Sterilovaný česnekový květ

Jenda1 Kuchař:

Doba přípravy: 1 hodina PT1H00M Zavařeniny 12 názorů

515

Suroviny

stvoly česnekového květu (česnek paličák)
nakladač Nova (koření s cukrem a solí k přípravě nálevu na sterilované okurky a jinou zeleninu)
mrkev
cibule
křen
hřebíček
nové koření
hořčičná semínka
bobkový list
koriandr
2 cm větvička tymiánu(myšleno do každé skleničky)
špetka pálivé papriky
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omyté stvoly nakrájíme na délku 2-3 cm a další postup je stejný jako při nakládání okurek.

  2. Připravíme si nálev. Do sklenic o obsahu cca 2 dl (i menší) střídavě vkládáme nakrájené stvoly, mrkev, cibuli a křen. Nahoru přidáme koření, zalijeme horkým nálevem a 15 minut sterilujeme.

  3. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru.

Poznámka

Když jsem dnes zavařoval stvoly česnekového květu, napadlo mě, proč se nepodělit o tento nápad i s ostatními na topreceptech.

Nyní je vhodná doba k "zaštipování" česneku (čím mladší je stvol, tím je křehčí; starší už bývají dřevnaté) a pro většinu pěstitelů paličáků je to odpad, který většinou končí v kompostu.

Je to nejen zajímavá příloha, ale i ozdoba.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sterilovaný česnekový květ

  • dalibor dalibor(neregistrovaný)

    Vážení , já už několik let tyto výhony melu na masovém strojku,smíchám se solí a dám do skleniček které uzavřu víčkem.Není třeba sterilizovat.Otevřenou skleničku uchovávám v lednici.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Ted jsem tento originální recept našla v náhodných receptech, teda ale já žasnu, ještě nikdy jsem o tom neslyšela. Každoročně sázím 100 stroužků česneku. Dovedeš si jistě předstait, kolik je z toho výhonů co končí na kompostu:-O. Ukládám a posílám bod.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Jiřinko, baštu s výhonkama jsem sem dala už dříve :http://www.toprecepty.cz/recept/3259-mnamkove-nudl...;-).....ale taky je jen mrazíme, nepoužíváme je jako přílohu, protože je vaříme.....
    Přidávám je hlavně do číny a třeba i do rizota. Jsou fakt moc dobré:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    A já zírám nejvíc:-O,protože jsem ani netušila že česnek má nějaké stvoly :-!:-!.Zkoušela jsem česnek pěstovat jen jednou,nalezli mi do něj nějaké malé potvůrky a tak jsem na pěstování česneku zapoměla .Ale že jsou lidi vynalézaví že jo Jendo :yes::yes::yes::-D:-D,samozřejmě si zasloužíš bodík

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jendo, tak já opravdu zírám! Vůbec jsem netušila, že se dají takovým způsobem zužitkovat stvoly česneku. Škoda, že už nemám zahrádku, než jsme prodali pozemek i s rozestavěným domem, pěstovala jsem na něm spoustu zeleniny a česneku zvlášť moc. Určitě bych ho podobným způsobem zužitkovala. Ale stejně neodolám a vyzkouším aspoň malé množství v menších sklenicích.Bodík už letí:-):yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Jendo, ty máš vždy rady nad zlato:-)):-D:-)):-D:-))

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Jani, nemusíš mít lán česneku, jen se porozhlédout kolem po sousedních zahrádkách a domluvit se se sousedy;-).
    Další řešení je zavařit stvoly do menších skleniček:-).

    Odpovědět

  • maris maris

    Jejda - mě ani nenapadlo, že by ty stvoly nemusely být jedlé:-8:-O. Já je vždycky spotřebuji. Jendo, receptík je prima, ale já taky, bohužel, nikdy nemám toho mladého česneku tolik, abych mohla zavařovat. Nápad to je ale výborný a posílám Ti za něj bodík:yes::-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já vím, že mamka to kdysi zavařovala, ale léty se to nějak vytratilo ...takže Jendo díky za připomenutí, další obohacení špajzky :-D;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    zizalko, můžu tě ujistit, že česneku se všude nedaří. Děcka ho mají na zahradě každý rok, skoro se vůbec o něj nestarají a mají fakt krásný česnek. My jsme ho namořili, zasadili, starali se a prd, skoro nic z něj nebylo a taky nemůžeš sadit ten česnek, co se prodává v obchodě, nejlepší je od někoho, kdo ho vypěstoval na zahrádce.;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Jendo, nápad je to přímo skvostný, což o to. Já taky sbírám ty stvoly a zamražuji je. Ale nevím, kde bych vzala tolik, to musíš mít veliký lán česneku:-):yes: +

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jé, to je hezký. Já jsem sice slyšela, že ty stvoly jsou jedlé, ale moc jsem tomu nevěřila...naši, když ještě česnek pěstovali, opravdu ty stvoly dávali do kompostu. Já česnek nepěstuju, nedařil se mi:-( Ale Jendovy obrázky jsou tak inspirativní, že možná na podzim zakoupím sadbu:-D:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zaštipování česneku sterilizace česneku zaštipovani okurek česnekové výhony jak zavařit česnek nakládání křenu pěstování česneku pěstování česneku pro začátečníky zaštipování paprik česnekový stvol kdy zaštipovat česnek nakládání okurek bez sterilizace česnekové stvoly výhony česneku sterilovaný křen česnek zaštipování zastipavani cesneku česnekové květy-recept co s kvetem cesneku sterilizace křenu

Zapomněl/a jsem heslo