Mramorová podkova s domácím marcipánem

Dorty Doba přípravy: cca 3 hodiny, den předem upečený korpus 9 názorů

Dorty Doba přípravy: cca 3 hodiny, den předem upečený korpus 9 názorů

Suroviny cca20

Na mramorový korpus:
8 vajec
480 g mletého cukru
2 vanilínové cukry
300 ml oleje
200 ml vroucí vody
500 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
3 PL kakaa
Na náplň:
2 másla ušlehané
plechovka Salka
1 máslo ušlehané
káva
2-3 lžíce cukru
Dále:
domácí marcipán na potáhnutí
cukrářské zdobení
(místo marcipánu můžeme ozdobit krémem a dozdobit dle fantazie)
Na domácí marcipán:
250 g sušeného mléka
500 g cukru moučka
1 PL mandlového aroma
2 lžíce vody
3-4 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. V míse si ušleháme bílky s polovinou cukru, na hustý sníh, v druhé míse si ušleháme žloutky s vanilínovými cukry a zbylou polovinou cukru.

  2. Pořádně vyšleháme asi 20 minut, pak přidáme olej s vroucí vodou, mouku s prášky do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

  3. Třetinu těsta odeberu a vmíchám do ní kakao. Do připravené vymazané a vysypané dortové formy si pak střídavě vždy do středu dám první 2 lžíce světlého těsta, a do ní lžíci tmavého těsta, a tak pokračuji celou dobu, až spotřebuji všechno těsto.

  4. Vložím do předehřáté trouby na 170°C, a zvolna pečeme - každý podle trouby, tak aby nám krásně naskočil a nebyl spálený - raději troubu snížíme.

  5. Peču asi 40 minut, po vychladnutí korpus na dvakrát překrojíme a plníme náplní bud klasickou máslovou s rumem, nebo salkovým krémem, či z vaječného koňaku, nebo kávovým krémem.

  6. Já jsem plnila salkovým i kávovým. Kávový krém si připravíme tak, že do kastrolku dám uvařenou silnou zrnkovou kávu 250ml, přidám k ní 2 lžíce hladké mouky a uvařím v kaši, za stálého míchání, pomáhám si ruční metličkou.

  7. Dám vychladit a mezitím si ve šlehači ušlehám máslo se 2-3 lžícemi cukru, pak zvolna zašlehám vychladlou kávovou masu, dobře vyšlehám asi 15 minut, naplním dort, střídavě salkovým jednu vrstvu, pak přiložím druhý plát a potřu kávovým krémem.

  8. Dort slepím, celý dort po obvodu potřu salkovým krémem, potahnu domácím marcipánem, dozdobím a pokud nemám marcipán tak postříkám krémovými hvězdičkami, boky obalím v kokose a nebo mletých oříškách...dle možností, dozdobím dle fantazie.

  9. Domácí marcipán - mléko i cukr - obě suroviny prosijeme a dáme do mísy, pak přidáme 1 pol. lžíci mandlového aroma, tři lžíce medu a 2 lžíce vody, zpracujeme v masu, přitom si pomáháme rukama namočenýma v teplé vodě, ale pozor nesmíme marcipán moc máčet, aby neřídl!!! jenom ruce namáčet v misce s teplou vodou, po řádném zapracování se nám vytvoří krásná hladká hmota, kterou si dopracujeme za pomocí bramborového škrobu, jenom zlehka, tak aby se nelepila, můžeme použít, je možno obarvit část potravinářskými barvičkami, buď gelovými či práškovými, dle možností...a nebo necháme jenom bílou...ale pozor pokud děláme marcipán, tak od něj nikdy neodcházíme, ale celý ho dopracujeme, jinak se nám tam vytvoří bílé hrudky, celé zpracování mi vyšlo na deset minut.

Poznámka od kuchařky

Piškot je lepší péct den předem, lépe se krájí, je odleželý.

Tento recept na mramorový piškot jsem našla na internetu a pro své potřeby jsem si ho upravila na velikost formy, samozřejmě pokud bychom pekli jenom malý dort tak dáme poloviční dávku surovin na piškot, ale jinak výsledek stojí za to.

Komentáře k receptu Mramorová podkova s domácím marcipánem

  • spagetka spagetka

    mersy: Tak to už bylo o dost lepší:yes::yes::yes:, sice jsem ještě něco doopravila, ale to už jsou jen drobnůstečky. Jinak ty si potrpíš místo čárek na 3 tečky, viď?:-D:-D:-D Ale to zas není nic tak hrozného. Jo jinak jsem ti dala jako hlavní fotku ten celý korpus, přece jen to líp upoutá. :-p:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Tento, již opravený recept, sice nikdy dělat nebudu, protože bych nad ním trávil zbytek svého mládí.Ale protože je jinak zajímavý, tak si ho pro každý případ uložím. Protože, co kdyby:-?:yes::yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • mersy mersy(autor receptu)

    mersy- děvčata moc děkuji za poznámky,opravila jsem , snad už to bude vpořádku, a děkuji mersy

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Trochu zmateny recept , plny zbytecnych chyb a je to skoda. Dost lidi si tady z toho totiz dela galerii na recept se vybodne. Ty jsi dodala recept i foto, ale chtelo by to si s tim trochu pohrat. Delas reklamu prece sama sobe.
    Fotku bych dala jako hlavni tu treti v poradi. Nacnuty dort s drobecky kolem dortu moc parady receptu nenadela. V rezu je fotka fajn pro predstavu, ale jako dalsi fotka, ne hlavni. Pritom dort je pekny;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    ivulinka: Já autorce dopoledne opravovala Jablíčkový závin a děs. Ale ten dort byl fakt ještě horší. Snad si dá autorka pozor.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    tejaja:včera jsem Terezko opravovala jeden autorčin recept, až jsem ho měla komplet opravený na notebooku, nechtěně jsem přejela myší na: Vrátit změny a recept byl v původní podobě a já vše musela opravit znovu, byla jsem z toho na prášky.

    Jsem ráda, že stejné pocity z opravování receptů nemám jen já, díky holky:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    ivulinka: plne súhlasím, v sobotu som strávila opravovaním 2 hodiny:-// Je zaujímavé, koľko ľudí nevie, že veta sa začína veľkým písmenom a končí bodkou. A koľko ľudí je schopných napísať celý ( aj dlhý ) recept jedinou vetou.
    Poslala som ti SZ, ešte si ju neprečítala.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Prosím autorku, aby věnovala náležitou pozornost písemné formě receptu. Už předešlý recept byl s námahou opravený, ale tento byl ještě horší.
    Takže: Věta začíná velkým písmenem. Aby se recept dal číst, nemůžete ho psát jen jako jednu větu s jedním nádechem a výdechem, ale logicky ukončit tečkou, udělat odstavec a pokračovat. Jinak vám to nikdo číst nebude, je to velmi námahavé na pochopení.
    Dále: do ingrediencí si dejte jen ingredience na přípravu, ale např.postup při výrobě marcipánu až do postupu. Jinak je to celé velmi zmatené.To samé u kávového krému v postupu - ingredience do přísad a postup do postupu.

    Jinak fotka je pěkná, ale bylo by možná lepší dát jako hlavní tu celou podkov, ale to je na autorce.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Prosím, zkus si znovu pročíst recept, každý nadpis by měl mít velké písmeno, každá věta začíná velkým písmenem a za každým interpunkčním znaménkem by měla být mezera:-), zrovna tak ty tři tečky v receptu bych nepoužívala.
    Píši jako moderátorka zdejšího webu a včera jsem ti jeden recept opravovala, nechtěj vědět, kolik času nám moderátorkám toto opravování zabere času a teď díky soutěži je toho na nás až nad hlavu.
    Děkuji za pochopení:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dort podkova foto dort podkova piskot na podkovu těsto na podkovu marcipánová podkova mramorová dorta dort podkova inspirace fotogalerie recept na slanou podkovu jak potáhnout podkovu marcipánem podkova z marcipanu mramorové dorty s marcipánem postupy na marcipánový dort podkova kolik vajec je potřeba na formu podkova recept na mramorové dort vyroba mramoroveho marcipanu výroba dortu podkova mramorová těsta do dortů dorty podkova kolik vajec na dort podkova čím se slepují marcipánové ozdoby