Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 322 kJ / 1 272 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,15 g |
Tuky | 22,14 g |
Vláknina | 29,99 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 368 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 204,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 3. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Moje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 7 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 1 hodinou
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 3 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 3 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 3 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 4 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 4 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 5 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 6 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 6 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 6 hodinami
Tématické fráze:
smrazky,
bramborova hanuska,
přílohové bramboráčky,
top recept na cesky bramborak,
dobré zprávy z českého ráje,
bramboráky,
smrazky recept,
řídké bramborové těsto na tálu,
hanuška jídlo,
bramborova placka hanuska,
jak se pecou vosouchy,
jiný název pro bramboráky,
bramboraky recept,
bramborák 750 g brambor,
pečený bramborák se salámem,
česky bramborak recept,
jiný název pro bramborák,
bramborák na plech z červené řepy,
bramborové hanušky,
raj receptu
Suroviny:
brambory,
vejce,
mléko,
škvarky,
majoránka,
česnek,
mouka hladká,
sůl,
kmín mletý,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (16)
U nás doma se bramborům občas říkalo KRUMPLE. Odtud už je ke krompeláku jen kousek
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem