

Arabsky labane (jogurtovy syr)
Suroviny
- 500 ml domaciho labanu (jogurtu, viz. odkaz nize)
- 5 hrnků plnotučného mléka
- 3/4 hrnku sušeného mléka
- 1/2 hrnku jogurtu
- 300 ml zakysane smetany
- lzicka soli
Postup přípravy receptu
Jogurt, smetanu a sůl promícháme.
Směs nalijeme do plátěného (nebo jiného propustného) pytlíku, zavážeme a pověsíme nad misku. Necháme odkapat minimálně 24 hodin (můžeme nechat až 2 dny).
Nejprve necháme odkapávat v chladu, pokud chceme docílit hustšíi konzistence, necháme odkapat při pokojové teplotě.
Skladujeme v uzavřené nádobě maximálne tři týdny.
Pokud chceme skladovat déle, několik měsíců, z co nejhustšího sýra tvarujeme rukama kuličky, které potřeme olivovým olejem, položíme na tác, vložíme do chladničky a necháme minimálně 5 hodin tuhnout (idealní je pres noc).
Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem.
Podle potreby kuličky používáme.
Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný mírně štípě na jazyku. Je mozne ho dále ochutit ruznými přísadami například chilli, česnekem, paprikou nebo cibulí.
Poznámka od kuchařky
Labane je v arabskem svete velmi oblibeny. Podava se jako predkrm, soucast hlavni tabule nebo ve forme pomazanek. V horkych mesicich je podavan s vychlazenym melounem.
Vykapanou syrovatku muzeme uchovat a pouzit do testa pri peceni napr. chleba.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Arabsky labane (jogurtovy syr)
-
Pokud chcete udelat syr podobny lucine, tak smichejte recky jogurt s tucnym tvarohem ve vanicce, dale postupujte stejne podle receptu
-
Tak jsem pročetl recept i všechny komentáře a nedá mi to, abych nereagoval. Lučinu už nějaký pátek doma děláme a to takto:
V misce smícháme 2x 500g Bílý jogurt od Hollandie (Selský, Gazdovský) a 250 ml smetanu (smetana alespoň 15% tuku. Nedělejte Lučinu z jogurtu s méně jak 3,5% tuku. To už není jogurt). Zamícháme větší špetku soli. Dáme do plátýnka na cedníku v hrnci, plátýnko zavážeme a postavíme na něj ještě jeden menší hrnec a do něj žulovou kostku (nebo naplnit vodou). Takový menší lis. Dáme odkapat 12 hodin do chladna. Pak vytáhneme a konzistence je jako kupovaná Lučina jen je toho za ty peníze mnohem víc. Zkoušeli jsme z Lidlu také bílý krémový jogurt, ale ten má zvláštní chuť a na Lučinu nám moc nechutná. Čím tučnější suroviny, tím chutnější Lučina, ale pozor, všeho moc škodí!(tuku)
-
Kroupovka: Soli ano, ale ostatni koreni pridavam az po odkapani..dekuji za hodnoceni..
-
dávám bodík a jeden dotaz - zkoušela si ochutit samotný jogurt před odstředěním ??? Třeba solí, kari, česnekem ???
-
misza: Jsem rada, ze jste si pochutnaly, to potesi..
...dekuji za pridani fotky..
-
Aisho, až teď jsem se dostala ke komentáři
Sýr je vynikající. Odzkoušela jsem to s kamarádkou u vínečka
Namazaly jsme si ho na pečivo a posypaly kari kořením. Doporučuji. Přidávám fotku a dávám bod.
-
-
Tak toto mi taky uteklo, takže určitě udělám, máme to rádi.
-
magdalenka: Jsem rada, ze u vas chutnalo...moc me to potesilo..
..dekuji za vyzkouseni.
-
Výborné - pridala som cesnak a provensálske korenie, ktoré máme radi.
-
misza: Budu se tesit...
-
aisha:jdu to teď vyzkoušet a jak bude hotovo napíšu. Koupila jsem řecký jogurt.
-
misza: Moc dekuji..urcite se muze pouzit kupovany jogurt, napr. chocensky, Hollandia nebo recky.
Vsem moc dekuji.. -
Šlo by to udělat i z kupovaného jogurtu? Tvé recepty i fotky jsou ukázkové
-
překrásná presentace