Raženky (žemličky) s černým pivem

Suroviny

Omládek:
50 g vody
50 g černého piva
necelá lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
dále:
200 g černého piva
30 g sádla
50 g žitné celozrnné mouky
340-350 g hladké mouky
2 lžičky soli
semínka na posyp (len, slunečnice, mák)

Postup přípravy receptu

  1. Umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout.
    K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté utěrkou ho v míse necháme ais 60-80 minut kynout. Během kynutí můžeme 1-2x promísit.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.

  3. Pak bulky narazíme raznicí, otočíme je vzhůru nohama a tak dáme kynout na plech s pečícím papírem nebo folií.

  4. Téměř vykynuté raženky otočíme zpátky, necháme dokynout, postříkáme vodou a posypeme semínky.
    Dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/asi 15-20 minut).

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Raženky (žemličky) s černým pivem

Tématické fráze: celozrnné razenky skvarkove zemlicky zemlicky ke gulasu razenky z celozrnne zitne mouky