Makovec bez mletí máku

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Moučníky , Řezy 37 názorů

Suroviny

2 hrnečky polohrubé mouky
2 hrnečky mléka
1 hrneček celého máku
1 hrneček cukru
3/4 hrnečku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 skořicový cukr
1 čokoládový pudink
1 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
rozinky - nemusí být
1 čokoládová poleva
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celý mák si namočíme na 1 hodinu do mléka. Žloutky našleháme spolu s cukrem a olejem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vlijeme mák s mlékem, dále skořicový cukr, skořici, kakao, pudinkový prášek a rozinky. Všechno promícháme v těsto.

  2. Uděláme sníh ze 2 bílků a zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme na vyšší plech, pečeme tak 45 minut na 170°C. Po upečení potřeme čokoládovou polevou.

Poznámka

Kdo má rád, může makovec proříznout a namazat ještě marmeládou.

Zdroj: recept mám od své sestry Dáši a ta ho má od své bývalé spolužačky, kde vznikl tudíž nevím.

V každém případě makovec stojí zato.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 264 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Makovec bez mletí máku

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    zizala: Jarko, ale dobrý nápad...;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    zizala: nojo, taky tak -- to je jak o tom Daliborovi a houslích, že?:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já si, protože nejsem moc šikovná, nakrájím z korpusu pruhy a ty snadněji prokrojím a namažu. Pak už jen krájím porce.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: dá se (blbě) nití jako dort a nebo marmeládu trošku naředit (třeba rumem), korpusy probodat vidličkou či špejlí ... no, nějak zaimprovizovat;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Jj, máte pravdu - prokluzuje. Jako byste měla před sebou ten můj produkt:-D Pekl jsem na zítra a jsem žádostiv, zda se to bude při krájení rozjíždět.
    Možná právě proto se makovec určený k prokrojení peče v pekáči a ne na plechu. Nebo snad dokážete pěkně prokrojit třícentimetrový plát co je přes celý plech? :-O Tak dlouhou "šavli" nemám;-( No, možná by to šlo strunou..., ale nemám to odzkoušeno a o úspěšnosti pochybuji:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: u některých moučníků to rozdíl trochu je, protože prokrojené vyšší těsto je vláčnější, poreznější a lépe vsákne marmeládu či krém. Upečený povrch bývá pevnější, sušší a občas ty dvě "vrstvy" spojené náplní prokluzují;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    A co sůůůl? Chybí sůůůl!
    Jana:
    Toto tady je patrně už výsledek lidové tvořivosti...;-) vč. namáčení máku:-O
    ***
    Čert ví, kolik to je "1 hrneček":-O
    Použil jsem klasickou míru: 1 hrnek = 250ml a těsta bylo na dva plechy 36x32cm (bez skořicový cukr, čokoládový pudink, lžíce kakaa, lžíce skořice, rozinky, čokoládová poleva)
    Pekl jsem současně oba plechy při 175°C HV, 15 minut
    Po složení plátů na sebe byl marmeládou promazaný makovec 3 cm silný
    No, než PROkrajovat jeden silnější plát je pohodlnější spojit marmeládou dva tenčí pláty :yes:
    Ááá nééébo každý tenký plát PŘEkrojit napůl a složit půlky na sebe, že :-D

    Odpovědět

  • chitkitka chitkitka

    Tak sem včera tenhle moučník zkoušela :-8 Bála sem se jaký to bude s tím nemletým mákem, ale je fakt moc dobrý a i když je tam kakao, tak ten mák cítit je ;-) A navrch sem ho polila polevou (100g rozpuštěného nebo měkkého másla, 100g cukru moučka, 1 lžíce kakaa, 1 zloutek, 2 lžíce rumu) :-8 To sem si ráno pochutnala :-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Makovec jsem vyzkoušela, ale s přítelem jsme se dohodli, že se tam moc nehodí kakao, protože mák už tam téměř není cítit. Nerada kritizuji, ale toto je náš názor.:-O

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Pipre, u nás je velmi oblíbený, je opravdu moc chutný a v receptu i píšu, že kdo chce, může promazat marmeládou a nejlepší je rybízová. Citronová poleva je taky bezvadná, ta čokoládová dodá tomu makovci úplně dortíkovou chuť. Vůbec se nedivím, že si tvoje děti na něm pochutnávají....:-p:-);-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Také jsem kdysi párkrát podobný pekla bez mletí máku, ale i s mletým mákem. Makovec děti milují, jen jsem dávala nahoru citronovou polevu. Někdy i marmeládu dovnitř.

    Odpovědět

  • PATRICIE PATRICIE (neregistrovaný)

    MOC JSEM SE TĚŠILA NA MAKOVEC BEZ MLETÍ MAKU ,ALE BYLA JSEM SKLAMANÁ . MEZI ZUBY TO KŘOUPALO JAKO PÍSEK .....

    SUPER RECEPT DOPORUČUJI :-!:-//

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Když jsem sem recept zadávala byl bohužel bez fotky, protože než jsem makovec stačila vyfotit, byl sežrán:-D:-!Špagetka byla pohotová a fotky dala brzy, tak já dávám dnes s odstupem času. Musím si to pochválit, je moc dobrý a dobře schovaný, aby jsme měli zítra našim přátelům mohli dát tuhle jejich oblíbenou mňamku.:-p;-):yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Měsíc uplynul od minulého pečení a už jdu na něj opět- vyžádala si ho návštěva, která zítra přijde, tak není co řešit že:-?:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jdu na něj:-!dala jsem vybrat jestli perník, nebo makovec a ten zvítězil:-pJenže mám předzvěst, že na ten perník stejně dojde- v neděli přijede návštěva;-):-D

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: makovec z mletého máku makovec z celého máku makovec recept nejlepší makovec mletý mák makovec z nemletého maku recepty z mletého máku makovec mák mletý recept makovec z celeho maku mletý mák recepty jak uvařit mletý mák mák jak uvařit mak makovec s nemletým makem mák recepty makovec z celeho maku recept recept na makovec recept na makovec z celeho maku makovec celý mák

Zapomněl/a jsem heslo