Ukrajinský piroh z veky

honzam Kuchař: honzam

Doba přípravy: cca 1 hod. (z toho 30 min pečení) Ostatní 6 názorů

Suroviny

1 krájená veka (nebo toustový chléb)
500 g šunky (nebo salámu)
300 g jemně krájené anglické slaniny
2-3 rajčata
150-200 g másla
300 g strouhaného sýru
2 dl mléka
5 vajec
sůl
mletý pepř
petrželka
jarní cibulka
kopr
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Salám (šunku) nařežeme na kolečka, rajčata nakrájíme na tenké plátky, tvrdý sýr nastrouháme na okurkovém struhadle, odřežeme jeden okraj každého plátku veky z jedné strany, plátky chleba namažeme máslem.

  2. Zálivka:
    v misce rozšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete. Můžete přidat i některé z vašich oblíbených koření.

  3. Zapékací misku o průměru 26 cm řádně vytřete máslem a vložte plátky veky seříznutým krajem ke středu tak, aby vytvořily hvězdici. Plátků bude potřeba tak 12 – 15, podle jejich tloušťky. Uprostřed se vytvoří komínek, který vyplníme špalíčky ze zbytků nedostrouhaného sýra.

  4. Plátky veky proložíme kolečky salámu a rajčat. Celé shora přelijeme a zalijeme nálevem z mléka, vajec a koření, do středu vzniklé hvězdice a na vrchol nasypeme strouhaný sýr (i mezi plátky) a necháme v troubě vyhřáté na 170°C asi 30 minut zapéct do vytvoření mírné krusty na povrchu.

  5. Po vytažení z trouby posypeme zelenými bylinkami a teplé podáváme. Krájíme jako dort.

Poznámka

Pprotože jsem to dělal poprvé, použil jsem Gothajský salám pro případ, že se nepovede a šunky by bylo na zkažení škoda. Musím říct ale, že i ten salám chutnal dobře, má totiž silné chuťové aroma.

Příště však musím nakrájet více plátků, aby piroh byl homogennější a plátky blíž u sebe, sbírám zkušenosti s mojí zapékací mísou a s její velikostí.

http://vikka.com.ua/item/pirog-iz-batona-retsept

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ukrajinský piroh z veky

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    honzam: ;-)

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    tejaja: vždyť tam píšu, že se používá šunka, ale proto že jsem to dělal poprvé a bylo mi líto případně šunku zkazit, použil jsem to, co bylo doma v lednici. A nezklamal jsem se.:-))

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    tejaja:
    Пирог из батона
    http://vikka.com.ua/item/pirog-iz-batona-retsept

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    maiva: Ivka, sú, ukrajinský piroh nie je ako naše alebo poľské pirohy, ale takáto náplň a cesto, to nie. ;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Velmi zvláštní pirohy zapékané, s tím jsem se doposud nesetkala.
    Tohle jistě nejsou pirohy ;-).
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Pirohy

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ukrajinský piroh sa robí z rôzneho cesta: kysnutého, krehkého i lístkového, ale z veky...to som ešte nepočula. Náplne sú tiež rôzne, slané alebo sladké. Robia sa z húb, rýb,mäsa, tvarohu, kyslej kapusty aj hlávkovej, zemiakov aj ovocia, ale určite nie salámu a anglickej slaniny, tú tam ani nemajú. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: ukrajinské pirohy ukrajinské recepty veka krájená recept ruské pirožky wikipedie ukrajinsky piroh ukrajinský top recepty ukrajinské pirohy recept recepty z veky toustový chléb pirohy recept ukrajinsky chleba pirožky pečene s s kapustou pirohy ukrajinské veka krajem pirohy recept recept tvrdý chléb pirohy ze strouhaneho syra ukrajenský chleba pirohy ze zbytku ukrajinskérecepty ukrainske pirožky

Zapomněl/a jsem heslo