Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (61×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

7. 10. 2008 19:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 8. 2009 18:05

Radko, tak to jsem se bála, že to nejde s těma šroubovacíma:-O, myslíš, že to nevadí? Já jsem vždycky na to scháněla ty obyčejné sklenky s obyčejnými víčky:-O Co se týká té cibule, tak já nevím, máme ji rádi, ale někdy v soudku, když dají cibuli, tak zelí měkne, tak jsem to raději dělala vždycky bez cibule:-)

Radka

6. 8. 2009 15:49

Tohle zelí bez cibule zkusím. Já ho dělám léta, ale navíc tam přikrouhávám cibuli. Ale časem jsem víčka omnia vyměnila za šroubovací, je to super, protože nevyteče voda při kvašení a zelí nehnědne.

cathleen cathleen (moderátorka)

29. 7. 2009 13:54

Zelí dáváme do soudku:-p , pokud brzo na jaře zbývá, zavářím ho do sklenic.

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 4. 2009 20:00

magdalenko, to asi nééé:-((, to by ten můj chudák mněl ze mne ploché nohy, kdyby mne nosil na rukách:-)):-D:-))

magdalenka magdalenka

10. 4. 2009 19:37

Opakujem, si zlato, mne si veľmi pomohla. Verím, že doma ťa náležite ocenia a nosia na rukách! ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 4. 2009 19:32

Magdalenko, píšu tady, že se někdy stane, že zelí od vrchu začne hnědnout z nedostatku té vody uvnitř. Skrátka se někdy staně, že jí tam necháme málo. Tak tu část toho hnědého lze odstranit a zbytek klidně spotřebovat.Měla jsem letos asi 25 sklenic, stalo se mi to u jedné. To zase není taková hrůza, ne?;-)

magdalenka magdalenka

10. 4. 2009 14:24

Jani, si zlato! Ja žasnem, som už dosť stará a takéto voľačo som nepočula! Som Ti veľmi zaviazaná, máš to u mňa!
A fakt nikdy, nikdy nevyhodíš ani jeden pohár, že je divný?

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 4. 2009 13:22

Vašku, kdysi byl ten recept v Receptáři a od té doby ho děláme. Jsme taky jen dva a odpadla práce se soudkem. Má to jedinou nevýhodu. V soudku je právě ten super lák na kapustnici, ve sklenici ho tolik zdaleka není.;-)Nicméně, těhle sklenic dělám rok od roku víc a pořád je málo. Dcera by se ubila za tímto zelím.;-)

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

10. 4. 2009 13:07

Zkusím. Jsme dva a už se nám nevyplatí dělat soudek. Už to neujíme. +bodík

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 4. 2009 12:42

Magdalenko, ano, nacpu nakrouhané, osolené, okmínované do sklenic a zavřu klasickou hlavou. Navrším až po vrch, pořádně utlačíme, tak, jak do sudu. Navrchu zůstane nějaká voda, tu tam rozhodně nechej, bude přez víčka malinko přetíkat, proto je dobře dát sklenice na pekáče, abys někde neměla fleky.Mezeru není třeba nechávat žádnou, vodu nemáš jak dolévat, zelí je uzavřené. Ikdyby všechna víčka nebyla vcucnutá po 3 týdnech, nevadí! Klidně je dej někam do sklepa. Zelí je výborné, křupavé. Někdy, ale jen málokdy se stane, že zelí začne od vrchu hnědnout. Je to tím, že ve sklenici bylo málo té šťávy ze zelí, proto jí tam nechej, co nejvíc, v té mezírce mezi víčkem, asi 1-2 cm, jen proto tam zůstane mezera, jinak se zelí nijak nezvedá, neboj!! Jen, když už je pak hotové otevřeš a dáš třeba do špajzky, nebo ledničky a nespotřebuješ celou sklenici, dolej malinko studené, převařené vody, aby na povrchu neosychalo a abys zase měla trochu toho zelového láku. Tak, stačí to tak?;-)

magdalenka magdalenka

10. 4. 2009 09:20

Janička, veľmi Ťa prosím o odpoveď: To zelí dáš do pohárov a viečka normálne zatlačíš hlavicou? Po vykvasení sa nedolieva voda do pohárov? Zelí sa natlačí až po viečko, alebo je tam aj vzduchová medzera?
Možno moje otázky znejú divne, ale Tvoj postup je pre mňa nový. (Ja nechám vykvasiť v sude, potom do pohárov preložím a vysterilizujem. Tvoja metóda by mi značne uľahčila život.)
Budem veľmi vďačná za odpoveď, pozdravujem a želám pekné sviatky.

Merylas Merylas (moderátorka)

9. 10. 2008 17:35

Jani, někdy jsou ti naši chlapi v kuchyni i docela užiteční :-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 10. 2008 14:55

Merylas ano,mám 25 kilo zelí a 24 sklenic,je to asi o tom,jakou silou ho stlačíš,mi to dělal můj téměř 90 kilový přítel,takže jsem ráda,že ty sklenice nerozrazil!:-D:-))

Merylas Merylas (moderátorka)

8. 10. 2008 14:43

Taky jsem dělávala, většinou do 5 lt sklenic. Dávala jsem na 1 kg zelí 20 g soli, kmín, hořčičné semínko, trochu hrubě krájené cibule a kousky kyselejšího jablka. Ten koriandr bude taky :yes: Ve sklenici jsem zelí nahoře fixovala dřevěnými tyčkami z nanuků, aby se nezvedalo. Dostane koupit v papírnictví. Pokud jsem dělala v 0,7 lt sklenicích, tak tam to udělat nešlo. U receptu mám poznámku, že na 25 kg zelí je třeba zhruba 25 sklenic. Receptík je :yes:

alus.s

7. 10. 2008 21:44

tak tohle nejspíš zkusím :yes:

1 14 15 16 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty

Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq