Kysané zelí do sklenic

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Zavařeniny 230 názorů

Suroviny

hlávkové zelí (každý, kolik potřebuje na zimu)
sůl
kmín
celý pepř
křen - kdo má rád
Recept si zatím oblíbilo 55 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu.

  2. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak,aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Můžeme použít i šroubovací víčka. Dáme je na plechy, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda.

  3. Necháme tak asi 2-3 týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.

Poznámka

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 404 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kysané zelí do sklenic

  • Helena: Ano, dříve jsem používala jen omila víčka, ale vyzkoušeno nově mám i šroubovací víčka a je to taky v pořádku :-)

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Dobrý den, jdeme zalí zkoušet poprvé. Když zelí napěchujeme do sklenic a uzavíráme napevno omnia víčky?

    Odpovědět

  • Lída Lída(neregistrovaná)

    Ahojky dejte na jistotu a sterilujte, to je jistota ,zelí je kysané tak či tak ,ale hlavní je ,že se vám nezkazí;-):yes:

    Odpovědět

  • Maryla337 Maryla337

    vyzkoušim zatím z jednoho pak se uvidí

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    1974andrea:Naprosto souhlasím. Poslední zelí jsme jedli v červenci, bohužel bylo poslední. Hlavní je, aby bylo stále ponořené. Maminka vždycky do zelné šťávy (když se blížilo léto)přidávala pár naběraček láku z rychlokvašek, který si minimálně půl roku schovávala a říkala tomu "ustalovač".

    Odpovědět

  • 1974andrea: A já mám zkušenost, že mi zelí vydrží i 2 roky, pokud ho mám hodně. Vždycky nechávám dost šťávy, ale stane se, že když ho otevřu, je sušší, máme hodně teplý sklep. Nicméně odeberu, kolik potřebuji, zaliju troškou studené vody, utlačím, dám do lednice a zelí je pořád skvělé;-). Nikdy nesterilizuji:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Přátelé, tak dávám do placu moji zkušenost. Tohle zelí dělám už po několikáté, nesteriluji, mám teplý tmavý sklep a o víkendu jsem otevřela poslední třílitrovku. Zelí jsem nakládala někdy na podzim loni a musím říct, že je pořád skvělé. Část odeberu, stlačím a nad zelím je opět zbylá šťáva. Kysané zelí můžete sterilovat a zůstane kysaným zelím. Jinak prodávané sterilované zelí může být i ve sladkokyselém nálevu, což není totéž jako když si sterilujete vlastní kysané.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    jarda Kadic: hm, blbá formulace, ale vyjadřuje, že už to není čistě kysané zelí, za tím si stojím

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    spagetka: Já nejsem z těch,který by se chtěl dohadovat, ale napsala jsi 2.9. 2014 10:10:05 toto: Pokud steriluje zelí,není už kysané,ale sterilované.;-)

    Odpovědět

  • Pepa lišák: Na mne, je to MOJE zelí ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: Myslela jsem to jinak, prostě ta chuť se změní, já to tak cítím, snad jsem mohla písnout to, jak to cítím já, nebo ne? Já nesteriluju, protože máme radši jen kysané zelí bez dalších zásahů.

    Coleta: jsem ráda, že jsem přispěla k tvé dobré náladě:yes::yes:, za svým názorem si stojím a je snad každého právo nejen vyjádřit svůj názor (jak jsi někde psala) ale i napsat, co si myslím :-D:-D:-D:-D:-D:-D a bacha, kde je věta, že se mění v nekysané? :-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Pepa lišák:Já ještě doplním svou zkušenost, a to pokud by bylo na zelí málo vody a nesterilizoval by jste ho, tak přilévám osolenou vodu, kterou nechám vychlanout. Když chybí voda,tak občas zelí hnědne.

    Ale to kysané zelí, co se krátkou sterilizací změní v nekysané mě teda pobavilo:-D

    Odpovědět

  • Pepa lišák Pepa lišák(neregistrovaný)

    Jardo tak dám na tví rady a moc ti děkuji
    i paní Janičce Remkové.:-K:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    jarda Kadic: :yes: Jardo :-) taky steriluji, teď už pro jistotu. Už dvakrát se mi zelí zkazilo, takhle vím, že vydrží do spotřeby.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Pepa lišák: pokud chceš mít zelí normální,nacpi ho do sklenic a hned steriluj, pokud chceš mít kysané,udělej podle Jany Remkové,ale pak pro každý případ chvilku steriluj,jak říká Zizala;-) to,co psala Špagetka je nesmysl,já, protože mám taky teplý sklep,tak po vykvaseni taky chvilku steriluju,a mám kysané zelí,jako víno:yes: jo a papriky plněné zelím jsou:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 3 4 5 6 7 9 12 16

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí jak zavarit kysane zeli zavařování kysaného zelí recept na nakládané kysané zelí kysané zelí ve sklenicích kvašené zelí postup nakládání nakládání kysaného zelí domácí kysané zelí kysané zelí nakládání zelí recept jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty jak nakládat zelí

Zapomněl/a jsem heslo