Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinková šťáva z květů

Květy bezu mírní teplotu a kašel. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se také perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.

Hodnocení receptu je 5,0 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chladnutí vody a doby odležení květů

100 min (70 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chladnutí vody a doby odležení květů)

3. 6. 2011 16:04

Suroviny pro 6 litrů

6 litrů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie84 475 kJ / 20 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy5 032,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželovy tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se nikdy nezkazila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Magdalena

5. 6. 2014 08:43

bezinkové kVarianta B: květy v těstíčku (kosmatice):
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.

simirge

4. 6. 2014 19:31

Jak dlouho se má sterilizovat? Nestačilo by otočit víčkem dolů?
Moc díky za odpověď

Jana

1. 6. 2014 21:36

Tak recept jsem dnes dělala a jsem z něj nějaká smutná, chutná spíše po cukru než po bezu. A to jsem všeho dala víc. Nerozleží se to ještě nějak? A může se to pít hned?

Oli h

1. 6. 2014 08:02

Oli

marcelka395 marcelka395

28. 5. 2014 13:02

Bara)nereg.)opravdu se té usazeniny není třeba bát,stači přecedit přes sítko a přelít do čisté sklenice;-)a opravdu velmi záleží na vymyté láhvi a víčku;-) v lednici neskladuji,ale v garáži v takovém pološeru a přes zimu je tam chladněji;-)

zviratko21

26. 5. 2014 20:57

Bára: skladovat se může mimo lednici :-). Takový ten chomáč je pektin (přírodní usazenina), která ke konzumaci nevadí, není to zkažený. V loni jsem dělala poprvé a poslední láhev jsme pili letos v dubnu :-). Hlavně dodržovat: čisté láhve, řádně propláchnout horkou vodou, předehřát v troubě, nechat vychladnout šťávu ve vodorovný poloze a doporučuji vypláchnout víčko v alkoholu. Tento recept je opravdu úžasný, doporučuji :-)

Bara

5. 5. 2014 14:05

Vynikající! Bohuzžel, v některých lahvích se mi udělala usazenina - takový chomáč, co vypadá jako květák. Tak nevím, jestli se to dá pít. A u jiných se zase udělal u víčka cca 2cm tlustý gelový špunt...A do třetice dotaz na uchování - musím je mít v lednici nebo je možné skladovat jako třeba kečup? Díky za odpověď. Bára

marcelka395 marcelka395

28. 6. 2012 12:24

Anna Kocikova:Aničko,tobě děkuji za fotku a bodík:-8;-)

marcelka395 marcelka395

28. 6. 2012 12:23

Koubkova:Jiřinko,to jsem ráda,že děláš stejný recept:-8;-)že je osvědčený;-)děkuji za komentář;-)

Koubkova Koubkova

28. 6. 2012 11:04

Dělám úplně stejně ,je moc dobrá :-K:yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

28. 6. 2012 10:14

Marcelko dělávám každým rokem,ale za studena a moc nám chutná:-pJen těch květů dávám víc 60-70ks.Zdá se mi takový víc voňavější:-)Včera jsem dělala a už je skoro půl litru v čudu:-))Posílám Ti bodíka a fotku:-p+7:yes:

androunka

6. 6. 2012 01:05

Výborná :) Presne jak si jí pamatuji od babičky:-K

Opilej trpaslík

24. 5. 2012 12:08

:yes:

marcelka395 marcelka395

7. 6. 2011 08:43

Klariska:já jsem tento recept dostala pod názvem:Bezinková šťáva;-)a já jsem tam přidala,že je to z květů;-)

Lenka30 Lenka30

6. 6. 2011 20:11

včera jsem dělala poloviční dávku a jako je výýýbornáááá :yes::yes::yes: ale mám pocit,že ji bude málo :-//:-//

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bezinková štáva šťáva z bezinkových květů bezinkova stava recept bezová štáva šťáva z květu bezinek recept na bezinkovou šťávu šťáva z bezinek stava zbezinek recept bezinková šťáva domaci bezinkova stava bezinková štáva za studena bezinkové víno z květů bezinková šťáva bez vaření bezová šťáva recept bezinková s stava z bezinkoveho kvetu bezinkový šťáva stava z bezinek kvetu stava z kvetu bezu šťáva z květů bezinek recept

Suroviny: citron, voda, cukr krupice, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Bezinková šťáva z květů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4W6x