Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 625 kJ / 2 778 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,63 g |
Tuky | 158,14 g |
Vláknina | 25,35 g |
Cholesterol | 531 mg |
Sodík | 505 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 254,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus upečeme nejlépe den předem: Troubu předehřejeme na 180 °C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mátové lístky rozdrtíme v hmoždíři, dáme do rendlíku a zalijeme mlékem. Zvolna přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme mírně vařit zhruba 15 minut, průběžně promícháváme. Přecedíme přes jemné sítko, odměříme 120 ml mléka a necháme vychladnout (část mléka se nám varem odpaří, část nelze oddělit od lístků, proto neuvádím přesné množství, případný zbytek se dá zužitkovat i jinak).
Krok 2: V míse smícháme všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošleháme vychladlé mátové mléko, olej, vanilkovou pastu a vejce. Obsah mísy přidáme k suchému mixu, nakonec vmícháme teplou vodu. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 20-25 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto upečené, nesmí na ní ulpívat drobečky. Korpus necháme pořádně vychladnout, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme přes noc do lednice.
Krok 3: Ještě ten den večer si připravíme mátovou šlehačku: Opět rozdrtíme mátu v hmoždíři, zalijeme tentokrát smetanou a provaříme asi 10 minut (vaříme raději opravdu na mírném plameni s pokličkou, aby se nám všechna smetana nevyvařila). Smetanu přecedíme, necháme vychladnout a uložíme přes noc do lednice.
Krok 4: Ráno se vrhneme nejprve na rybíz: Zmrazený rybíz lehce podlijeme vodou, přidáme datlový sirup a špetku skořice. Vaříme asi 10-15 minut, než rybíz povolí a pustí šťávu. Vmícháme želatinu a ještě chvíli povaříme. Dáme chladit za okno. Na krém v misce prošleháme tvaroh s cukrem, v jiné misce vyšleháme mátovou smetanu spolu se smetana fixem a lehce ji vmícháme do prošlehaného tvarohu.
Krok 5: Korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny, spodní část potřeme tuhnoucí rybízovou směsí a přidáme polovinu krému, přiklopíme vrchním dílem korpusu. Zbytek krému si rozdělíme do tří misek a obarvíme gelovým barvivem tak, aby jsme získali škálu odstínů od nejsvětlejší po nejtmavší. Nejsvětlejším částí krému potřeme vršek dortu, prostředním boky a nejtmavším naplníme cukrářský sáček a dort dozdobíme. Můžeme samozřejmě postupovat i jinak dle vlastní fantazie. Dort můžeme dozdobit lístky čerstvé máty.
Zveřejněno 25. 5. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pm0V
Moje poznámka
Mátový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pm0V
Nejnovější recepty
Kvašené zelí
Přidáno před 9 hodinami
Cuketová bábovka s kakaem a banánem
Přidáno před 16 hodinami
Pečený holandský řízek
Přidáno 13. 9. 2025 21:36:51
Banánové muffiny s kousky čokolády
Přidáno 13. 9. 2025 15:01:03
Tvarohové knedlíčky plněné švestkami
Přidáno 13. 9. 2025 14:08:09
Čalamáda
Přidáno 13. 9. 2025 14:00:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché vepřo-knedlo-zelo
Kajkajak před 4 hodinami
Švestkové buchty z kynutého těsta
mrazule před 5 hodinami
Škvarečky z bedel
lukadu před 6 hodinami
Honzovy buchty (jemné a vláčné)
xlindadivis před 6 hodinami
Vepřové na kmíně
Zbynek Hladik před 7 hodinami
Bramborový koláč s meruňkami
Alamatej před 8 hodinami
Nebe v hubě
Kookina před 8 hodinami
Domácí kečup
Fitulka před 8 hodinami
Rychlý švestkový koláč
maminka Machulka před 9 hodinami
Hovězí kližka na česneku a majoránce
kimil před 10 hodinami
Tématické fráze:
mátový krém,
mátový krém do dortu,
mátový krém na dorty,
mátový krém na dort,
mátový tvaroh,
recept na matovy krem,
mátový korpus,
peprmintovy dort,
recept na čokoládovo mátový dort alber,
mátové lístky na zdobení,
mátové dortiky,
mátova naplň nadort,
matovy krem s tvarohem,
matovy dortik,
želatina na dort matova,
matovy krem dort,
nápln do dortu mátová,
mtový krémna dorty,
rybíz-máta dort,
mátový krém na dort recept
Suroviny:
máta,
mléko plnotučné,
cukr moučkový,
mouka hladká,
kakao holandské,
prášek do pečiva,
soda jedlá,
sůl,
olej řepkový,
vejce,
voda,
rybíz černý,
voda,
skořice,
sirup datlový,
želatina,
máta,
smetana ke šlehání,
smeta-fix,
tvaroh ve vaničce,
cukr moučkový,
potravinářské barvivo,
máta čerstvá
Komentáře (5)