Dort srdce s krajkou

srettka Kuchařka:

Dorty 17 názorů

520
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Suroviny

Olejový korpus: (kakaový od isindy)
6 vajec
180 g cukru krupice
150 g hladké mouky
30 g hořkého kakaa
6 PL oleje
1/2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
pár kapek vanilkové esence
Na krém:
kostka kvalitního másla
1 banánový pudink
250 ml mléka
3 PL cukru krupice
2 větší dobře vyzrálé banány
Na proložení:
2 banánky v čokoládě
1 zralý banán
Na potažení a ozdobení cca 1/2 kg Smartflex Velvet
Stužka na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr.

  2. Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.

  3. Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.

  4. Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.

  5. Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.

  6. Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo.

  7. Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne.

  8. Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku.

  9. Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.

  10. Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe.

  11. Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme.

  12. Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.

  13. Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.

  14. Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort.

  15. Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.

  16. Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu.

  17. Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky.

  18. Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti.

  19. Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.

Poznámka

Příště bych kytiček udělala víc, aby to působile více krajkově.

na korpus použit recept od isindy, který skýtá i fotopostup:

http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dort srdce s krajkou

  • Irule Irule

    ten by se mojí Denisce taky moc líbil :yes::yes:;-):-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    tvoje dortíky jsou "Božské":yes::-D

    Odpovědět

  • srettka srettka(autorka receptu)

    Jana Remkova:chceš kousnout?? ale za éčka neručím:-8:-))

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Paráda!

    Odpovědět

  • olina.b olina.b

    To vypadá hezunky, jednoduché ale elegantni zdobeníčko:-):yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-O:yes::yes::yes: ten je nádherný:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    To je krása, opravdu, jako krajka na šatech, tu barvu mám moc ráda, opět super:-K:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    dokonalá nádhera, obdivuji;-):-):-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Luxusní dort - jako všechny od Tebe :-O:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Elegantní dortíček:-*;-):yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    srettka: Sretti, a to není utkané z pavučin:-?:-D nádhera, to je zase od tebe dílo a krásně popsané, jen zírám jak vizír:-O Jsi neskutečně šikovná a já mohu jen čučet a závidět(v dobrém) tvůj um:-K:yes: Dávám 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Klaním se před tvou trpělivostí a šikovností:yes::yes:+6

    Odpovědět

  • irka.v irka.v

  • rebeka rebeka

    já tyhle dorty většinou nekomentuju ani nehodnotím.. ale tento musím... jednak kvůli pečlivě rozepsanému postupu, ale zejména kvůli finálnímu produktu.. bože, to je taková krása:-K:-K:-*:yes:
    šretti, jsi borka.. klobouk dolů;-):-):-K:yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Obdivuji Tvoji šikovnost, preciznost a trpělivost:-K:yes::yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo