Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčin rýžový nákyp

S každým soustem tohoto rýžového nákypu se vrátíte do dětství a vzpomenete si na maminku. Sladká rýže zapečená s jablky, brusinkami a tvarohem chutná skvěle teplá i po studenu. Sněhová čepice je pomyslnou třešničkou na tomto vynikajícím dezertu.

Hodnocení receptu je 5,0 (85×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min

90 min (45 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 164 kJ /
4 819 kcal
Bílkoviny117,55 g
Tuky145,35 g
Vláknina46,20 g
Cholesterol 447 mg
Sodík 893 mg
Sůl2,01 g
Sacharidy737,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat. Krok 2: Do hrnce se sendvičovým dnem nalijeme mléko a přivedeme ho k varu. Krok 3: Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábneme dřeň. Vhodíme ji i s lusky do osoleného vroucího mléka a přidáme plátek másla. Krok 4: Do mléka vsypeme okapanou rýži. Na mírném ohni vaříme za občasného promíchání asi 15 minut. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ji ještě zapékat. Krok 5: Rýžovou kaši necháme zcela vychladnout. Krok 6: Mezitím připravíme žloutkový krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do světlé pěny. Krok 7: K máslové pěně přidáme postupně žloutky a vše rozmícháme do hladkého krému. Krok 8: Jablka umyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Krok 9: Tvaroh smícháme v misce se žloutky, cukrem a citronovou kůrou. Krok 10: Troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 11: Z vychladlé rýže vyjmeme vanilkové lusky a vmícháme do ní žloutkový krém. Krok 12: Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše. Krok 13: Nádobu, ve které budeme nákyp zapékat, dobře vymažeme máslem a naplníme polovinou rýžové směsi. Krok 14: Stěrkou na ni rozetřeme tvaroh a posypeme ho brusinkami. Krok 15: Na tvarohovou náplň naskládáme plátky jablek a posypeme je skořicí. Nesladíme, jablíčka jsou sladká dost. Krok 16: Na jablka rozetřeme zbytek rýžové kaše. Pekáček vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Krok 17: Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbylých dvou bílků sníh. Během šlehání do něj po částech vsypeme krupicový cukr a až se začnou dělat špičky, máme hotovo. Krok 18: Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme zpět do trouby. Pečeme do zezlátnutí 10–15 minut. Můžeme také použít funkci gril a zapékat zhruba 5 minut.

TIP: 16 nejoblíbenějších receptů na sladká jídla

Zveřejněno 11. 9. 2012

Poznámka autorky rebeka

Tento nákyp nám dělávala maminka a já ji milovala.. nejen za ten nákyp

Vynikající je se sušenými švestkami, a vůbec, ovoce můžete dát jakékoliv, které máte rádi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčin rýžový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AKPl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčin rýžový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AKPl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (59)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Děkuji za krásný recept. Připomnělo mi to dětství :-K supeeeer :yes:

martiline: Souhasím. :yes: Takhle přesně ho dělala moje babička - úžasný byl s meruňkami. Jen to slůvko rychlovka :-O nelze brát moc vážně.

Výborný rýžový nákyp. Dá se říci, že přímo dokonalý. Na sladké jídlo dostávám chuť jednou za dlouhý čas, ale tohle je recept na jedničku a nákyp nám všem moc chutnal. Děkuji.

Určiě je nákyp výborný, :-Kale bohužel si ho nemůže dovolit každý. Nanejvýš malinkou porci jedenkrát za rok;-(

Rýžového nákypu jsem dělala vždy velikánský plný pekáč ( na husu) a celá rodina ho milujeme. Já ovšem, v celoživotních dietách, jsem si ho moc neužila, jen jako dítě. Výborný byl druhý den ráno k snídani studený z lednice. Ovšem, jak hoši rostli, spořádali s manželem pekáč na posezení, takže na druhý den nezbylo.:-Q

Asi znáte titul "Už hořela, když jsem si do ní lehal"
Už když jsem uklízel prázdný sáček od PDP mi doplo, že vanilka to nebyla8-(;-(:-((:-//:-D
A co že na to mančaft?
No, slupl to aniž přestal pochrochtávat...:-D:-D:-D

suprový nákyp, byl báječný:yes:

Trošku pracné ale výsledek bude jistě stát zato. Určitě vyzkouším, také jsem podobný nikde neviděla.

Musí být úžasný, určitě brzo vyzkouším.:-):yes:

Dnes je k obědu. Vynikající. Dala jsem 6 jablíček a dva banány. Připomněly se mi roky dětství :-) .

macdonaldova 18. 4. 2016 18:52
Rýže se používá kulatozrná, protože se rychleji rozvaří. Žádné al dente.

casino::-D:-D:-D:yes:

Jj, toto je nákyp par excellence:yes: ...maminka ho dělala stejně.
No, ale líné casino si rcp zjednodušilo a netře máslo s cukrem a žloutky, ale uvaří rýži s cukrem, pak v kaši rozpustí máslo a posléze ještě do vlažného zamíchá žloutky...:-8

Tématické fráze:
výborný rýžový nákyp s meruňkami, ryzovy nakyp, rýžový nákyp s meruňkami, nejlepší rýžový nákyp, nejlepší rýžový nákyp s meruňkami, výborný rýžový nákyp s jablky, vyborny ryžovy nakyp, rýžový nákyp do trouby, rýžový nákyp nejlepší, recept na rýžový nákyp s merunkami, recept rýžový nákyp, rýžový nákyp v troubě, jablečný nákyp, meruňkový nákyp, meruňkový rýžový nákyp, ryžovy nakyp recept, jablečný ryzovy nakyp, recept na ryzovy nakyp, rýžový nákyp bez snehu, rýžový nákyp s jablky

Suroviny:
rýže kulatozrnná, mléko, sůl, máslo, máslo, cukr moučkový, lusk vanilkový, bílek, jablko, skořice mletá, tvaroh, cukr moučkový, žloutek, citron, brusinky sušené, cukr krupice, bílek, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu