Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný rosol (z padaných jablek)

Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům. Jeho jemná chuť a vůně vás zahřeje a připomene krásné chvíle strávené v přírodě."

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

17. 10. 2013 08:43

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Přecezená šťáva je téměř bezbarvá, zahušťováním tmavne do barvy lesního medu. Na chlebu s máslem vypadá rosol perfektně a taky výborně chutná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tejaja tejaja

20. 9. 2018 18:23

cathleen: Tak ako to vyzerá na chlebe ešte neviem, ale viem, ako to vyzerá na sporáku. Vzkypelo mi to tak bleskove, žze som nestihla dobehnúť z kúpeľne. :-D:-D:-D Nezvyknem nadávať, ale tentokrát som išla...:-D:-D:-D

cathleen cathleen

20. 9. 2018 09:49

tejaja: Teri, děkuji za vyzkoušení a díky moc i za fotku :-K
Rosol mám vždycky takový tmavý, i když ta původní vykapaná šťáva je zelená. Ale když ho dáš na chleba s máslem, je vidět, že je hodně průhledný a je to moc pěkné (krom toho, že je to i velice chutné).

tejaja tejaja

20. 9. 2018 08:45

Keďže mám neskutočne veľa jabĺk a ako každému u nás ich veľa padá, chcela som vyskúšať tento recept. Výborný, len som asi zahusťovala dlhšie ako bolo treeba a tak je rôsol tmavší. Ale chuťovo vynikajúci. Doporučujem urobiť, kto má veľa jabĺk. Ďakujem cathleen za recept aj rady, ktoré mi k nemu dala. ;-):yes:

Majka8

19. 10. 2013 23:03

cathleen:Přiznám se,já letos poprvé dělala džemy,ovšem ze všeho co jsem koupila a vyrostlo na zahradě:-))různý míchanice a všechny jsou výborný,tak mně to chytlo a zítra se pustím do jablečného rosolu:yes:Dík za bezva rady,nevěděla jsem a ráda získávám další zkušenosti tady od děvčat.Věčně se na něco ptám jako tydýt:-Oale odpověď vždy příjde a mně to ohromně těší.Maminku už nemám a bohužel jsem se jí nestihla na vše zeptat,trochu mně rozmazlovala a vše jsem vždy dostala hotové.

cathleen cathleen

19. 10. 2013 07:39

Majka8: Ne, nic není třeba přidávat - jablka obsahují pektin = přírodní želírovací prostředek. Wikipedie říká, že:
Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne.
Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. (Tady je využití těch nedozrálých jablíček...;-) )
Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz.

A na stránkách Co nového na kopci...je dokonce i recept na výrobu domácího pektinu do zásoby (pokud by to někoho zajímalo :-) )
http://conovehonakopci.cz/?p=6657

Majka8

18. 10. 2013 10:37

Vynikající:yes:letos nosím ze sklepa jabka a vyhazuji,rychle hnijou,vůbec nechápeme proč.Takže o víkendu recept vyzkouším,aby z jablíček byl nějaký užitek.Jen se zeptám,rosol se udělá i bez přidání jakýchkoliv přípravků?Přidávala jsem do džemů lžičku kys.citronové.

cathleen cathleen

18. 10. 2013 07:05

zizala: ne, nedávám, ale asi by to ochutit šlo.
Recept mám odněkud opsaný už aspoň 20 let, používala jsem ho na zpracování padanek - nedozrálých nebo s červíkem......na cezení šťávy jsem měla plátěnou tašku - obsah hrnce jsme do ní vlili, tašku pověsili za uši a šťávu nechali odkapat přes noc.
Je to vlastně podobný postup výroby jako u pampeliškového medu.

zizala zizala (moderátorka)

17. 10. 2013 12:25

Nedáváš žádné koření? Vanilku, skořici, hřebíček? I když, když jsou chutná jablíčka, asi to není potřeba, jenže kde je vzít :-S

hosta hosta

17. 10. 2013 12:22

magdalenka: Na cokoliv, kam dáváš džem - lívance, palačinky, koláč.... Ten můj v podobných je jen z čistého moštu bez vody, tak musí být cukru víc - taky podle sladkosti jablek.

magdalenka magdalenka

17. 10. 2013 11:49

Ani ja to nepoznám. A na čo sa to používa?

cathleen cathleen

17. 10. 2013 10:05

AniCiz: Aničko, to opravdu nevím - šťávu odpařuji v širším kastrole (větší plocha), hlídat to nijak nemusíš - nepřipaluje se.
Odpařím asi o necelou polovinu (poznáš podle barvy - bude tmavnout do rudohněda), přidám cukr a ještě vařím. Kápnutím na studený talířek zkouším, jak rosol tuhne.
Dělala jsem ho mockrát, ale v posledních letech ne - pozapomněla jsem na něj.

AniCiz

17. 10. 2013 09:48

tak to je aktuální u nás..a jak asi dlouho odpařujeme?:-?
:yes::-K:-K:-K

cathleen cathleen

17. 10. 2013 09:18

Zkus, rebi, je opravdu fantastický:yes:

rebeka rebeka

17. 10. 2013 09:16

tohle vůbec neznám:-O a přitom máme jablek plnou zahradu:-S že bych to prubla;-):-?

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jablečný rosol letní jablka zpracování zpracování jablek rosol z jablek jak zpracovat jablka zpracování letních jablek padaná jablka jak vyrobit přírodní pektin jablečný pektin výroba jak zpracovat padana jablka citronový pektin padaná jablka zpracování jablečny pektin domácí pektin zpracování jablek recepty domácí zpracování jablek výroba domácího pektinu jablka zpracování jablečný rosol recept padane jablka

Suroviny: jablko, cukr

TopRecepty.cz

Jablečný rosol (z padaných jablek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qoyR