

Hovězí kostky v zelenině, připravené v papiňáku
Suroviny
- 1500 g hovězí kližky
- 300 g uzeného vepřového boku
- 100 g sádla
- 150 g celeru
- 200 g mrkve
- 5 větších cibulí
- 5 velkých stroužků česneku
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce uzené papriky
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček jalovčinek
- 4 hřebíčky
- 10 kuliček pepře
- 10 lístků rozmarýnu
- 350 ml horké vody
- 1 lžíce hladké mouky rozmíchaná ve 200 ml studené vody
- sůl
- mletý pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
Koření až na kmín, sůl a papriku vložíme do vajíčka na sypký čaj, pro pozdější snadné vytažení ze šťávy.
Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na hrubé kostičky, česnek prolisujeme, mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velké přibližně 3cmx3cm. Z uzeného boku nakrájíme větší cca 1cm kostky.
Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme nakrájené cibule, bok, zasypeme kmínem a na silnějším plameni restujeme 10 minut.
Zasypeme mletou paprikou, rychle promícháme a přidáme nakrájené maso. Opět promícháme a restujeme dalších 10 minut.
Zatáhlé maso, které nám pustilo trochu šťávy zasypeme solí, mrkví a celerem. Podlijeme 500 ml horké vody, přidáme koření a uzavřeme poklicí.
Plamen dáme na maximum, jakmile začne hrnec tlakovat, plamen snížíme na minimum a od doby varu vaříme přibližně 45 minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a vybereme koření.
Šťávu zahustíme záklechtkou z vody a mouky, přidáme prolisovaný česnek a za občasného promíchání ode dna necháme vše ještě 10 minut povařit.
Pokud se nám bude zdát šťáva příliš hustá, můžeme ji trochu naředit převařenou vodou. Podle potřeby dochutíme. Podáváme s noky nebo knedlíkem. Hodí se i rýže.
Poznámka od kuchařky
Takto připravené maso je ještě chutnější, když ho necháme alespoň jeden den uležet:-)
Já mám v zásobě ještě nějaké dýně Hokkaido, tak jsem jako přílohu připravila noky http://www.toprecepty.cz/recept/36821-nokyspeclekn...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí kostky v zelenině, připravené v papiňáku
-
savlinka:
Bibinka:
Janinko a Janinko
udělaly jste mi obrovskou radost
Jsem ráda,že jste si vybraly tady tento rcp a že Vám chutnalo
Děkuji za milé komentáře a fotky
Nemohla jsem reagovat dříve,byla jsem bez noťasu -
Anna KocikovaAninko, udělala jsem z toho vepřového, už není ani kapička, bylo to výborné, jen já to rozmixovala a tak byla omáčka hlaďoučká s knedlem Bodík už jsem dla, tak ti přidávám fotky
-
Mňam
-
ANIČKO,tak tvůj recept mě nedal spát
Jelikož v mražáku mám hovězí a uzený bok jsem si dnes koupila v práci.Tak jsem dnes uvařila na zítra k obědu
Je to výborné dovolím si vložit fotečku
jo a ještě tam máš 2 krát lžice soli
a já místo vajíčka mám truhličku od BIBINKY
na koření
-
savlinka:Když odpovím hezká, nebude ho harašení?
-
savlinka:
Jana Pá:
Děvčata děkuji
Jejda,Šavlinko-díky za upozornění,už to jdu smáznoutKolínka jsou také príma
Mě by se líbila i tarhoňa,ale tu jsem neměla
-
ANIČKO,teda to je de-luxe
Aničko,máš tam 2krát kmín
a co kolínka?
-
frajerko - vaříkovic
-
Vaše hezké komentáře mě moc potěšily
Děkuji všem
-
-
Já si nejdřív říkala, jak máš pěkně žluté ty špeclíky a ona dýně
. Máš to krásné
, hovězí to já můžu jakkoliv, narozdíl od mých dětí
-
Krásné Aničko, kouzlo i fotky
-
Aninko zlatá, mít tu hovězí, už jdu na to a udělám na neděli, ale protože ho nemám, vyzkouším to zítra na neděli z vepřového ořezu. Bude to jinak chutnat, ale nevadí
Máš 6.
-
vypadá to opravdu chutně,chválím...tohle bych si dala kdykoli.
-
Anička máš to moc pekné
, ukladám. Za tie noky Ťa musím pochváliť,
sú ukážkové