Vepřový ocásek na meruňkové zavařenině s křenovou kaší

Suroviny 4 porce

2 ks vepřových ocásků
sůl
1 lžíce sádla
Marináda:
2 lžíce meruňkové zavařeniny
2 stroužky česneku
1 lžíce tmavé husté sójové omáčky
3 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce ostrého kečupu
2 lžičky krenexu
několik kapek balsamica
vývar
Křenová kaše:
4 středně velké brambory (cca 1/2 kg)
120 g (vanička) Lučiny
200 ml smetany
3 lžíce Krenexu
5 lžic másla
sůl
čerstvý křen

Postup přípravy receptu

  1. Maso s kostí dobře nasolíme a naložíme do marinády, kterou jsme ušlehali z meruňkové marmelády, utřeného česneku, sójových omáček, kečupu, krenexu, balsamica a cca 2 lžic teplé vody.

  2. Na lžíci sádla opečeme maso ze všech stran, a to nejlépe na nepřilnavé pánvi, kterou bychom posléze mohli přemístit do trouby.

  3. Podlijeme horkým vývarem a vložíme do trouby, předehřáté na 230°C.

  4. Po dvaceti minutách zmírníme teplotu na 180°C, přikryjeme a pečeme cca hodinu. Maso můžeme průběžně polévat, je to lepší.

  5. Odkryjeme a dalších 40 minut dopékáme za častého polévání výpekem.

  6. Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké je oloupeme a prolisujeme (stačí nastrouhat na jemném struhadle).

  7. Přilijeme horkou smetanu, promícháme a přidáme máslo, Krenex a Lučinu. Vše dobře vyšleháme, nejlépe elektrickým šlehačem.

  8. Při podávání maso sypeme čerstvě nastrouhaným křenem.

Poznámka od kuchařky

Recept na maso je můj vlastní; recept na křenovou kaši pochází ze stránek Restaurant-Guide.cz a vaří ho pražská restaurace Kolkovna.

Komentáře k receptu Vepřový ocásek na meruňkové zavařenině s křenovou kaší

  • chocolate chocolate

    Sodovka:V Brně ho mají v masně v Penny marketu v Bystrci nebo na Lidické (zastávka tram č.1 Antonínská).

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Elizo, jaké maso mi doporučuješ místo vepřových ocásků? Tvůj recept se mi velice líbí. Chtěla bych ho vyzkoušet, ale kde koupit v Brně vepřové ocásky nevím. Jaké maso bych místo vepřových ocásků mohla použít? Posílám +16 a recept si ukládám mezi oblíbené.:yes::-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásný recept, zkusím tu kaši, asi hodně brzy :-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jo a Špagetko, troufám si tipnout, že tohle Ti bude chutnat ještě víc, než ten první recept... Alespoň u mě to tak je..;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc vám všem děkuji za hezké komentáře.
    Rebi, to já jen tak, protože jsem včera koupila právě tu za dvacku (Hamé či co) a na maso...super, jen jsem ji musela trošku povolit vařící vodou.
    Jinak já také ty ocásky neznám dlouho, doma to maminka ani babička nedělaly, nekupovaly. Pře dpár lety (myslím) je začali vozit do naší masny, mívali je sporadicky, to jsem je vždycky koupila. Teď už je mají skoro stále, ale ty uzené - Špagi - ty moc často nemívají. Ale myslím, že jeden recept s uzenými ocásky tu mám a matně si vzpomínám, že to bylo moc dobré a šťavnaté.
    No a hovězí oháňka, tak to je taky bašta...:-p třeba na červeném víně, dlouho tažené...:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    vseumel:já vařila poprvé ocásky od Eliz tady podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/22673-veprove-ocas... a musím říct, že mi to moc chutnalo a i finančně je to velmi výhodné. Objevila jsem, že je mají v Lídlu a teď měli v Penny uzené ocásky, ale ty už jsem bohužel nesehnala :-(, pokud na ně narazíš, neváhej ;-);-);-)

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Já přemýšlím, jestli jsem někdy vepřový ocas jedla. Normálně vařím jen hovězí nebo i telecí (ale ty jsou chuťově dobré, ale jsou pidi). Musím někdy vyzkoušet. Určitě to bude mňamka :yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    ...a zase nádhera, fotky nevyjímaje...:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Určitě budu muset při příští zabíječce myslet na ocásky. Tohle by mne nikdy nenapadlo a musí to být mana nebeská!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Eliza::-D:-D koupím klidně dražší, např.Schwartau...za kvalitu si ráda připlatím;-)
    dám na tvoji radu, poznámku jsem si opravila a jakmile pan řezník zavolá:-D jdu na to;-):yes:
    a děkuji všem za rady:-K:-)

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-pmana nebeská nádhera:yes:+1:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eliza: prima, vyzkouším s tou meruňkovou, já chtěla rebi poradit, ale asi máš pravdu, máš to vyzkoušené ;-);-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Naděnko, ta meruňková chuť tam hraje svoji nezastupitelnou úlohu. Takže ačkoli tu máš spoustu super rad, osobně bych ti doporučila zůstat u mnou vyzkoušené receptury a za cenu kolem dvaceti korun zakoupit meruňkovou zavařeninu. S ostatními nemám zkušenost - a kdybych ji měla, mohl by recept vypadat jinak. Takhle byl výsledek vynikající, za ostaní obměny neručím,

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    To je pohled pro bohy! :yes::-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Léta jsem dělala vepřové ocásky na všechny možné způsoby,protože tchýně je v práci dostávala na lístky, ale toto :-O:yes:+

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: prasečí ocásky recept prasečí ocásky vepřové ocásky recept vepřový ocas recept vepřové ocásky prasečí ocásek prasečí ohanka vepřový ocas uzene praseci ocasky prasečí oháňka recept prasečí ocas recept uzený vepřový ocásek vepřová ohánka meruňkový kečup varene uzene ocasky prasečí ocásky recepty uzený prasečí ocásek uzený vepřový ocas prasečí ocásek recept recepty vepřové ocásky