Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 8. 2009 18:05
Radko, tak to jsem se bála, že to nejde s těma šroubovacíma, myslíš, že to nevadí? Já jsem vždycky na to scháněla ty obyčejné sklenky s obyčejnými víčky Co se týká té cibule, tak já nevím, máme ji rádi, ale někdy v soudku, když dají cibuli, tak zelí měkne, tak jsem to raději dělala vždycky bez cibule
6. 8. 2009 15:49
Tohle zelí bez cibule zkusím. Já ho dělám léta, ale navíc tam přikrouhávám cibuli. Ale časem jsem víčka omnia vyměnila za šroubovací, je to super, protože nevyteče voda při kvašení a zelí nehnědne.
29. 7. 2009 13:54
Zelí dáváme do soudku , pokud brzo na jaře zbývá, zavářím ho do sklenic.
10. 4. 2009 20:00
magdalenko, to asi nééé, to by ten můj chudák mněl ze mne ploché nohy, kdyby mne nosil na rukách
10. 4. 2009 19:37
Opakujem, si zlato, mne si veľmi pomohla. Verím, že doma ťa náležite ocenia a nosia na rukách!
10. 4. 2009 19:32
Magdalenko, píšu tady, že se někdy stane, že zelí od vrchu začne hnědnout z nedostatku té vody uvnitř. Skrátka se někdy staně, že jí tam necháme málo. Tak tu část toho hnědého lze odstranit a zbytek klidně spotřebovat.Měla jsem letos asi 25 sklenic, stalo se mi to u jedné. To zase není taková hrůza, ne?
10. 4. 2009 14:24
Jani, si zlato! Ja žasnem, som už dosť stará a takéto voľačo som nepočula! Som Ti veľmi zaviazaná, máš to u mňa!
A fakt nikdy, nikdy nevyhodíš ani jeden pohár, že je divný?
A fakt nikdy, nikdy nevyhodíš ani jeden pohár, že je divný?
10. 4. 2009 13:22
Vašku, kdysi byl ten recept v Receptáři a od té doby ho děláme. Jsme taky jen dva a odpadla práce se soudkem. Má to jedinou nevýhodu. V soudku je právě ten super lák na kapustnici, ve sklenici ho tolik zdaleka není.Nicméně, těhle sklenic dělám rok od roku víc a pořád je málo. Dcera by se ubila za tímto zelím.
10. 4. 2009 13:07
Zkusím. Jsme dva a už se nám nevyplatí dělat soudek. Už to neujíme. +bodík
10. 4. 2009 12:42
Magdalenko, ano, nacpu nakrouhané, osolené, okmínované do sklenic a zavřu klasickou hlavou. Navrším až po vrch, pořádně utlačíme, tak, jak do sudu. Navrchu zůstane nějaká voda, tu tam rozhodně nechej, bude přez víčka malinko přetíkat, proto je dobře dát sklenice na pekáče, abys někde neměla fleky.Mezeru není třeba nechávat žádnou, vodu nemáš jak dolévat, zelí je uzavřené. Ikdyby všechna víčka nebyla vcucnutá po 3 týdnech, nevadí! Klidně je dej někam do sklepa. Zelí je výborné, křupavé. Někdy, ale jen málokdy se stane, že zelí začne od vrchu hnědnout. Je to tím, že ve sklenici bylo málo té šťávy ze zelí, proto jí tam nechej, co nejvíc, v té mezírce mezi víčkem, asi 1-2 cm, jen proto tam zůstane mezera, jinak se zelí nijak nezvedá, neboj!! Jen, když už je pak hotové otevřeš a dáš třeba do špajzky, nebo ledničky a nespotřebuješ celou sklenici, dolej malinko studené, převařené vody, aby na povrchu neosychalo a abys zase měla trochu toho zelového láku. Tak, stačí to tak?
10. 4. 2009 09:20
Janička, veľmi Ťa prosím o odpoveď: To zelí dáš do pohárov a viečka normálne zatlačíš hlavicou? Po vykvasení sa nedolieva voda do pohárov? Zelí sa natlačí až po viečko, alebo je tam aj vzduchová medzera?
Možno moje otázky znejú divne, ale Tvoj postup je pre mňa nový. (Ja nechám vykvasiť v sude, potom do pohárov preložím a vysterilizujem. Tvoja metóda by mi značne uľahčila život.)
Budem veľmi vďačná za odpoveď, pozdravujem a želám pekné sviatky.
Možno moje otázky znejú divne, ale Tvoj postup je pre mňa nový. (Ja nechám vykvasiť v sude, potom do pohárov preložím a vysterilizujem. Tvoja metóda by mi značne uľahčila život.)
Budem veľmi vďačná za odpoveď, pozdravujem a želám pekné sviatky.
9. 10. 2008 17:35
Jani, někdy jsou ti naši chlapi v kuchyni i docela užiteční
8. 10. 2008 14:55
Merylas ano,mám 25 kilo zelí a 24 sklenic,je to asi o tom,jakou silou ho stlačíš,mi to dělal můj téměř 90 kilový přítel,takže jsem ráda,že ty sklenice nerozrazil!
8. 10. 2008 14:43
Taky jsem dělávala, většinou do 5 lt sklenic. Dávala jsem na 1 kg zelí 20 g soli, kmín, hořčičné semínko, trochu hrubě krájené cibule a kousky kyselejšího jablka. Ten koriandr bude taky Ve sklenici jsem zelí nahoře fixovala dřevěnými tyčkami z nanuků, aby se nezvedalo. Dostane koupit v papírnictví. Pokud jsem dělala v 0,7 lt sklenicích, tak tam to udělat nešlo. U receptu mám poznámku, že na 25 kg zelí je třeba zhruba 25 sklenic. Receptík je
7. 10. 2008 21:44
tak tohle nejspíš zkusím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 1 hodinou
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 11 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 2 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 2 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 3 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 4 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 4 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 4 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 5 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 7 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 7 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Jak odebírat kysané zelí, aby vydrželo co nejdéle. Dodržujeme několik pravidel
Další recepty
Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty
Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
242 názorů