a polovinu hladké mouky. Také jsem to tak udělala a těsto je hebké jako vata.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas (moderátorka)

9. 4. 2023 18:00

Eficka82: Mohla bych se zeptat, kyž jste dosypávala asi 70 g mouky, kolik jste dala mléka? Děkuji.

veru.h.

9. 4. 2023 14:12

Jak je možné, ze podle jednoho receptu se nekomu podaří a nekomu ne?:-(
Riskla jsem to… a už kyne… jen jsem teda dala méně mléka a cca o 60g více mouky ( mouka hladká a polohruba půl na půl)
Tak uvidíme po vykynuti a upeceni

Eficka82

9. 4. 2023 12:52

Po přečtení komentářů níže jsem přidala asi 70g mouky a mazance jsou výborné - krásně se s těstem pracovalo a vykynulo do pěkných dvou bochánků, které se na plechu neroztekly:-8 asi by to chtělo upravit recept, aby se všem mazance příště povedli;-)

nastvanazena

8. 4. 2023 20:18

Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře, mohla jsem si ušetřit zklamání. Těsto není vůbec pěkné, i když jsem přidala mouku, protože z tak řídkého by mi fakt mazanec nevznikl. Teď peču, ale vůbec nevypadá dobře. A to si s kynutým těstem rozumím a ráda ho dělám, tohle už nikdy víc. :-//

MartaF. MartaF.

8. 4. 2023 18:11

Super 👌 je výborný

MagdalenaMarie

8. 4. 2023 14:03

Byl výborný :-)

mona13

6. 4. 2023 18:22

Spokojenost - mazanec nadýchaný, perfektní. Ale bylo nutno trochu změn- mléka jsem dala pro jistotu 250 ml, ale i tak lehce jsem přisypala mouku hladkou. Mouku jsem dala půl na půl polohrubou i hladkou. Když jsem zamíchala v pekárně /program kynuté těsto/ suroviny bez másla - jen pár otoček, tak jsem přidala na kousky nepovolené máslo nakrájené na kostičky. Po signálu jsem dala brusinky a kousky mandlí. Po vykynutí to vypadalo, že těsto je spíše řidší. Použila jsem rady J. Maršálka a těsto jsem několikrát přeložila přes sebe - těsto se zpevní a opravdu to je dobrá rada. Vytvarovala jsem mazanec a dala na plech nakynout. I tak jsem si říkala, jestli se snad mazanec nerozjede při pečení - nerozjel a perfektně se upekl. Příště zkusím 230ml mléka. Těsto nadýchané, nikdy jsem takový mazanec neměla.
Byla jsem na kurzu pečení frgálů - zkušenost -1/ máme strach z řidšího těsta /lépe se s ním pracuje/ a děláme zbytečné těsto hutnější, pak není takové nadýchané 2/ tuk zapracovat do těsta až po zamíchání ostatních surovin 3/ těsto po vykynutí zpevnit překládáním. Cukrář Pepa Maršálek v neděli má pořad na ČT1 a vždy má plno rad pro pečení, které v kuchařkách nenajdete - viz i rady 1-3, proč udělat to tak nebo onak.:-)

Agnesan Agnesan

3. 4. 2023 16:09

Nesedí poměr surovin, těsto je moc řídké :-//

Lorein

3. 4. 2023 13:06

Bohužel musím dát za pravdu předchozím komentářům :(, hledala sem nejaky maslovy recept a tenhle se mi libil, ale cely se rozpadl a chuťově je velice nevyrazný, pouzila sem polohrubou mouku a 200ml mleka

Hanicka81 Hanicka81

12. 3. 2023 20:15

Suroviny jsou bohužel v nepoměru, těsto je opravdu tekuté. Ale když dám víc mouky (cca o polovinu víc), tak je to luxusní. :-K Chutná skvěle. ;-)

Marcela Kecka

17. 4. 2022 15:43

Dle předchozích komentářů jsem do těsta přidala cca ještě 150 g mouky, ptž bylo řídké. Následně jsem jej ještě prohnětla před pečením na pomoučenem vále. Pak už to bylo ok, těsto se nelepilo a pracovalo se s ním dobře. Přikládám foto.

MARsa MARsa

17. 4. 2022 10:06

Recept jsem se rozhodla vyzkoušet díky bodovému hodnocení 5/5. Bohužel velké zklamání. Těsto rozhodně nepřipomíná konzistencí kynuté. Je strašně řídké, přesto jsem mu dala šanci v původní verzi. Ani ve vysoké kulaté pečící formě neudělalo krásný mazanec na který jsem zvyklá. Výsledek putuje na velikonoce k slepicím. Vracím se tedy k hůře hodnocenému, ale za to osvědčenému receptu. Výslednou fotku přidávám ne k pochlubení se, ale spíše k představě jak to nejspíš dopadne všude.

Jankaa

16. 4. 2022 20:01

Děkuji :-K za bezva recept, jsem začátečník s kynutým těstem a musím říct, že jsem vše zvládla, ač se strachem, na výbornou :-).
Postup je rychlý, jednoduchý a výsledek opravdu stojí za to. Upekla jsem mazanec s půl hladké mouky a půl polohrubé. Je nadýchaný, heboučký, prostě jedna báseň:-*! Moc děkuji :-K !

jan.alois jan.alois

15. 4. 2022 09:56

Midinka: Když přidám tři vejce a ještě 120 g másla tak je to jedna ku jedné a to je moc . přidal jsem 250 g mouky a kdo ví jak to dopadne. :-D

Midinka

15. 4. 2022 09:49

jan.alois: Těsto je sice řidší, než je u kynutého obvyklé, ale pracuje se s ním skvěle. Mazanec není knedlík :-D . Taky jsem po zadělání měla obavy, ale po vykynutí stačilo lehce podmoučit a mazance jsou luxusní! :-K .

1 2 3 4 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: mazanec mazanec recept velikonocni mazanec recept na mazanec recept mazanec velikonoční mazanec recept proč praská mazanec bochánek penny recept na velikonoční mazanec pleteny mazanec proč praskne mazanec mazanec recepty jednoduchý mazanec penny příští týden prasklý mazanec recept na mazance mazance recepty na mazanec proč praskají mazance proč vánočka praskne

Suroviny: droždí čerstvé, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, mléko, rozinky, mandle, sůl, kůra citronová, anýz, rum, vejce, mléko

TopRecepty.cz

Mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8jy