Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční smažený kapr Retro

V mnoha rodinách je dozlatova smažený kapr stále tou nejlepší klasickou štědrovečerní večeří. Voňavé kapří řízky podáváme s bramborovým salátem, na který má snad každá rodina svůj vlastní recept.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 12 min bez doby odležení

47 min (35 min příprava + 12 min tepelná úprava, bez doby odležení)

6. 12. 2011 01:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie1 104 kJ / 264 kcal
Bílkoviny21,70 g
Tuky18,90 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 648 mg
Sodík 249 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy1,75 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Olej nerozpaluji na příliš vysokou teplotu, není to zdravé. Abych docílil křupavou kůrčičku, tak do vajíčka zašlehávám lžíci jogurtu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

6. 12. 2011 13:42

Porada:sice hezky opsané z wikipedie, ale pozor - v tom je právě čeština nádherná:-! - zde prostě to autor myslí tak, že opisuje recepty ze starých zaniklých kuchařek a oprašuje postupy minulé a dnes již zapomenuté. V tomto případě je RETRO na místě - nebo by se snad lépe vyjímal název vzpomínka na minulost?
Ty významy jsou mnohočetné a vyhynulý kapr určitě není retro :-D:-D:-D;-)

Porada

6. 12. 2011 13:33

Dovolím si podotknout:
Retro je obecné označení pro něco minulého, zaniklého, bývalého, může se jednat o označení pro cokoliv zpět v čase. Může se jednat jak o předponu k jinému slovu tak i o samostatné slovo.
cs.wikipedia.org/wiki/Retro
To snad znamená, že děláte jídlo z vyhynulého kapra ?
Salát retro atd.Držte se radši češtiny, když neznáte význam slov.Už tu byla i sofistikovaná srnka,tu bych rád viděl.
Přeci když není recept na smaženého kapra tady, neznamená to, že zaniknul.A najednou je Retro ?

Nonya

6. 12. 2011 13:02

:-( Dakedy nechapem tieto stranky, ked dakdo prida recept co ma "vsetky spravne ingrediencie " co je : vegeta, kecup, horcica. Dostane hned 10 bodov.Tu je normalny klasicky -retro recept a vsetci sa tvaria 'mudro"..:no: Inac fb.lib. mas uplne pravdu citron rybu "uvari" , a netreba ju ani dalej tepelne pripravovat.
Vo vela kuchyniach sa tento proces pouziva :yes: bod odo mna

spagetka spagetka

6. 12. 2011 12:58

olina16: tenhle jednoduchý recept jen s těmito surovinami zde není, jsou tu sice podobné ale vždy ještě s jinými ingrediencemi navíc a jiným zpracováním, a takhle se dělal v časech našich praprapředků, osobně se velmi ráda vracím k jednoduchým úpravám, naši předci uměli vařit jen tzv.z vody a jak skvěle :yes::yes::yes:

olina16

6. 12. 2011 12:35

A co je na tom retro?

fb.lib fb.lib

6. 12. 2011 11:25

Samozřejmě pokud chcete stáhnou rybí chuť tak se používá citron,jiný si právě na vánoce dává rybu aby tu rybí chuť cítil.Mám kamaráda rybáře a je to i vyučený kuchař a ten říká kapr pokapaný citronem to je bláto.Když citron tak na usmažený řízek.Ale jak říkám je to od chuti a od tradice.:-K

spagetka spagetka

6. 12. 2011 10:21

U nás se také odjakživa kapal citron hned na syrovou rybu a myslím, že to tomu nijak neublížilo. Ale je to spíš o tradici a jako obvykle se vše vymyslí a inovuje moderně, proč ne že jo.

Simona Skolakova Simona Skolakova

6. 12. 2011 10:17

zizala:no vidíš,tak to jsem nevěděla!!U nás to byla tradice a dělává se to dosud;-):-8

zizala zizala (moderátorka)

6. 12. 2011 09:45

Simona Kucerova: Odborník přes ryby pan Štěpnička na sladkovodní ryby nedoporučuje před tepelnou úpravou citron, protože naleptává jemné maso. Plátek citronu dávám až na hotové řízky ;-)

Simona Skolakova Simona Skolakova

6. 12. 2011 08:47

Porce kapra ještě před uležením citronuji;-)

zizala zizala (moderátorka)

6. 12. 2011 08:23

A já vajíčka rozšlehám s troškou piva. Jogurt zkusím ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: smazeny kapr smažený kapr recept nejlepší smažený kapr kapr na vánoce vánoční kapr recept smažení kapra jak smažit kapra jak správně smažit kapra řízky z kapra recept na smaženého kapra kapr smažený recepty smažený kapr smažený kapr recepty recept na vanocniho kapra jak se smaží kapr řizek z kapra obaleny kapr smažený řizek z kapra nejlepší vánoční kapr jak usmazit kapra

Suroviny: kapr, sůl, mouka hladká, vejce, strouhanka, olej

TopRecepty.cz

Vánoční smažený kapr Retro

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o6BA