Bába z Chuchelny
Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Energie | 1 840 kJ / 440 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,97 g |
Tuky | 18,00 g |
Vláknina | 12,89 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 223 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 41,15 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Bába se tomu říkalo na odlišení od bramboráku - jak se říkalo u nás - bramborák do trouby, halušky na plotnu, protože tu byla možnost s tou marmeládou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 6. 2016 19:00
chocolate: Camprat udělej, nebudeš litovat, z nových brambor má nádherně žlutou barvičku
26. 6. 2016 18:51
spagetka: Neni zac, ja jsem myslim uz znama svymi chutemi slane-sladke. U bramboraku jsem mela respekt, ale bylo to fakt moc dobre. S krupici to byla u nas premiera. Jeste mam v planu vyzkouset ten tvuj camprat. Puvodne jsem ho chtela delat uz dnes, ale toz bylo mi lito toho kureciho vypeku.
26. 6. 2016 18:44
chocolate: děkuji moc
26. 6. 2016 18:31
Vyborne, dnes jsem delala k veceri a aktualne se tam krci kousek, ktery je ovsem jiz zamluven. V poledne jsem pekla kure, takze jsem vyuzila zbytek vypeku a dala babu primo do pekace s nim.
Ja jsem si dala brusinky bez cukru a jo, chutnalo moc.
Ja jsem si dala brusinky bez cukru a jo, chutnalo moc.
26. 9. 2015 00:02
Tejaja: dík za odkaz na zajímavý a fundovaný článek na blogu, i když argumentace není vždy nezaujatá. Není pochyb o tom že MV nenarušují chemické vazby a nespouštějí reakce v potravinách. Něco jiného je ovšem pokud dojde k lokálnímu nerovnoměrnému přehřátí až nad 250 stupňů, což je bohužel bolest provázející celou historii mikrovlnek. Technická řešení mechanickým otáčením nebo třeba ventilátory tento problém zredukovala, ale riziko stále existuje. Autor také zmiňuje ohřev v plastické nádobš, a tady už jde o něco celkem jiného, uvolňování škodlivých látek z plastů může nastat už u plastické láhve s vodou, zapomenuté v autě parkujícím na slunci. Přikládám rovněž odkaz z blogu SMe, kde autor polemizuje s Peterom Kluvánkom o této problematice. Asi by se daly najít desítky i ještě odbornějších článků s podobnými protichůdnými argumenty, ale vařit nakonec může každý po svém a jak mu to vyhovuje. Zdravím! A E-coli je mrcha, která se může vyskytnout všude, o tom bych mohl vyprávět...
cejka.blog.sme.sk/c/220859/Rizika-zohrievania-potravin-v-mikrovlnnych-rurach.html
cejka.blog.sme.sk/c/220859/Rizika-zohrievania-potravin-v-mikrovlnnych-rurach.html
25. 9. 2015 18:19
MajaV:ahááá, díky, toho jsem si nevšimla
25. 9. 2015 18:15
spagetka: Děkuji. Ještě si to oprav do receptu, v postupu ti ta krupice úplně chybí.
magdalenka: Děkuji, takže radši míň.
magdalenka: Děkuji, takže radši míň.
25. 9. 2015 17:49
MajaV: množství nedoplním, nevážím to, záleží na kvalitě brambor (hlavně vodnatosti), přisypávám, míchám, těsto by mělo být měkké, vláčné, tekuté - nevím, jak lépe to nazvat. Určitě ne vyloženě "tvrdé" Pokud děláte běžně bramboráky, tak asi jako na ně. Prostě ne zřídlé, ale ne tuhé, líp to nazvat neumím, fakt záleží na bramborách
25. 9. 2015 17:17
MajaV: u nás sa to pieklo tiež, preto viem, že čím menej, tým bol výsledok chutnejší, jemnejší...špagetka snáď doplní množstvo.
25. 9. 2015 16:45
spagetka: Z postupu ti vypadla krupice, kolik jí tam asi přijde?
25. 9. 2015 11:54
tejaja: Děkuju, líp bych to nevysvětlila
cathleen: Ivo, pravdu máš v tom, že toto je hutné jídlo, ale u nás se právě dělají různé typy těchto bramborových buchet, či jak to napsat, s kvasnicemi se tomu říkal kvasničák, tento bez byl prostě bába nebo bramborák - ale ten by měl být na rozdíl od báby v tenké vrstvě, ne tak vysoký. Pak sladká švestková bába - švestkáček atd.
cathleen: Ivo, pravdu máš v tom, že toto je hutné jídlo, ale u nás se právě dělají různé typy těchto bramborových buchet, či jak to napsat, s kvasnicemi se tomu říkal kvasničák, tento bez byl prostě bába nebo bramborák - ale ten by měl být na rozdíl od báby v tenké vrstvě, ne tak vysoký. Pak sladká švestková bába - švestkáček atd.
25. 9. 2015 07:57
Vidím, že mi vypadol link na mikrovlny , tak teda tu je : http://kluvanek.blog.sme.sk/c/223617/Bojite-sa-mik...
25. 9. 2015 07:54
cathleen: Ivka ani nie, u nás sa droždie do zemiakovej baby nikdy nedáva a je to ok.
25. 9. 2015 07:45
spagetka: nšjak mi uniklo, že v receptu není droždí. Opravdu tam nepatří Bez něj bude bába hutná, myslím, jako bramborák nalitý v míse do vysoké vrstvy a upečený.
25. 9. 2015 07:43
badak: Argumenty odporcov mikrovlnky svedčia o ich neznalosti, resp. nie dobrej znalosti, fyziky. Inak by vedeli, že mikrovlnami nie je možné narušiť chemické väzby molekúl. Mimochodom, nepoužívate mobil? A máte ho pri hlave...
Ničenie vitamínov...tie predsa ničíte pri každom ohrievaní a varení, aj klasickom.
E-coli je baktéria a ako každá baktéria potrebuje na svoje množenie teplo. Lenže...ak máte v potravine baktériu E-coli, namnožíte ju aj pri izbovej teplote. Otázka však zneje : ako ste došli ku kontaminovanej potrave? Baktérie E-coli nesmú v potravinách byť. To znamená, že ste kúpili nevhodnú potravinu. Chyba je vo vás, nie v mikrovlnke.
Tak ako ste uviedli argumenty proti vareniu v mikrovlnke, tak možno uviesť argumenty za.
Pekný člábok s nádherným vysvetlením, ako funguje mikrovlnka, je tu :
Ničenie vitamínov...tie predsa ničíte pri každom ohrievaní a varení, aj klasickom.
E-coli je baktéria a ako každá baktéria potrebuje na svoje množenie teplo. Lenže...ak máte v potravine baktériu E-coli, namnožíte ju aj pri izbovej teplote. Otázka však zneje : ako ste došli ku kontaminovanej potrave? Baktérie E-coli nesmú v potravinách byť. To znamená, že ste kúpili nevhodnú potravinu. Chyba je vo vás, nie v mikrovlnke.
Tak ako ste uviedli argumenty proti vareniu v mikrovlnke, tak možno uviesť argumenty za.
Pekný člábok s nádherným vysvetlením, ako funguje mikrovlnka, je tu :
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Banana split
Přidáno před 19 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Právě bylo uvařeno:
Polévka krémová z květákových listů
Edibara uvařila před 2 hodinami
Krémová žampionová polévka
Edibara uvařil před 3 hodinami
Kuře na rýži
uhor13 uvařila před 3 hodinami
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 6 hodinami
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 6 hodinami
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 9 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 9 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 10 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 11 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Další recepty
Tématické fráze: houbovec na plech bramborak baba bramborák s kvasnicemi baby brambory recept baba z brambor bramboráky s kvasnicemi láda hruška.recepty-omelety z láhve recept na bábu bába z rambor recept velkonocni salat recepty z brambor s kvasnicemi camprat jídla s kvasnicemi bába se švestkami bramborová baba baba z bramborák čím zahustíme marmeladu svestkova baba bramborák chlapský bramborák do trouby - baba
Suroviny: brambory, česnek, kmín celý, majoránka, vejce, krupice, sůl, marmeláda, tuk
Bába z Chuchelny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rn8K
25 názorů