Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilovaný česnekový květ

Mladé stvoly česneku lze použít jako výbornou přílohu a ozdobu. Jsou křehké a mají jemně česnekovou chuť. Protože jejich sezóna je krátká, můžeme je zavařit a používat pak po celý rok.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Omyté stvoly nakrájíme na délku 2-3 cm a další postup je stejný jako při nakládání okurek. Krok 2: Připravíme nálev podle návodu na obalu. Krok 3: Do sklenic o obsahu cca 200 ml (i menší) střídavě vkládáme nakrájené stvoly, mrkev, cibuli a křen. Nahoru přidáme koření, zalijeme horkým nálevem a 15 minut sterilujeme. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru.

TIP: Jak sterilovat zeleninu

Zveřejněno 3. 6. 2009

Poznámka autora Jenda1

Když jsem dnes zavařoval stvoly česnekového květu, napadlo mě, proč se nepodělit o tento nápad i s ostatními na Topreceptech.

Nyní je vhodná doba k "zaštipování" česneku (čím mladší je stvol, tím je křehčí; starší už bývají dřevnaté) a pro většinu pěstitelů paličáků je to odpad, který většinou končí v kompostu.

Je to nejen zajímavá příloha, ale i ozdoba.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sterilovaný česnekový květ

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r06k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sterilovaný česnekový květ

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r06k

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Vážení , já už několik let tyto výhony melu na masovém strojku,smíchám se solí a dám do skleniček které uzavřu víčkem.Není třeba sterilizovat.Otevřenou skleničku uchovávám v lednici.

Ted jsem tento originální recept našla v náhodných receptech, teda ale já žasnu, ještě nikdy jsem o tom neslyšela. Každoročně sázím 100 stroužků česneku. Dovedeš si jistě předstait, kolik je z toho výhonů co končí na kompostu:-O. Ukládám a posílám bod.:yes:

Jiřinko, baštu s výhonkama jsem sem dala už dříve :http://www.toprecepty.cz/recept/3259-mnamkove-nudl...;-).....ale taky je jen mrazíme, nepoužíváme je jako přílohu, protože je vaříme.....
Přidávám je hlavně do číny a třeba i do rizota. Jsou fakt moc dobré:yes::yes:

A já zírám nejvíc:-O,protože jsem ani netušila že česnek má nějaké stvoly :-!:-!.Zkoušela jsem česnek pěstovat jen jednou,nalezli mi do něj nějaké malé potvůrky a tak jsem na pěstování česneku zapoměla .Ale že jsou lidi vynalézaví že jo Jendo :yes::yes::yes::-D:-D,samozřejmě si zasloužíš bodík

Jendo, tak já opravdu zírám! Vůbec jsem netušila, že se dají takovým způsobem zužitkovat stvoly česneku. Škoda, že už nemám zahrádku, než jsme prodali pozemek i s rozestavěným domem, pěstovala jsem na něm spoustu zeleniny a česneku zvlášť moc. Určitě bych ho podobným způsobem zužitkovala. Ale stejně neodolám a vyzkouším aspoň malé množství v menších sklenicích.Bodík už letí:-):yes:

Jendo, ty máš vždy rady nad zlato:-)):-D:-)):-D:-))

Jani, nemusíš mít lán česneku, jen se porozhlédout kolem po sousedních zahrádkách a domluvit se se sousedy;-).
Další řešení je zavařit stvoly do menších skleniček:-).

Jejda - mě ani nenapadlo, že by ty stvoly nemusely být jedlé:-8:-O. Já je vždycky spotřebuji. Jendo, receptík je prima, ale já taky, bohužel, nikdy nemám toho mladého česneku tolik, abych mohla zavařovat. Nápad to je ale výborný a posílám Ti za něj bodík:yes::-))

Já vím, že mamka to kdysi zavařovala, ale léty se to nějak vytratilo ...takže Jendo díky za připomenutí, další obohacení špajzky :-D;-):-p:yes::yes:

zizalko, můžu tě ujistit, že česneku se všude nedaří. Děcka ho mají na zahradě každý rok, skoro se vůbec o něj nestarají a mají fakt krásný česnek. My jsme ho namořili, zasadili, starali se a prd, skoro nic z něj nebylo a taky nemůžeš sadit ten česnek, co se prodává v obchodě, nejlepší je od někoho, kdo ho vypěstoval na zahrádce.;-)

Jendo, nápad je to přímo skvostný, což o to. Já taky sbírám ty stvoly a zamražuji je. Ale nevím, kde bych vzala tolik, to musíš mít veliký lán česneku:-):yes: +

Jé, to je hezký. Já jsem sice slyšela, že ty stvoly jsou jedlé, ale moc jsem tomu nevěřila...naši, když ještě česnek pěstovali, opravdu ty stvoly dávali do kompostu. Já česnek nepěstuju, nedařil se mi:-( Ale Jendovy obrázky jsou tak inspirativní, že možná na podzim zakoupím sadbu:-D:yes:

Tématické fráze:
zaštipování česneku, česnekové stvoly, sterilizace česneku, zaštipovani okurek, jak zavařit česnek, česnekové výhony, nakládání křenu, pěstování česneku, kdy zaštipovat česnek, pěstování česneku pro začátečníky, zaštipování paprik, česnekový květní stvol, česnekový stvol, nakládání okurek bez sterilizace, výhony česneku, co s kvetem cesneku, česnek zaštipování, sterilovaný křen, zastipavani cesneku, česnekové květy-recept

Suroviny:
květ česnekový, nakladač nova, mrkev, cibule, křen, koření hřebíček, koření nové koření, semínka hořčičná, bobkový list, koriandr, tymián, paprika sušená pálivá

Přidat fotografie receptu