

Vepřový ocásek na meruňkové zavařenině s křenovou kaší
Suroviny 4 porce
- 2 ks vepřových ocásků
- sůl
- 1 lžíce sádla
- Marináda:
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce tmavé husté sójové omáčky
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce ostrého kečupu
- 2 lžičky krenexu
- několik kapek balsamica
- vývar
- Křenová kaše:
- 4 středně velké brambory (cca 1/2 kg)
- 120 g (vanička) Lučiny
- 200 ml smetany
- 3 lžíce Krenexu
- 5 lžic másla
- sůl
- čerstvý křen
Postup přípravy receptu
Maso s kostí dobře nasolíme a naložíme do marinády, kterou jsme ušlehali z meruňkové marmelády, utřeného česneku, sójových omáček, kečupu, krenexu, balsamica a cca 2 lžic teplé vody.
Na lžíci sádla opečeme maso ze všech stran, a to nejlépe na nepřilnavé pánvi, kterou bychom posléze mohli přemístit do trouby.
Podlijeme horkým vývarem a vložíme do trouby, předehřáté na 230°C.
Po dvaceti minutách zmírníme teplotu na 180°C, přikryjeme a pečeme cca hodinu. Maso můžeme průběžně polévat, je to lepší.
Odkryjeme a dalších 40 minut dopékáme za častého polévání výpekem.
Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké je oloupeme a prolisujeme (stačí nastrouhat na jemném struhadle).
Přilijeme horkou smetanu, promícháme a přidáme máslo, Krenex a Lučinu. Vše dobře vyšleháme, nejlépe elektrickým šlehačem.
Při podávání maso sypeme čerstvě nastrouhaným křenem.
Poznámka od kuchařky
Recept na maso je můj vlastní; recept na křenovou kaši pochází ze stránek Restaurant-Guide.cz a vaří ho pražská restaurace Kolkovna.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřový ocásek na meruňkové zavařenině s křenovou kaší
-
Sodovka:V Brně ho mají v masně v Penny marketu v Bystrci nebo na Lidické (zastávka tram č.1 Antonínská).
-
Elizo, jaké maso mi doporučuješ místo vepřových ocásků? Tvůj recept se mi velice líbí. Chtěla bych ho vyzkoušet, ale kde koupit v Brně vepřové ocásky nevím. Jaké maso bych místo vepřových ocásků mohla použít? Posílám +16 a recept si ukládám mezi oblíbené.
-
Krásný recept, zkusím tu kaši, asi hodně brzy
-
Jo a Špagetko, troufám si tipnout, že tohle Ti bude chutnat ještě víc, než ten první recept... Alespoň u mě to tak je..
-
Moc vám všem děkuji za hezké komentáře.
Rebi, to já jen tak, protože jsem včera koupila právě tu za dvacku (Hamé či co) a na maso...super, jen jsem ji musela trošku povolit vařící vodou.
Jinak já také ty ocásky neznám dlouho, doma to maminka ani babička nedělaly, nekupovaly. Pře dpár lety (myslím) je začali vozit do naší masny, mívali je sporadicky, to jsem je vždycky koupila. Teď už je mají skoro stále, ale ty uzené - Špagi - ty moc často nemívají. Ale myslím, že jeden recept s uzenými ocásky tu mám a matně si vzpomínám, že to bylo moc dobré a šťavnaté.
No a hovězí oháňka, tak to je taky bašta...třeba na červeném víně, dlouho tažené...
-
vseumel:já vařila poprvé ocásky od Eliz tady podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/22673-veprove-ocas... a musím říct, že mi to moc chutnalo a i finančně je to velmi výhodné. Objevila jsem, že je mají v Lídlu a teď měli v Penny uzené ocásky, ale ty už jsem bohužel nesehnala
, pokud na ně narazíš, neváhej
-
Já přemýšlím, jestli jsem někdy vepřový ocas jedla. Normálně vařím jen hovězí nebo i telecí (ale ty jsou chuťově dobré, ale jsou pidi). Musím někdy vyzkoušet. Určitě to bude mňamka
-
...a zase nádhera, fotky nevyjímaje...
-
Určitě budu muset při příští zabíječce myslet na ocásky. Tohle by mne nikdy nenapadlo a musí to být mana nebeská!!
-
Eliza:
koupím klidně dražší, např.Schwartau...za kvalitu si ráda připlatím
dám na tvoji radu, poznámku jsem si opravila a jakmile pan řezník zavolájdu na to
a děkuji všem za rady -
mana nebeská nádhera
+1
-
Eliza: prima, vyzkouším s tou meruňkovou, já chtěla rebi poradit, ale asi máš pravdu, máš to vyzkoušené
-
Naděnko, ta meruňková chuť tam hraje svoji nezastupitelnou úlohu. Takže ačkoli tu máš spoustu super rad, osobně bych ti doporučila zůstat u mnou vyzkoušené receptury a za cenu kolem dvaceti korun zakoupit meruňkovou zavařeninu. S ostatními nemám zkušenost - a kdybych ji měla, mohl by recept vypadat jinak. Takhle byl výsledek vynikající, za ostaní obměny neručím,
-
To je pohled pro bohy!
-
Léta jsem dělala vepřové ocásky na všechny možné způsoby,protože tchýně je v práci dostávala na lístky, ale toto
+