

Dobrá salátová polévka na slanině s Hermelínem a žampiony
Suroviny 2,5 litru
- 1 hlávka zeleného křehkého salátu
- 1 velká brambora (nebo 2 střední)
- 100 g anglické slaniny
- 5 i více žampionů
- 1 cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1/2 Hermelínu
- polévkové koření (nemusí být)
- zeleninový vývar
- kousek másla
- petrželka
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Salát si nakrájíme na proužky, cibuli nadrobno, česnek na plátky, Hermelín na kostičky, žampiony na plátky a bramboru si nastrouháme.
Na másle si osmahneme nejprve anglickou slaninu, poté cibuli a česnek do sklovita, přidáme žampiony, za chvíli nastrouhané brambory, nakonec salát a zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí ingrediencí.
Ke konci dáme Hermelín, ochutíme pepřem a dosolíme do naší chuti. Při servírování ozdobíme nasekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Můžeme polévku obměnit a dát strouhaný celer, nebo můžeme zjemnit smetanou. Byť je polévka z hlávkového salátu, je dobré ji vyzkoušet - doporučuji!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dobrá salátová polévka na slanině s Hermelínem a žampiony
-
ZFranclova: Zuzko, moc jsi mě potěšila a tvůj manžel také, že mu chutnalo-díky
-
casino: Tak dnes například salát tuhý nebyl. Asi proto, že to byla polévka podle Bibinky. Nebo proto, že jsem teď měla obzvlášť mlaďounký salát.
-
Bibinka: Jani, děkuji za Tvou polévku, děkuji, děkuji! Dnes byla k obědu a všem chutnala moc. Předčila všechna moje očekávání, byla ještě mnohem lepší než ta, co jsem znala. Chválil ji i manžel, který včera řekl, že polévku ze salátu v žádném případě nee. Dnes překročil mužský konzervatismus a už jen chválil. O vnoučatech ani nemluvě. Přidala jsem 1/2 tuřínu, ale asi to bylo zbytečné, jediný zůstal dost tvrdý.
-
ZFranclova:Zuzko, jsem ráda, že polévka chutnala
-
casino:ja aj ľadový šalát vhadzujem do šalátovej polievky ku koncu(voláme ju handrová polievka) a okamžite vypínam zdroj tepla. Ten natoľko nezhandrovatie.
-
ZFranclova:
"...že salát si téměř zcela zachoval tuhost..."
Opravdu je salát po povaření tuhý?
No, za slůvko "téměř" se schová téměř všechno
U nás se polévce se salátem říká "Šráková" -
Také se přidávám, že je to výborná polévka. Například tehdy, když saláty na zahradě vyrostou skoro najednou. Kdysi jsem podobnou polévku vařila - myslím, že podle Sandtnerky. Byla moc dobrá a líbilo se mi, že salát si téměř zcela zachoval tuhost. Děkuji za připomenutí, zítra bude u nás k obědu. Zkusím tam přidat i tuřín, mám ho doma. Tisknu a posílám bod.
-
Jestli si dobře vzpomínám, tak nám ji vařili v Luhačovicích, když jsem byla coby dítě v lázních a moc mi chutnala. Takže za tu hezkou vzpomínku i za připomenutí..
-
Salát:děkuji, za opravu kyseliny, pěkně jsem to zblbla, tak promiňťe
-
Bibinka: spíše myslíte kyselinu listovou, kyselina acetylsalicyová je karboxová kyselina a připravuje se synteticky. Chcete-li skutečně využít zeleň listovou pro svůj organismus tepelně ji neupravujte.
A navíc v případě použití Hermelínu a anglické slaniny nemůže být o zdravé polévce řeč.
-
Salát: Saláte, nikdo vás tady nenutí aby jste to jedl, pro vás je to "šílená kombinace", ale jsou lidi, kterým to chutná-nám také a ještě k tomu je polévka zdravá, obsahuje díky salátu kyselinu acetylsalicilovou-nebo-li zeleň listovou, která je pro organismus docela důležitá
-
Tato kombinace je naprosto šílená, je až s podivem, co všechno jsou lidé schopni sníst
-
petrzelka:Jani, už mi bylo řečeno, abych vydala kuchařku pro milovníky polévek
-
Bibi,jenom 195,dělej s tím něco
-
petrzelka:Petrželko nepočítala, je jich fakt moc, ale někdy to spočítám