

Podzimní "kuličkový" chléb
Suroviny 8 porcí
- Kvásek:
- 1/2 l vlažné vody
- 2 lžičky cukru
- 1 kostka droždí
- Dále:
- 1 kg hladké mouky
- 3 brambory (vařené, na jemno nastrouhané)
- hrnek dýně (na jemno nastrouhané)
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky drceného kmínu
- 3 lžičky octa
- vejce na potření
- sezamová semínka nebo lněné semínko nebo slunečnice nebo mák (na posypání)
Postup přípravy receptu
Připravíme si kvásek z droždí, cukru a trochy teplé vody. Dáme do tepla vzejít a mezitím nasypeme do mísy mouku, přidáme nastrouhané brambory, dýni, sůl, kmín a ocet, vlijeme kvásek a zbytek vlažné vody.
Zaděláme těsto, které důkladně prohněteme. Hladké těsto necháme v teple vykynout cca 1 hodinu.
Po vykynutí rozdělíme na 16 dílků, ze kterých tvarujeme bochánky a skládáme je dokulata na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vejcem a posypeme semínky.
Pečeme na 180°C asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Připravovala jsem v DP klasickým způsobem = pořadí tekuté, sypké, navrch droždí s cukrem, program "příprava těsta".
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Podzimní "kuličkový" chléb
-
...to vypadá perfektně....
-
Těsto se mi právě míchá v pečce
Jsem zvědavá na výsledek
Ujsou upečené, chuťově moc dobré, jen těsto se mi hrozně lepilo, přidala jsem totiž žitnou chlebovou mouku -
Páni,děvčata, upečené těsto máte krásně nadýchané
Moc povedený chlebík
+14
-
1974andrea: jj, moje taky trochu skučela
. Příště asi udělám z poloviční dávky. Nám zbyl chlebík ještě na dnešek, ale je fakt, že i dnes byl nádherně vláčný, takže ve "zkoušce poživatelnosti" i na druhý den obstál
-
Danca: díky.. já jsem si to myslela.. nebude mít sice tak krásnou barvičku, ale chuti mu to neubere, že jo
určitě udělám.. ještě dokoupím ta semínka.. někdo mi je vyzobal
-
Danca:Nejdřív pekárna bědovala
, nešlo to vůbec promíchat, tak jsem přidala vodu a pak to už bylo dobré. Těsto bylo krásně nakynuté
-
rebeka: Nadi, cuketa by šla určitě, cuketa jde do všeho...
-
1974andrea: Andrejko, děkuji za fotečky, chlebík máš krásný
. Doufám, že vám i chutnal, nám moc! Je pravda, že těsto je dost tuhé, ale přidáním dýně a brambor během kynutí trochu zřídlo a potom se s ním pracovalo dobře.
....a z pekárny mi při kynutí taky skoro utíkal... -
1974andrea:Upečen, ochutnán
Dančo, použila jsem vzhledem k chlebové mouce více vody, ale pak už to bylo dobré, těsto krásně nakynulo, jen ho bylo až příliš
, musela jsem upéct chlebíky dva
Přidávám pár fotek a možná by ho mohli zkusit i ti, kdo nemají dýně, ale cukety
-
Líbí se mi
-
dýni nemám, dám cuketu.. to by šlo, ne
jinak moooc povedený chlebík
-
nádherný chlebík, moc povedený Danuško
-
Danca:Dančo, dala jsem místo obyč hladké mouky tu hladkou chlebovou, ale těsto je strašně husté
. Už jsem přidala 2dcl vody a nevím, jestli nebudu muset ještě přidat.
-
Josífek: dobrý nápad, jen bych v tom případě asi přidala ještě trochu vody...
-
Pokud se někomu nechce hrát s bramborama,,tak já používám sušenou směs na bramboráky nebo bramborovou kaši v prášku. Snad to s tím nepokazím