Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banánový džem

Pokud máte doma přebytek banánů, které začínají být přezrálé, zkuste z nich připravit tuto netradiční marmeládu. Marmeláda ovoněná trochou hřebíčku a rumu chutná skvěle. K banánům můžete pro zvýraznění chuti přidat i meruňky nebo broskve.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

25. 7. 2010 05:41

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie16 446 kJ / 3 931 kcal
Bílkoviny12,13 g
Tuky3,33 g
Vláknina30,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy951,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento džem hezky voní a chutná přímo exoticky. Hodí se na palačinky, jako příchuť do bílých jogurtů, na opečené tousty i na chleba nebo pečivo s máslem.

V diskuzi jsem viděla poptávku po netradičních marmeládách, tak jsem šla do svých kuchařských zápisků a tento recept sem vkládám, třeba přijde vhod více lidem.

Nebála bych se zkombinovat banány s meruňkami nebo ještě lépe s broskvemi, protože ty jsou měkčí. Meruňky bych před vařením pomlela nebo rozmixovala a broskve bych dala bez slupky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

miroslavrozsival

24. 9. 2010 12:08

Tak dneska na něj dojde. V práci jsem to už zapíchl a jedu do Kauflandu pro banány kg za 12,90. Rumíček doma je.

Lucasinka Lucasinka

29. 7. 2010 16:20

Holky, co kdyz nesezenu rum? Bude vadit, kdyz to bude bez nej??

yanull yanull

25. 7. 2010 17:25

Děvčata, doufám, že si na džemu pochutnáte a vaše rodinka také. Nyní mě ještě napadlo, že by tam místo hřebíčku také možná byla dobrá mletá skořice. Jestli to někdo zkusíte dříve, napište, jaká ta chuť je :-p Děkuji :-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

25. 7. 2010 15:56

Já jsem ho dělala ještě v době, kdy jsem tady nebyla zaregistrovaná. Je to hodně zvláštní džem a dětem moc chutná. Taky nám moc chutnal:-p:yes:

Malenka

25. 7. 2010 15:44

Rumíček je opravdu zázračný. S mojí maminkou jsme ho dávali na každou marmeládu a nikdy se nic nekazilo. Pokračuji v této tradici s úspěchem dodnes. :yes: Co se týká zahuštění.. zkusím tedy přesně, jak píšeš. Hned jak kápnu na levné banány půjdou do hrnce a dám vědět.:-)

Lucasinka Lucasinka

25. 7. 2010 13:50

banany zboznujeme, v receptiku zadne chemikalie, takze :yes: a brzy vyzkousim ( nejspis hned v tydnu) :-D

yanull yanull

25. 7. 2010 13:48

Magdi a Mirku, jsem ráda, že jsem vám tzv. "kápla" do noty. Tento recept jsem opsala v původním znění z jednoho mého výstřižku, opravdu se tam nedává žádná chemie. Nevím, jestli jako konzervant působí rumíček či hřebíček, ale své jistě zvládne i ten citrón. Já jsem vám navíc nechtěla přidělávat práci, ale když jsme zpracovávali hodně ovoce na džemy a marmelády, tak jsme je pro jistotu nechávali v zavařovacím hrnci přejít varem na 100 st.po dobu 5 minut. A nikdy se nic nezkazilo. Jak s tím naložíte vy, nechávám na vašem uvážení. A děkuji za bodíky. ;-):-K
Magdi a co se týká zahuštění, banány obsahují dost škrobu a také je tam poměrně dost cukru.

Malenka

25. 7. 2010 12:05

To je, Jani, bomba.:-K Díky za inspiraci. Ukládám pro brzké vyzkoušení. Jenom mě udivuje, že tam není na zahuštění ani pektogel ani želírovací cukr... To opravdu takto stačí? :-?

isindy isindy

25. 7. 2010 11:08

miroslave, jsem ráda, žes našel, cos hledal;-) už se těšíme na fotku, recepty bez fotek jsou tu takové smutné a opuštěné ;-)

miroslavrozsival

25. 7. 2010 10:54

No prosím, já věděl, že tu musí být nějaká šikovná kuchařka, která mi poskytne nějaký zajímavý recept a řekl bych, že ten rumíček je daleko lepší konzervant než nějaká chemie. Určitě vyzkoušíme. To si zaslouží bod.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: banánový džem banánový džem recept bananova marmelada marmelada z bananu netradiční marmelády bananova marmelada recept dzem z bananu džemy bez chemie netradiční džemy broskvová marmeláda bez chemie řidký džem džem banánový recept na banánový džem babánový džem netradiční marmelády recepty gelfix akce švestkový džem bez chemie recept zahustění marmelády zahuštění džemu banánová zavařenina

Suroviny: banán, koření hřebíček, šťáva citronová, cukr krupice, rum

TopRecepty.cz

Banánový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mYz3

Naposledy jste si prohlédli