Bonet

Miquel Kuchař: Miquel

Doba přípravy: 20 minut 6 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Ostatní 5 názorů

Suroviny

4 vejce
100 g cukru + 6 lžic na karamel
40 g kakaa
3 lžíce rumu
½ l čerstvého mléka
100 g sušenek amaretti + na dekoraci
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky najemno rozdrtíme. Já jsem použil mlýnek na strouhaní. Dáme stranou.

  2. Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme světlý karamel ze 4 lžic cukru.

  3. Karamel rozdělíme do zapékacích mističek tak, aby jsme pokryli celé dno. S karamelem pracujeme opatrně, ale rychle, hned vychladne a tvrdne.

  4. Vejce lehce rozšleháme, přidáme cukr, prosáté kakao a dobře promícháme.

  5. Přidáme rum a mléko, opět dobře promícháme.

  6. Nakonec přidáme rozdrcené sušenky a zase dobře promícháme.

  7. Směs rozdělíme do zapékacích mističek na ztuhlý karamel.

  8. Mističky dáme do hlubšího pekáčku, do kterého nalijeme horkou vodu, která by měla sahat asi 1 cm pod okraj mističek.

  9. Dáme péct do předehřáté trouby na 180ºC asi 45 minut. Když se dotkneme hmoty prstem, lehce přitlačíme uprostřed mističky a cítíme že nám hmota klade odpor mělo by to být pečené.

  10. Upečené Bonet vyndáme z vody a necháme je úplně vystydnout, potom je dáme vychladit do lednice.

  11. Při podávání vychlazený Bonet vyklopíme na talířek a na každý položíme jednu sušenku amaretti.

Poznámka

Fotopostup zde:http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

*Můžeme dělat individuální porce do zapékacích mističek (používáme-li keramické, ověříme si jestli vydrží teplotu přes 200ºC, aby se nám po nalití karamelu nezničili, karamel má nějakých 230ºC), anebo můžeme použít například chlebíčkovou formu, po vychladnutí vyklopíme a krájíme jednotlivé porce.

**Bonet je v podstatě pudink, pocházející z italské oblasti Piemonte (doslovný překlad slova bonet z místního nářečí znamená klobouk). Je to obdoba francouzského Crème caramel a španělského Flan de huevo.

***Toto je jedna z verzí, existuje mnoho obměn, které se převážně liší v množství jednotlivých surovin.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 63 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bonet

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Jitkas:Ano máte pravdu, jedná se o Crème caramel, děkuji za upozornění a pochvalu:-K už to opravuji;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Spise podobny francouskemu "Crème caramel", nebot se netvori tvrda karamelova krusta. Jinak opravdu vyborny a mate ho precizne provedeny. To je ovsem "zvykem" u vsech Vasich receptu, jeden lepsi nez druhy.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    spagetka::yes:
    Betyna: Formičky se nevymazují, na spodku je karamel, který po upečení zůstane tekutý a stěny je-li to potřeba uvolníme například menším nožem ;-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes:krásné! Formička se nemusí vymazávat?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    to se mi líbí, to si ukládám.Já zatím použiju formu na srnčí hřbet, na vhodnou keramiku jsem ještě nenarazila, chtěla bych i do mikrovlnky. ;-):-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bonet recept zákusky bonet recept creme caramel pizza bonet bonet menu creme caramel top recepty rychly moucnik v zapekacich mistickach recepty francouzsky flan desert bônet flan s jablky créme karamel recept čokoládový bonet dezert bonet creme caramel recept bonet hrnce bonet francouzský flan s jablky bonet italský dezert karamel bonet recepty bonet