Bramborový salát s pečenými paprikami

K@tka Kuchař: K@tka

Doba přípravy: 60 6 porcí Bramborová jídla 7 názorů

Suroviny

1 kg barevných paprik
900 g salátových brambor
3 palice česneku
100 ml Majolky®
2 lžíce kysané smetany
troška soli
jarní cibulka na ozdobu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a očištěné, ale neloupané brambory uvařte v mírně slané vodě.

  2. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  3. Papriky si omyjte, osušte papírovým ubrouskem a potřete olivovým olejem (na každou papriku tak 1 lžičku oleje).

  4. Palicím česneku zkrojte vršky tak, až se odhalí všechny stroužky, pokapejte půl lžičkou olivového oleje, zabalte do alobalu.

  5. dejte péct česnek společně s paprikami.

  6. Po 25 minutách vyndejte papriky a dejte je zapařit do velké nádoby pod poklici – tím by se měla jejich slupka ještě více uvolnit. Pak je zbavte semínek a opatrně oloupejte slupku. Všechny papriky nakrájejte na tenké nudličky.

  7. Uvařené brambory slijte a nakrájejte na malé kousky (loupat není třeba).

  8. Ve velké míse smíchejte brambory s paprikami.

  9. Jakmile je upečený i česnek (cca 30 minut po paprikách), vymáčkněte jej ze slupky do vyšší nádoby (postup najdete tady). Přidejte 100ml majonézy a 2 lžíce zakysané smetany. Ponorným mixérem vyšlehejte vše v hladkou zálivku.

  10. Zálivku opatrně přimíchejte k bramborovému salátu.
    Podle chuti můžete trošku přisolit, nebo doladit čerstvě namletým pepřem.
    Dozdobte jemně nasekanou jarní cibulkou.

    Podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři na lůžku z polníčku (pokapaného troškou olivového oleje).

    Tipy a triky:
    Pokud chcete mít brambory nakrájené na opravdu úhledné kousky, nechte si je napřed úplně vychladnout (případně můžete i oloupat, záleží na vaší chuti). Mně ale tento salát přijde daleko chutnější za tepla (a navíc je to daleko rychlejší).

    Preferujete-li výraznější chutě, dokořeňte salát troškou čerstvě mletého barevného pepře, případně špetkou tlučeného nového koření.

    Papriky nepoužívejte bílé, ani zelené podlouhlé. Jednak občas pálí, ale hlavně se jim strašně špatně loupe slupka.

Poznámka

Jestli se vám recept líbí, koukněte na mé stránky, třeba tam najdete další inspiraci: http://www.foodstyle.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborový salát s pečenými paprikami

  • Tanicka Tanicka

    To vypadá skvěle, syrové papriky nemusím, ale pečené jsou moc dobré :) Jen mám obavy z toho pečeného česneku - vídám to v hodně receptech, ale osobně mi pečený česnek vždycky zhořkne..:( Čím to je???

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • 1974andrea 1974andrea

    aaadobromila:Na závadu určitě ne, ale přijde mi to škoda oleje, když ho odstraníš se slupkou;-)

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    1974andrea: Já je tedy také potírám olejem. ;-) To není přeci na závadu...

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    K@tka:Ale ten olej ti steče na plech v troubě a zbytek přece sloupneš s tou slupkou. Možná třeba smíchat s olejem před zamícháním do brambor, ne?

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    1974andrea: No, přijde mi, že s olejem líp vynikne jejich chuť ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Mám moc ráda pečené papriky v čemkoliv:-p. Jen mi není jasné, proč se mají pomazávat olejem? Když je opékám, tak nasucho, pak zabalím do mikrotenu a sloupnu v pohodě.

    Odpovědět

Tématické fráze: příloha k bramborovému salátu lehke bramborove salaty lehké teplé večeře lehký salát k večeři lehká teplá večeře přílohy k bramborovému salátu těstoviny s pečenými paprikami příloha bramborový salát bramborový salát jako příloha bramborový salát příloha lehká večeře lehká večeře z tvarohu přílohy k bramborovému salátu teplá lehká večeře bramborový salát s paprikou bramborový salát s pečenou paprikou lehká bramborový salát teplý bramborový salát lehké večeře saláty jako vecere

Zapomněl/a jsem heslo