

„Americké cookies“ s dvojí čokoládou
Suroviny 30 porcí
- 85 g změklého másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 žloutek pokojové teploty
- 130 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 3,5 hořké čokolády (nejlépe s vyšším procentem kakaa)
- 3,5 mléčné čokolády
- 1 vrchovatá lžička mleté vanilky
Postup přípravy receptu
Nejprve je třeba nachystat si čokoládu, což je trošku piplačka. Mléčná čokoláda relativně spolupracuje, a když si vezmete nůž s ostrou a tenkou čepelí, měla by se vám podařit nakrájet na úhledné malé kousky – nejlépe to jde keramickým nožem. Jen musíte mít trpělivost a krájet opatrně a pomalu.
Hořká čokoláda ale neobsahuje tolik tuku, proto se při krájení hodně láme a štěpí. Je tak dobré nechat ji lehce změknout (ale ne roztavit!!!). V létě ji proto dejte bleskově na sluníčko, v zimě pak na pár minut k topení. Potom by mělo krájení jít daleko snáz. Druhá varianta je krájet ji nahřátým nožem, ale to je hrozná práce – čokoláda se hodně nataví a jednotlivé kousky je třeba dávat na potravinovou fólii dál od sebe, aby se opět vzájemně nepřilepily.
Misky s nakrájenými čokoládami je pak dobré na chvíli uložit do mrazáku, aby se vám při práci nelepily na ruce.
Nastal čas na těsto: Máslo, žloutek a cukr vyšlehejte v robotu do hladké směsi.
Zvlášť smíchejte mouku, vanilku a jedlou sodu a přes jemné sítko je přesejte do máslové hmoty.
Pomocí stěrky vytvořte hladké, mírně lepivé těsto, které přikryté uložte na chvíli do lednice.
Mezitím si vyložte plechy pečicím papírem – budete potřebovat asi 4 plechy (záleží na velikosti).
Z těsta vytvarujte kuličky o průměru asi centimetr a půl a naskládejte je na plech v uctivé vzdálenosti (těsto se opravdu hodně roztéká, tak ať se vám sušenky nespojí v jednu velkou placku).
Rozehřejte si troubu na 200°C.
Každou kuličku zploštěte na placku a tu ozdobte kousky mléčné i hořké čokolády a mírně je zamáčkněte do těsta. Nebojte se dávat čokoládu až úplně ke krajům, těsto se hodně roztéká a okraje by tak zůstaly zbytečně prázdné.
Jedna várka se peče velmi rychle – stačí tak 6 až7 minut (podle typu trouby). Proto než začnete péct, připravte si většinu plechů dopředu (jinak je nemáte šanci ohlídat a dílo se vám připálí).
Upečené sušenky nechte trochu vychladnout, aby se vám při manipulaci nerozpadly a opatrně je přesuňte pomocí obracečky na mřížku (nebo tác) úplně vystydnout. Podávejte k odpolední kávě nebo čaji, případně zabalte jako chutnou svačinku manželovi do práce či dětem do školy.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky + detailní fotky z přípravy cookiesek najdete na mém webu FOODstyle: www.foodstyle.cz
Konkrétně zde: www.foodstyle.cz/products/americke-cookies-s-dvoji...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu „Americké cookies“ s dvojí čokoládou
-
nyní dopečeny,,, výborné!
-
Tak jsem právě dopekla. Sušenky jsou křekoučké, jen toho cukru dám příště víc. Díky za recept.
-
Ahoj, tak sem recept právě vyzkoušela a jsem mírně zklamaná, po upečení vypadají sušenky skutečně k nakousnutí, ale neuvěřitelně zhořkly. Když jsem druhý plech vátáhla o něco dřív, tak jsou nedopečné a mírně nahořklé. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Zajímalo by mě, co jsem udělala špatně.
-
jojo: Však proto ty uvozovky - jakože rádoby ammerické...
-
Tyto cookies jsou u nas fovoriti.Dopoucujem.Deti je miluji.
-
Na vše americký jsem alergický ale díky za recept.
-
Tenhle recept už tady jednou byl, né?
-
jojo, nejlepsi nahrazkou za polohrubku je zde Wondra flour, k dostani v kazdem supermarketu v oddeleni, kde se prodava normalni mouka. BTW, kdyz uz mluvime o nahrazkach, misto mekkeho tvarohu pouzivam recky jogurt, ktery necham aspon 24 hodin vykapat pres sitko vystlane kulatym filtrem na kafe, a cukr moucku si melu sama (z normalniho cukru) v mlynku na kafe, ve kterem melu vse krome kafe
-
ziju v usa docela dlouho a zajimalo by me kde jsi prisla na polohrubou mouku