Lilek Parmigiana

tejaja Kuchařka: tejaja

Zeleninová jídla 24 názorů

Suroviny

1 baklažán
500 ml rajčatového pyré
1 Mozzarella
1 lžička oregána
1 lžička bazalky
1 lžíce petrželové natě
olej
hladká mouka
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Baklažán narežeme na kolieska hrubé cca 1 cm.

  2. Obalíme ich zľahka v múke a na oleji z oboch strán opečieme.

  3. Opečené kolieska baklažánu uložíme do vymasteného pekáčika, osolíme a okoreníme ich. Bylinky premiešame a posypeme nimi baklažán.

  4. Všetko zalejeme paradajkovým pyré, poukladáme na plátky narezanú Mozzarellu.

  5. Zapečieme v rúre pri 180°C asi 15-20 minúta ihneď podávame.

Poznámka

Recept je z knihy Čo je navarené? Recept som málinko upravila, vynechala som obaľovanie vo vajíčku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lilek Parmigiana

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jarka stačilo, nie? :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: Ale já přece nediskutuju o názvu :-) Původně jsem psala, zda jsi nezapomněla na parmezán, protože do tohoto receptu patří. Howgh.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jitkas : Verím, že máš pravdu, žiješ tam, určite vieš. Ja to kvitujem. Recept mám z knihy, tak tam bol napísaný, tak som urobila. ;-) A určite by som sa nehnevala. ;-)
    zizala : Nebudem opravovať knihu, ani netvrdím, že knihy sú bezchybné. Mimochodom, písalo sa v diskusii na fóre, že sa o názvoch receptov nemá diskutovať. Alebo sa mýlim ?!? A možno pomôže casinov link...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: Kvůli parmezánu jsem ti psala SZ. Tak jako Ty ovládáš mmj. maďarskou kuchyni a rozumíš jí, tak si já myslím, že celkem ovládám italskou. Jen jsem se zastala italského receptu, protože tak, jak jsi recept opsala z knížky, je nesprávně. Ne vše, co je psáno, je i dáno. Je plno chyb nejen na netu, ale i v kuchařských knihách, zvláště některých starších. Když chci vařit italské jídlo, zjistím si o něm co nejvíc. Totéž ale dělám, když chci vařit staročeské, francouzské a pod. Když sem dám např. recept na paprikáš, který nebude správně a napíšu, že ho mám z kuchařské knihy, aniž bych se namáhala o receptu zjistit víc, nevěřím, že právě Ty by ses neozvala na obranu toho správného receptu ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jitkas: Jitko, určitě pravdu máš, ale tady se trošku zastanu Terezky, protože chtěla zachovat ten název, který byl v knize, jak vidno z fotky. Jinak ale díky za rozšíření obzorů ;-):yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    tejaja: Recept, ktery jsi pridala, ma v italstine sve jmeno - Zapeceny lilek s mozzarellou, jen ta omacka se nedava "syrova", ale predem uvarena s pridanim bylinek, ale nevadi, mozno i takto. Nezlob se, ale uz nazev nema smysl. Bud napiseme Parmigiana z lilku a nebo Lilek po Parmsku. Lilek Parmigiana nerika nic, protoze uz "Parmigiana" vyjadruje smysl receptu, tedy zelenina nakrajen na platky, tepelne upravena, navrstvena do pekacku a kazda vrstva ochucena rajcatovou omackou, mazzarellou a parmazanem, na Sicilii se dela s pecorinem, pote zapecena v troube. Parmigiana se dela i z jinych druhu zeleniny: cuket, dyne, bilych stopku mangoldu, cibule atd. Existuje tez Parmigiana bila, tedy bez rajcatove omacky, jen s besamelem a syry, coz je vzdy vsudy pritomny parmazan, mozzarella nebo scamorza.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Ďakujem Anička. ;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásný recept:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    diana4629 : Tej múky sa zachytí na baklažáne tak málo, že prakticky nemá význam, to by som neriešila. Ale budem rada, ak dáte recept, aký poznáte, či robíte vy. Potešíte ma a určite ho vyskúšam. Ďakujem dopredu. ;-)

    Odpovědět

  • diana4629 diana4629

    tak ja se za Italku povazuji , pac v Italii konkretne na Sicilii ziju spoustu let a jen malinko ziram proc obalovat lilek v mouce . Asi by mi to tady nikdo nepozrel. Rajcatovy zaklad plus pecorino nebo cacciocavallo . Pepr tam urcite nepatri . Jakmile budumit vic casu rada se s Vami podelim o recet na nefalsovanou parmiggianu ...Ted do me ;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Existuji tri teorie o tom, proc "Parmigiana", ale urcite parmazan tam byt musi. Puvodne, na Sicilii, kam se dostala za najezdu Turku, pouzivali jen pecorino. Je to v podstate bezmasa obmena musaky.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Terezka, vyzerá to skvelo a zrejme aj chutí, ešte som neskúšala, ale, inšpirovala si ma, skúsim dať na opečený baklažán tatarák. To paradajkové pyré totiž úplne tak vyzerá.:-D:-D:-D,:-*:-*:-*:yes:.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: třeba sem časem nakoukne nějaký Ital a prozradí, jak to vlastně je:-D I mě by to opravdu zajímalo - vyprávění o původu pokrmu a drobné zajímavosti okolo mám moc ráda:-8
    (A i na Labu je v závěru, v základních surovinách vypsán parmezán.)

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    No, prý se to podle parmazánu nejmenuje...;-)
    http://www.labuznik.cz/recept/parmigiana-di-melanz...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    tejaja::-O ...já ti věřím, tos nemusela. Podle Wikipedie to tedy v knize nemají úplně správně. Ale to se stává často, že si autor přizpůsobí podle sebe, na škodu receptu.
    Potkávám to denně, u receptů na pečivo:-(

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: parmigiana lilek recepty parmigiana - italský zapečený lilek baklazan parmigiana recet na lilek recet lilek llilek mám ráda recepty recepty z lilku baklažán recepty parmegana recept na parmigiana parmigiana recept lilky ala parmagiano recept lilek baklažán recept parmiggiana italské jídlo panrmigiana parmegiana recept italska parmigiana lilek za syrova