Omáčka z hlávkového salátu

spagetka Kuchařka:

Omáčky 5 názorů

56

Suroviny

5 hrstí lístků hlávkového salátu
3 lžíce tuku (v originále je máslo)
hladká mouka (cca 4 lžíce)
trochu octa
sůl
250 ml zakysané smetany (lze i syrovátku a dnes i sušenou)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme klasicky jíšku, tedy tuk, hladká mouka - rozkvedlat, míchat, aby se nepřipálila a malinko zředit vodou - jen tak, aby už nelepila, ale ještě nebyla řídká.

  2. Pak přilejeme smetanu i syrovátku, chceme-li. Už dál nevaříme, natrháme lístky salátu a vložíme. Jen prohřejeme.

Poznámka

U nás se to dělalo k prvním novým bramborům na loupačku - bylo to jakési zahájení sezony nových brambor. Jinak děda si do toho lámal i chleba a zapíjel podmáslím

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Omáčka z hlávkového salátu

  • venerata@seznam.cz venerata@seznam.cz(neregistrovaný)

    Výbornééé vařím asi 6 let co ho znám ::-p

    Odpovědět

  • sidera sidera

    Je to opravdu chutné :-p+:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Katarinka:-D:-D, mě na pionýrské táboře v květákové polévce housenka:-D

    Odpovědět

  • Katarinka Katarinka

    Ja si to pamätám zo školskej jedálne a plávali tam mušky.:-S Ale tak doma je to iné:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    My tomu hovoríme "handrová" omáčka - šalát "zhandrovatie"...
    Dávam trochu citrónovej šťavy a štipku cukru. S varenými zemiakmi a vajcom na tvrdo jednoduchý a rýchly obed, napr. zajtra pri umývaní okien...
    Tak isto robím šalátovú polievku - iba je to celé riedke.
    Podáva sa to u nás - každý dostane na dno taniera pokrájané vajce na tvrdo.
    Špagetka, som Ti vďačná za pripomenutie receptu.:-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo