

Srdíčková"rajská"z papiňáku
Suroviny 4-5 porcí
- 2 vepřová srdíčka
- 3 větší mrkve
- 1 menší petržel
- kousek celeru asi 1 cm plátek
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 8 hřebíčků
- 5 zrnek celého pepře
- 2 cm celé skořice
- špetka tymiánu
- 1 kostka Masoxu
- 80 g rajského protlaku(1 menší plechovka)
- sůl
- cukr
- ocet na dochucení
- 1 polévková lžíce másla na zjemnění
Postup přípravy receptu
Srdíčka zbavíme krvavých sraženin, dobře opláchneme a vložíme do papiňáku. Přidáme 2 celé cibule, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, masox, všechno koření (nejlépe v takzvaném vajíčku na luhování čaje, pak nemusíme nic z vývaru lovit).
Přilijeme 1 litr horké vody, hrnec uzavřeme a pod tlakem vaříme 50 minut doměkka. Po ochlazení hrnec otevřeme, srdíčka vyndáme, nakrájíme na plátky a z vývaru také odstraníme koření.
Ponorným mixérem veškerou zeleninu ve vývaru rozmixujeme, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, octem, cukrem a ještě 2 minutky provaříme.
Vložíme nakrájené srdíčko, přidáme lžíci másla na zjemnění omáčky a podáváme s knedlíkem, noky, těstovinami nebo rýži.
Poznámka od kuchařky
Já dochucuji cukrem tak,že si do kastrůlku dám 2 PL krupičkového cukru,malinko podliju vodou a na mírném plameni umíchám do zlatavé barvy karamel,který pak zředím vodou,vmíchám do omáčky a ještě chvilku nechám provařit.
Pokud toto jídlo dělám v létě,místo protlaku používám čerstvá rajčata asi 5-6 ks, zbavená slupek,která také přidávám vařit hned se vším na začátku.
Mouku nepoužívám žádnou,omáčka se zahustí rozmixovanou zeleninou.
Ještě pro upřesnění-ze srdíčka proto,že je to celkem levné a chutné maso 39,-kč/kg.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Srdíčková"rajská"z papiňáku
-
Děkuji za milé komentáře a přidělené body
-
Aničko, tak se srdíčkem jsem rajsou ještě nezkoušela
. Dobrý nápad, proč ne.
-
To je krása! Zajímavě obměněná rajská a ještě se srdíčkem
.
-
Děkuji za moc milé,hezké komentáře a přidělené body
-
Aničko - určitě nejen dobrá, ale i krásně fotogenická
+
-
Anna Kocikova:Naopak Aničko
, já si myslím, že je dobře, že jsi sem ten recept dala, protože je opravdu pěkně popsaný a i fotky jsou moc hezké
.
-
Tak to musí být mňamka
Moc hezké fotečky Aničko
Posílám bodík a a bojuji s pavlovovým reflexem
-
Špagetko,znáš mě
já také libeček opravdu "vrážím" kam se dá,ale tady nám to nepasuje.
Chocolate,já bych to tady ani nedávala,ale když vím,jak jsem se kdysi já trápívala s omáčkama a zásmažkama,záklechtkamajej to bývala morda
tak snad tady tohle pomůže
Dělávám podobně i svíčkovou(bez rajčat
)míň mrkve,trošku víc celeru a petržele.Ale tam už přidávám smetanu
Děkuji za milé komentáře a body -
Původně jsem si říkala ááá, další rajská..
Myslím si, že je fajn, že někdo tuhle českou klasiku popsal i pro začátečníky.Hřebíček nedávám, ale určitě vyzkouším.
Za bezvadný popis posílám první bodík.
-
Nemá to chybu, rajskou s jakýmkoli masíčkem a i bez něj, prostě
- já tam teda strkám ještě libeček, ale i tak - super