Vánoční marinovaný vepřový ocásek

suslajda Kuchařka: suslajda

Vepřové maso 16 názorů

Suroviny

vepřový ocásek
Na marinádu:
2 Pl pomerančové marmelády
šťáva a kůra z 1 pomeranče
1 Kl mleté skořice
2 celé skořice
2 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků
kouřová sůl
1 KL pálivé papriky
2 Pl sojové omáčky
2 PL sezamového oleje
1 KL chilli oleje
2 dcl polosladkého červeného vína
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ingredience na marinádu řádně promícháme. Maso omyjeme, osušíme a na 24 hodin naložíme do marinády.

  2. Troubu rozehřejeme na 200°C pečeme přilkopené asi 1 1/2 hodiny poté pečeme odklopené až je maso upečené.

  3. Podáváme s bramborem, nebo s chlebem.

Poznámka

Chuť je mírně sladko-pikantí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 146 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční marinovaný vepřový ocásek

  • zenda zenda(neregistrovaná)

    Zdravím, vidím, že jsem z přítomných diskutérů jediná, kdo recept vyzkoušel, takže se chci podělit o zkušenost. Recept jsem si zvolila, kvůli tomu, že se před tím mělo maso naložit, což u jiných pečících receptů na ocásek, zde uvedených, nebylo. Tak jsem recept tedy vyzkoušela. Bohužel mi z toho vyšla taková dost sušinka. Manžel to snědl jenom protože je tolerantní a ocenil, že jsem zaexperimentovala. Přiznám se, že když to poprvé strkal do úst (já už jsem měla ochutnáno), dost jsem se bála...
    Není zcela jasných pár věcí, tak by mě docela zajímalo toto:
    1)jak může marináda mít na maso vliv, co se týče načerpání tekutiny do masa, když v ní během marinování není maso zcela ponořeno?
    2)jinak co se týče marinády,
    a)přišla mi zbytečně přeplněná ingrediencemi. Většina z nich se nijak neprojevila - tedy kromě skořice (a to jsem dala jen tu sypanou, tu celou už ne, přišlo mi to zbytečné, tím spíš do syrového ne svařeného nálevu), snad bych řekla, že v jednoduchosti je síla.
    b)V podstatě kdyby se maso naložilo jen do vína, nebo jen do chilli, nebo jen do pálivé papriky, efekt by byl stejný
    c) celkový efekt marinády byl pouze takový, že na upečeném mase se projevila jen napovrchu a vevnitř bylo maso marinádou v podstatě netknuté. Zároveň vlastní chuť masa a jeho omastku vůbec nevynikla a byla zcela přehlušena sladkostí. Asi jako u komerčně marinovaného pečeného masa.
    d)ingredience jako: sezamový olej, badián, sojová omáčka vůbec nevynikly. Řekla bych, že byly zbytečné, jen tak na efekt, snad aby byl seznam na papíře pestřejší (bez urážky, ale nic jiného mě nenapadá).
    f)marmeláda plnila funkci pouze tu, že se hned na začátku pečení připekla na mísu
    g)nebylo mi jasné, kolik se má dát do marinády soli a jestli se maso nemá třeba také osolit těsně před pečením
    2)zajímalo by mě, na jakém pečícím programu (pokud v troubě elektrické) byl recept poprvé vyzkoušen, nebo jestli v troubě plynové, což podmínky zásadně mění!
    3)v receptu se totiž praví: "pečeme přilkopené asi 1 1/2 hod. poté pečeme odklopené až je maso upečené" Po 70 min. v elektrické troubě na horní i dolní ohřev bylo maso, byť přiklopené již suché, přepečené. Snad 1 hodina by bývala stačila, no ale člověk holt důvěřuje vyzkoušenému receptu... Nicméně nevím, jestli kratší pečení by bývalo mělo valný vliv, maso by bylo asi i tak suché, protože tučné části ocásku jsou od těch libových na ocásku příliš daleko, snad by se to bývalo muselo při pečení polívat. Já měla pocit, že když se to tak dlouho marinuje, že se tomu vysušení předejde.
    4)jediné, co se mi na tom celém povedlo, byly brambory a celer, které jsem k masu přidala hodinu před koncem. Těm marináda docela slušela.
    5)po odkrytí, to když se dopékaly už jen ty příloby a maso už jsem musela vyndat, se všechna štáva samozřejmě vypekla, takže nebylo čím na talíři polívat. To ještě přidalo k tomu súšu:-/

    Tak nevím... V čem byla chyba?

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    :-Kvšem děkuji:-*

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Mňamina za +8bodíků:-p:yes:A hlavně-u nás nejsou žádné ocásky:-O:-Da doma maličké:-8tak marinádu využiji i na jiné masenko:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hmmmmm:-p:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:yes:Moc pěkné:yes::yes:+

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    suslajda: ani ja nemám svojho řezníka...dokonca ani svojho lekárnika...:-(

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    magdalenka:nemám svého řezníka koupila jsem u řezníka v Dubí v Krušných horách při cestě z Ustí nad Labem za 62 Kc za Kg;-);-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-Otakovou krásnou křížovou kost jsem naposledy viděla v Ostravě,když jsem tam bydlela ..tady není šance sehnat..jen uzenou:-S

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Susli, chcela by som napísať, že máš pekný ocásek, ale znie to dosť divne...preto: máš krásny recept na ocásek! :yes: A zrejme máš dobrého řezníka, ten "môj" takéto veci nemá bežne v predaji.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    suslajda::-8:-8:-);-):-K:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    suslajda::-D:-D no..tak to zrealizuj..ty ingredience k tomu názvu přímo vybízejí:yes::yes:;-);-)
    Vepřový ocásek s vánoční marinádou... cooo:-?:-?:-8;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    rebeka:taky jsem o tom vánočním přemýšlela:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    přímo vánoční...badyán, hřebíček, pomeranč:-K:-K:-K:-p:yes:
    šušli, nechceš ho přejmenovat na Vánoční....;-):-?:-K:-K
    moc hezky vypadá a chuť může být velmi zajímavá;-):-):yes::yes:
    celé je to hezké:-K:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Hmmmmm pěkně marinovanej ocásek ;-):-D:yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vepřový ocásek marinovane veprove ocasky grilované vepřové ocásky veprove ocasky vepřový jazyk marinovaný marinovane ocasky grilovana krizova kost grilovaný ocásek uzený vepřový ocásek vepřové ocásky grilované marinované vepřové křížové kosti veprovy ocasek recept zapečené vepřové ocásky marináda křížové kosti grilovaný uzený ocásek veprove ocásky nalev uzeny ocasek grilované ocásky grilovaný vepřový ocásek zapečený vepřový ocásek

Zapomněl/a jsem heslo