Arabsky labane (jogurtovy syr)

Sýry Doba přípravy: 24 - 48 hodin 18 názorů

Sýry Doba přípravy: 24 - 48 hodin 18 názorů

Suroviny

500 ml domaciho labanu (jogurtu, viz. odkaz nize)
5 hrnků plnotučného mléka
3/4 hrnku sušeného mléka
1/2 hrnku jogurtu
300 ml zakysane smetany
lzicka soli

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt, smetanu a sůl promícháme.

  2. Směs nalijeme do plátěného (nebo jiného propustného) pytlíku, zavážeme a pověsíme nad misku. Necháme odkapat minimálně 24 hodin (můžeme nechat až 2 dny).

  3. Nejprve necháme odkapávat v chladu, pokud chceme docílit hustšíi konzistence, necháme odkapat při pokojové teplotě.

  4. Skladujeme v uzavřené nádobě maximálne tři týdny.

  5. Pokud chceme skladovat déle, několik měsíců, z co nejhustšího sýra tvarujeme rukama kuličky, které potřeme olivovým olejem, položíme na tác, vložíme do chladničky a necháme minimálně 5 hodin tuhnout (idealní je pres noc).

  6. Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem.

  7. Podle potreby kuličky používáme.

  8. Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný mírně štípě na jazyku. Je mozne ho dále ochutit ruznými přísadami například chilli, česnekem, paprikou nebo cibulí.

Poznámka od kuchařky

Labane je v arabskem svete velmi oblibeny. Podava se jako predkrm, soucast hlavni tabule nebo ve forme pomazanek. V horkych mesicich je podavan s vychlazenym melounem.

Vykapanou syrovatku muzeme uchovat a pouzit do testa pri peceni napr. chleba.

http://www.toprecepty.cz/recept/31221-tradicni-dom...

Komentáře k receptu Arabsky labane (jogurtovy syr)

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Pokud chcete udelat syr podobny lucine, tak smichejte recky jogurt s tucnym tvarohem ve vanicce, dale postupujte stejne podle receptu ;-)

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Tak jsem pročetl recept i všechny komentáře a nedá mi to, abych nereagoval. Lučinu už nějaký pátek doma děláme a to takto:
    V misce smícháme 2x 500g Bílý jogurt od Hollandie (Selský, Gazdovský) a 250 ml smetanu (smetana alespoň 15% tuku. Nedělejte Lučinu z jogurtu s méně jak 3,5% tuku. To už není jogurt). Zamícháme větší špetku soli. Dáme do plátýnka na cedníku v hrnci, plátýnko zavážeme a postavíme na něj ještě jeden menší hrnec a do něj žulovou kostku (nebo naplnit vodou). Takový menší lis. Dáme odkapat 12 hodin do chladna. Pak vytáhneme a konzistence je jako kupovaná Lučina jen je toho za ty peníze mnohem víc. Zkoušeli jsme z Lidlu také bílý krémový jogurt, ale ten má zvláštní chuť a na Lučinu nám moc nechutná. Čím tučnější suroviny, tím chutnější Lučina, ale pozor, všeho moc škodí! :-D (tuku)

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Kroupovka: Soli ano, ale ostatni koreni pridavam az po odkapani..dekuji za hodnoceni..:-K

    Odpovědět

  • Kroupovka Kroupovka

    dávám bodík a jeden dotaz - zkoušela si ochutit samotný jogurt před odstředěním ??? Třeba solí, kari, česnekem ??? :yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    misza: Jsem rada, ze jste si pochutnaly, to potesi..:-K:-K...dekuji za pridani fotky..:yes::yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    Aisho, až teď jsem se dostala ke komentáři:-8 Sýr je vynikající. Odzkoušela jsem to s kamarádkou u vínečka:-) Namazaly jsme si ho na pečivo a posypaly kari kořením. Doporučuji. Přidávám fotku a dávám bod.

    Odpovědět

  • babiminka babiminka

  • spagetka spagetka

    Tak toto mi taky uteklo, takže určitě udělám, máme to rádi.:-p:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    magdalenka: Jsem rada, ze u vas chutnalo...moc me to potesilo..:-K:-K..dekuji za vyzkouseni.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Výborné - pridala som cesnak a provensálske korenie, ktoré máme radi. :yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    misza: Budu se tesit...:-K:-K

    Odpovědět

  • misza misza

    aisha:jdu to teď vyzkoušet a jak bude hotovo napíšu. Koupila jsem řecký jogurt.;-)

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    misza: Moc dekuji..urcite se muze pouzit kupovany jogurt, napr. chocensky, Hollandia nebo recky.

    Vsem moc dekuji..:-K:-K

    Odpovědět

  • misza misza

    Šlo by to udělat i z kupovaného jogurtu? Tvé recepty i fotky jsou ukázkové:-* :yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    překrásná presentace:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: labane arabský sýr jogurtový sýr syr z jogurtu sýr labane domácí sýr z jogurtu a smetany domácí sýr z jogurtu labane syr domaci syr ze smetany čím ochutit lučinu čím ochutit jogurt cím ochutit syr labane recept sýr z jogurtu a smetany arabsky syr recept jak ochutit jogurt čím ochutit domácí sýr recepty domácí sýr z řeckého jogurtu labane receptu čím naplnit arabský chléb