Ukrajinský piroh z veky

honzam Kuchař: honzam

Doba přípravy: cca 1 hod. (z toho 30 min pečení) Ostatní 6 názorů

Suroviny

1 krájená veka (nebo toustový chléb)
500 g šunky (nebo salámu)
300 g jemně krájené anglické slaniny
2-3 rajčata
150-200 g másla
300 g strouhaného sýru
2 dl mléka
5 vajec
sůl
mletý pepř
petrželka
jarní cibulka
kopr
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Salám (šunku) nařežeme na kolečka, rajčata nakrájíme na tenké plátky, tvrdý sýr nastrouháme na okurkovém struhadle, odřežeme jeden okraj každého plátku veky z jedné strany, plátky chleba namažeme máslem.

  2. Zálivka:
    v misce rozšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete. Můžete přidat i některé z vašich oblíbených koření.

  3. Zapékací misku o průměru 26 cm řádně vytřete máslem a vložte plátky veky seříznutým krajem ke středu tak, aby vytvořily hvězdici. Plátků bude potřeba tak 12 – 15, podle jejich tloušťky. Uprostřed se vytvoří komínek, který vyplníme špalíčky ze zbytků nedostrouhaného sýra.

  4. Plátky veky proložíme kolečky salámu a rajčat. Celé shora přelijeme a zalijeme nálevem z mléka, vajec a koření, do středu vzniklé hvězdice a na vrchol nasypeme strouhaný sýr (i mezi plátky) a necháme v troubě vyhřáté na 170°C asi 30 minut zapéct do vytvoření mírné krusty na povrchu.

  5. Po vytažení z trouby posypeme zelenými bylinkami a teplé podáváme. Krájíme jako dort.

Poznámka

Pprotože jsem to dělal poprvé, použil jsem Gothajský salám pro případ, že se nepovede a šunky by bylo na zkažení škoda. Musím říct ale, že i ten salám chutnal dobře, má totiž silné chuťové aroma.

Příště však musím nakrájet více plátků, aby piroh byl homogennější a plátky blíž u sebe, sbírám zkušenosti s mojí zapékací mísou a s její velikostí.

http://vikka.com.ua/item/pirog-iz-batona-retsept

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ukrajinský piroh z veky

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    honzam: ;-)

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    tejaja: vždyť tam píšu, že se používá šunka, ale proto že jsem to dělal poprvé a bylo mi líto případně šunku zkazit, použil jsem to, co bylo doma v lednici. A nezklamal jsem se.:-))

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    tejaja:
    Пирог из батона
    http://vikka.com.ua/item/pirog-iz-batona-retsept

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    maiva: Ivka, sú, ukrajinský piroh nie je ako naše alebo poľské pirohy, ale takáto náplň a cesto, to nie. ;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Velmi zvláštní pirohy zapékané, s tím jsem se doposud nesetkala.
    Tohle jistě nejsou pirohy ;-).
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Pirohy

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ukrajinský piroh sa robí z rôzneho cesta: kysnutého, krehkého i lístkového, ale z veky...to som ešte nepočula. Náplne sú tiež rôzne, slané alebo sladké. Robia sa z húb, rýb,mäsa, tvarohu, kyslej kapusty aj hlávkovej, zemiakov aj ovocia, ale určite nie salámu a anglickej slaniny, tú tam ani nemajú. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: ukrajinské pirohy ukrajinské recepty veka krájená recept ruské pirožky wikipedie ukrajinske sladke recepty ukrajinsky piroh recept s krajenou veku krájená veka recepty ukrajinský top recepty ukrajinské pirohy recept recepty z veky toustový chléb pirohy recept ukrajinsky chleba krájená veka recept pirožky ukrajinská ukrajinské pirohy se zelím ukrajinske sladke rohlíky domaci ukrajinsky chléb recept na original ruské piroskyac original ruské na pirohy

Zapomněl/a jsem heslo