Zapečené brambory - "svobodné"

Greneia Kuchařka: Greneia

Doba přípravy: hodinu a půl Podle chuti a potřeby Bramborová jídla 2 názory

Suroviny

2 kg brambor - neloupané
20 - 25 dkg širokého špeku (nejlepší prodávají v albertu)
2 ks kuřecích prsíček
10-15 dkg Anglické slaniny (plátky)
5 velkých stroužků česneku
1 velká cibule
1/2 litru mléka
voda
případně olej
pepř mletý černý
sůl
pažitka (čerstvá nebo sušená)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve nakrájejte špek na drobnější kostičky, nakrájejte cibuli na kostičky a jeden stroužek česneku na plátky, kuřecí prsíčka také na drobné .. cca 1-2 cm velké kostičky.

  2. Pokud chcete použít trochu oleje, tak můžete, ještě doporučuji použít půl lžíce prasečího sádla (nejlépe z masny, ne z obchoďáku) a dejte restovat slaninku. Než začne hnědnout, přidejte cibuli a česnek, porestujte a přidejte kuřecí, trošku prosolte. Kuřecí by mělo být propečené, měli by jste tam vidět hnědé strany, pak vypněte a nechte na plotně.

  3. Nachystejte si pekáč, hlubší. Nakrájejte brambory ve šlupce na max. půl cm kolečka a klaďte na vymaštěný pekáč .. cca na dvě vrstvy, pak poklaďte anglickou slaninu, další vrstva brambor a na to dejte směs z pánvičky, pak další vrstvy brambor, prostě, tak jak se vám to tam vleze.

  4. Nachystejte si do mísy, mléko, dejte podle potřeby sůl, pepř, jak to máte rádi, 1 polévková lžíce pažitky a slisovaný zbytek česneku, co vám zbyl. Podle hloubky pekáče přidejte do mísy vodu a nebo můžete použít čistě jen mléko, nebo přidat smetanu. Polejte touto směsí pekáč, směs by měla být viditelná, ale brambory by neměly být úplně celé potopené, pak na to naklaďte pár kousků anglické slaniny, přikryjte alobalem a dejte do trouby, kterou nastavte na 280°C.

  5. Brambory do sebe nacucají směs a zároveň se tak povaří .. cca po 20-ti minutách vyzkoušejte, jestli jsou měkké, čili jak budou měkké, sundejte alobal, snižte teplotu cca na 250°C a propečte nahoře slaninku a nejlépe i brambory, které jsou nahoře.

  6. Podle chuti můžete přidat před koncem i eidam plátky.

Poznámka

Tyhle brambory miluje moje rodina, svobodné jsou proto, protože si můžete s nimi tzv. hrát, přidat si co chcete, to co máte rádi, někdy přidávám k restovanému masu i mraženou zeleninu .. nejčastěji hrášek .. můžete zaměnit kuřecí za vepřové a nebo tam nedát žádné a je to vhodné i pro vegetariány, můžete ke konci dát plátečky nivy, nebo sýr, jaký máte rádi. Fotku přidám, jak to bude na talíři :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Zapečené brambory - "svobodné"

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Terezko, vidím fotečky. Chutnalo?

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Tak mne napadlo, že jsem je už dlouho nedělala;-) Zajímavé v tom jídle je to mléko a taky kuřecí maso. Já je většinou dělám, když se mi nechce přemýšlet:-)), tyhle jsou hodně vylepšné a jsem ráda, že jsem si je našla, Andreo;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: gratinované brambory podle dity p. brambory dita vegetarianske zapecene brambory zapecene brambory kuřecí prsíčka recepty zapečené brambory vegetariánské zapečene brambory pro vegetariany neloupané brambory zapákané brambory vegetarianske brambory zapecene francouzské brambory podle dity p vegetarianske zapékané brambory zapecene vegetarianske brambory zapekane brambory vegetarianske dita p. zapečené brambory recepty z brambor brambora dita vesela panvicka.sk.facebook vegetarianske brambory vegetariánské. zapečené brambory

Zapomněl/a jsem heslo