Šťavnaté kostky v cuketě s mrkví dušené v papiňáku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 10 minut příprava+40 minut dušení 4 velké porce Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

400 g hovězího předního bez kosti
150 g slaniny-měla jsem Valašský špek
2 velké cibule
2 velké mrkve
4 větší stroužky česneku
(15 cm) kus přerostlejší cukety
2 pl oleje
2 kostky zeleninového bujónu
2 dcl vody
libovolné nasekané bylinky na dochucení
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky.

  2. Slaninu nakrájíme na menší kostičky, jednu cibuli nakrájíme nadrobno, druhou na silnější půlměsíčky a česnek na plátky.

  3. Polovinu z jedné mrkve nastrouháme na hrubém struhadle (slzičky), zbývající jednu a půl mrkve nakrájíme na silnější 3-4 cm dlouhé špalíčky.

  4. Cuketu oloupeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme vnitřek s jádry a také nakrájíme na silnější špalíčky.

  5. V hrnci rozpálíme olej, vložíme kostičky slaniny a drobně pokrájenou cibuli, 4 minuty restujeme, pak přidáme pokrájené maso a necháme ho za stálého míchání zatáhnout. Poté přidáme půlměsíčky cibule, nastrouhanou polovinu mrkve, plátky česneku, vše důkladně promícháme, podlijeme 2 dl vody, rozdrobíme 2 kostky zeleninového bujónu, uzavřeme poklicí a pod tlakem na mírném plameni od doby varu dusíme 25 minut.

  6. Pak hrnec ochladíme, otevřeme, přidáme špalíčky mrkve, cukety, znovu uzavřeme a od doby varu pod tlakem na mírném plameni dovaříme 3 minuty.

  7. Hrnec odstavíme z ohně, otevřeme, přisypeme nasekané bylinky, promícháme a můžeme podávat. Jako přílohu jsem zvolila rýži, ale hodí se i brambory, nebo také jen čerstvé pečivo.

Poznámka

Na "gulášek"jsme chuť neměli, v lednici bylo z uvedených surovin od každého kousek a nám tím vznikl príma oběd. Šťáva byla bezvadná i bez přidání dochucovacích prostředků, ale dle potřeby si každý může sůl i pepř dodat.Ještě nám zbyly 2 porce, které po odležení budou určitě ještě lepší.

Pokud budete dělat v obyčejném hrnci, musíte hlídat a dolévat tekutinu a po 3/4 hodině občas píchnutím do masa zjistit, jak je měkké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 59 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťavnaté kostky v cuketě s mrkví dušené v papiňáku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Dana61:Děkuji za reakci i komentář:-K:yes:Ano je to pravda,velice ráda vařím v papiňáku a také jsem toho názoru,že pokud se jídlo připravuje šetrně, tak chuť je stejná, jako v každém jiném hrnci:-)Jen tak jednou ze zvědavosti manžel přinesl z hospůdky zaležený guláš,vařený v obyčejném hrnci a pak jsme si jako přídavek dali gulášek"papiňákový":-*Rozdíl jsme nepoznali ani my domácí,ani fajnšmekři přes guláše,co u nás byli zastavení;-):-))

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Aničko, opět velká dobrota a jak jsem zjistila, tak i Ty miluješ papinův hrneček - šetří čas a já bych řekla, že většina jídel si v něm zachová tu správnou chuť:-D:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Moc Vám všem děkuji:-KVaše komentáře mě vždy zahřejí na duši:-8:-K:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Opět moc hezký a šťavnatý recept Aničko, navíc báječně popsaný a se spoustou letní zeleniny:-p.+12

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Bibinka Bibinka

    Ani, tak tohle bude hezky šťavnaté jídlo a máš pěknou barvu šťávy-na ty já jsem umanutá;-):-)) Tudíž máš ode mne krásného 10.boda:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Já Vám všem moc děkuji za milé kmomentáře,které mě moc potěšily:-Kza bodíky také dík:-);-)
    Pro dvě osoby se opravdu hůř vaří:-8ale když jsou k sobě pasující suroviny,tak my nemáme problém ob den si druhou várku dát znovu.Tady tohle byl takový trošku kompromis-manžel nemá rád dušenou mrkev,kterou já miluji,ale tahle kombinovaná varianta sedla oběma stranám;-):-p:-))Jde to udělat i v obyčejném kastrolu,ale chce to delší čas:-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Papinovo hrnek nevlastním, ale musí to být, Aničko, veliká lahoda...:yes:+++:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Anicko, moc krásne, opravdu si ulozim :-K;-):-):yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jojo, mrkev a slanina, to je naše, viď Aničko:-D. Krásně šťavnaté, to já můžu:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No bezva!! Drahuško, ty holt umíš;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Nedovedu neodolat, jak je někde zelenina, tak to si umím pošmáknout:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Suslajdo,Miruš-děkuji:-)):-K:-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Aničko:-), krásný způsob zpracování mé oblíbené cukety:-p. Ukládám a počkám až dorostou;-).

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: dušená mrkev v papináku hovězí v mrkvi na francouzský způsob mrkev v papinaku cuketa s mrkví hovězí s mrkví v papiňáku přílohy k dušené mrkvi veprove v mrkvi v papinaku maso v mrkvi v papiňáku duše na mrkev příloha k dušené mrkvi hovezi kostky v cukete na mrkev cuketa a mrkev zpracování dušená mrkev s cuketou příloha k dušené mrkvi vepřové maso v mrkvi v papinaku štavnaté dušené hovězí maso s mrkví v papináku dušená mrkev recept veprove s mrkvi v papinaku dušená mrkev parní hrnec recepty

Zapomněl/a jsem heslo