Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2017 10:17
Chtěl jsem se zeptat,když jsem to zelí dělal,dotáhl jsem je nafest,až pak jsem se dočetl,že se mají dotáhnout přiměřeně.Dnes je to 16 den,otevřel jsem jednu,vyvilila se voda,zelíčko je super,dolil jsem schovanou šťávou,kterou mám v chladu schovanou od nakládání.Teď mi jde o to,jestli stačí to víčkou rukou dotáhnou nafest,a schovat již do chladu,nebo jestli je třeba klasické sterilování (20minut - 80stupňů).Bojím se,když to dotáhnu nafest rúčo,aby se nezačalo kazit.Děkujem všem,za odpověd.
12. 11. 2017 23:02
magdalenka: Můžu to otevřít i po 3 týdnech?Vcucnou se ještě ty víčka?Nezkazí se mi to?
11. 11. 2017 11:13
Dáša: otvor poháre, obsah stlač a dolej slanú vodu, nech sa to nepokazí, snáď to zachrániš.
11. 11. 2017 11:11
1974andrea: Děkuji za radu :) tak příště,teď už je asi pozdě to otvírat,ale stále jsou víčka vypouklé,ještě nejsou vcuclé.Tak nevím,no bude to suché :(
11. 11. 2017 01:34
Alena: Ježkovy oči! Stačilo si prohlédnout fotopostup! Já nevím, jestli to teď není už moc suché, aby to bylo dobré..
10. 11. 2017 22:02
Dávala jsem zelí bílé na kvašení do sklenic o,7 se šroub.uzávěrem a někdo mě poradil,že to mám dát dnem vzhůru.Mám pocit,že z toho je vytečeno příliš vody ! Mám to znovu obrátit a tu vytečenou vodu tam dodat a nechat to víčkem vzhůru ? Děkuji za radu Alča
10. 11. 2017 21:22
Dáša: Já ho prvně stlačím jako vy a nechám nad ním tekutinu. Ta během kvašení vytéká. Po dvou dnech sklenice otevřu a ještě jednou stlačím, protože zelí "leze" nahoru až k víčku. Pak už uzavřu a neotvírám. Když je tam málo tekutiny, tak shora začne měnit barvu.
10. 11. 2017 18:53
Tak jsem letos zkusila zelí podruhé ,loni rychle vykypělo a napovrchu zčernalo.Asi potřebuju recept vyvětlit polopatě.Nebo nevím co dělám špatně.Natlačila jsem ho do sklenic asi 3 cm od vrchu a zbytek dolila šťávou kterou zelí pustilo.Nyní po 3 týdnech se mi zdá suché a jsou tam vzduchové mezery :(.Natlačila jsem ho snad málo? Kolik tam dát šťávy?
23. 10. 2017 09:55
Jana V.: Tak to mne těší! Moje rada zní. Když otevřeš sklenici a hned nespotřebuješ celý obsah, nalij tam trochu vody a zelí pořádně zatlač a dej do lednice. Nebude více vysychat a stále budeš mít skvělý zelný lák.. Třeba do kapustnice
22. 10. 2017 23:39
Na rukou bych Tě nosila! Zelí je úžasné! Voda si cestu našla, takže je sušší, ale na druhou stranu vodnaté, takže při dušení je z něj vody až až....
9. 10. 2017 12:44
Evušik: Já taky jinak nedělám
9. 10. 2017 11:51
Už roky nerobím inak ako do fliaš, dávam iba čistú soľ a na 1 kg kapusty (zelí) iba 2 dkg soli,lebo podľa pôvodného receptu nám bola príliš slaná, nikdy sa nič neskazilo ,ani nezmäklo vo fľaši a odpadlo kontrolovanie vody a dolievanie v súdku
12. 5. 2017 21:15
Miluju kysané zelí. Doma jsem ho ještě nedělala, ale vyzkouším dle receptu.
24. 10. 2016 15:31
JanaH: Přesně!
24. 10. 2016 12:15
Tak jsem sehnala W - krouhač a pustila se do toho. Vzhledem k tomu, že ležel netknutý v originál balení u sestry v komoře, nebyl nikdo, kdo by mi poradil jak na to.
Nakonec jsem na to snad přišla, ale stejně to odnesla první čtvrtka. Navíc hlávky byly malé, tak se mi ty čtvrtky trochu sypaly v ruce. No, nemám to tak úhledné, jako Vy, občas mi něco ulítlo.
Ale už je ve škopíku, sklenice vypařené, čeká se, jestli pustí nějakou tu vodu. Už se na něj těším, podle tohohle receptu už jsem ho dělala, jenom bez pepře, a moc mi chutnalo.
To je to správné kysané zelí, které jsme si jako děti chodily kupovat do hrníčku. Pěkně vytažené ze sudu a trochu láku k tomu.
Jano Remková
Nakonec jsem na to snad přišla, ale stejně to odnesla první čtvrtka. Navíc hlávky byly malé, tak se mi ty čtvrtky trochu sypaly v ruce. No, nemám to tak úhledné, jako Vy, občas mi něco ulítlo.
Ale už je ve škopíku, sklenice vypařené, čeká se, jestli pustí nějakou tu vodu. Už se na něj těším, podle tohohle receptu už jsem ho dělala, jenom bez pepře, a moc mi chutnalo.
To je to správné kysané zelí, které jsme si jako děti chodily kupovat do hrníčku. Pěkně vytažené ze sudu a trochu láku k tomu.
Jano Remková
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 10 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 1 hodinou
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 2 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 2 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 3 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 3 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 3 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 4 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 6 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Jak odebírat kysané zelí, aby vydrželo co nejdéle. Dodržujeme několik pravidel
Další recepty
Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty
Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
242 názorů