

Bramborový salát s pečenými paprikami
Suroviny 6 porcí
- 1 kg barevných paprik
- 900 g salátových brambor
- 3 palice česneku
- 100 ml Majolky®
- 2 lžíce kysané smetany
- troška soli
- jarní cibulka na ozdobu
Postup přípravy receptu
Omyté a očištěné (ale neloupané) brambory uvařte v mírně slané vodě.
Rozehřejte si troubu na 200°C.
Papriky omyjte, osušte papírovým ubrouskem a potřete olivovým olejem (na každou papriku tak 1 lžičku oleje).
Palicím česneku zkrojte vršky tak, až se odhalí všechny stroužky, pokapejte půl lžičkou olivového oleje, zabalte do alobalu.
Dejte péct česnek společně s paprikami.
Po 25 minutách vyndejte papriky a dejte je zapařit do velké nádoby pod poklici – tím by se měla jejich slupka ještě více uvolnit. Pak je zbavte semínek a opatrně oloupejte slupku. Všechny papriky nakrájejte na tenké nudličky.
Uvařené brambory slijte a nakrájejte na malé kousky (loupat není třeba).
Ve velké míse smíchejte brambory s paprikami.
Jakmile je upečený i česnek (cca 30 minut po paprikách), vymáčkněte jej ze slupky do vyšší nádoby. Přidejte 100 ml majonézy a 2 lžíce zakysané smetany. Ponorným mixérem vyšlehejte vše v hladkou zálivku.
Zálivku opatrně přimíchejte k bramborovému salátu.
Podle chuti můžete trošku přisolit, nebo doladit čerstvě namletým pepřem.
Dozdobte jemně nasekanou jarní cibulkou.
Podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři na lůžku z polníčku (pokapaného troškou olivového oleje).
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky:
Pokud chcete mít brambory nakrájené na opravdu úhledné kousky, nechte si je napřed úplně vychladnout (případně můžete i oloupat, záleží na vaší chuti). Mně ale tento salát přijde daleko chutnější za tepla (a navíc je to daleko rychlejší).
Preferujete-li výraznější chutě, dokořeňte salát troškou čerstvě mletého barevného pepře, případně špetkou tlučeného nového koření.
Papriky nepoužívejte bílé, ani zelené podlouhlé. Jednak občas pálí, ale hlavně se jim strašně špatně loupe slupka.
Jestli se vám recept líbí, koukněte na mé stránky, třeba tam najdete další inspiraci: http://www.foodstyle.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bramborový salát s pečenými paprikami
-
To vypadá skvěle, syrové papriky nemusím, ale pečené jsou moc dobré :) Jen mám obavy z toho pečeného česneku - vídám to v hodně receptech, ale osobně mi pečený česnek vždycky zhořkne..:( Čím to je???
-
-
aaadobromila:Na závadu určitě ne, ale přijde mi to škoda oleje, když ho odstraníš se slupkou
-
1974andrea: Já je tedy také potírám olejem.
To není přeci na závadu...
-
K@tka:Ale ten olej ti steče na plech v troubě a zbytek přece sloupneš s tou slupkou. Možná třeba smíchat s olejem před zamícháním do brambor, ne?
-
1974andrea: No, přijde mi, že s olejem líp vynikne jejich chuť
-
Mám moc ráda pečené papriky v čemkoliv
. Jen mi není jasné, proč se mají pomazávat olejem? Když je opékám, tak nasucho, pak zabalím do mikrotenu a sloupnu v pohodě.