Mazanec podle Majkla

Suroviny

1 kostka droždí (42g)
100 g cukru krystal
150 ml mléka
150 g hladké mouky
250 g másla (1 celá kostka)
250 g mascarpone
1 vejce
2 žloutky
1 KL soli
1 PL vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- popř. van. lusk, seškrábnout vnitřek
150 g rozinek
100 g mandlových lupínků
500 g polohrubé mouky
čokoládové vločky nebo fleky
1 vejce + 2 PL mléka + 1 PL moučkového cukru
(touto směsí potíráme hotový mazanec před pečením)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme v míse (já používám skleněnou), zasypeme asi 2 PL cukru krystalu (odebrané z daného množství v receptu) a zalijeme teplým mlékem. Rozmícháme metličkou, aby se krásně droždí rozpustilo a ještě vmícháme 2 PL hladké mouky (odebrané z daného množství v receptu) a promícháme znovu. Necháme na teplém místě "nastartovat".

  2. Máslo rozpustíme buď na plotně nebo v mikrovlnce, ale aby bylo vlažné, ne horké (popř. necháme trochu zchladnout), do něj zamícháme mascarpone a snažíme se tuto směs dobře rozmíchat, aby v ní nebyly hrudky. Poté přidáme 1 vejce, 2 žloutky a promícháme.

  3. Máslovo-mascarpone směs zamícháme do naší velké mísy, kde už se nastartovaly kvasnice a začneme přidávat veškerý zbytek surovin z receptu, kromě věcí na potření a čokoládových kousků (ty dáváme až po nakynutí, aby se nám v těstě nerozpustily). Množství mandlí dáváme jen půlku (druhá půlka přijde nahoru jako ozdoba). Promícháme v krásné hladké těsto (kdo má možnost použít robota s hákem bude to jednodušší, kdo nemá, zbývají ruce popř. pekárna na chleba program těsto). Vypracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě kynout.

  4. Nakynuté těsto si vybalíme z folie, přimícháme čokoládové kousky a vytvarujeme krásný kulatý bochánek, popř. můžeme uplést věnec ze 3 copů (záleží na každém co zvolí). Přemístíme do kulaté formy (dortové), popř. na plech, ale je vhodné udělat z alobalu okraje, neboť těsto je jemné a když ho necháte jen tak, na plechu trochu se rozteče do stran. Proto je vhodné zvolit dortovou formu, která vám jej udrží.. Pokud volíte tvar věnce, doporučuji ještě doprostřed dát nějakou vyhovující menší formu, aby vám i střed držel tvar.. Necháme ještě trochu nakynout, asi tak 15 minut. Poté potřeme směsí z vajíčka, mléka a cukru a dáme péct.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 30 minut. Kontrolujte špejlí, zda-li je propečený střed.. Popřípadě necháme péci déle. Věnec se peče kratší dobu, na kulatý mazanec je potřeba víc času.

Komentáře k receptu Mazanec podle Majkla

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: mazanec z mascarpone velikonoční mazanec s čokoládou mazanec s mascarpone recepty od majkla chleba podle majkla mazanec s maskarpone kuchař majkl recept na kváskový chléb pečení podle majkla velikonoční mazanec s mascarpone kynutý mazanec s maskarpone nejlepší recept na velikonoční mazanec od majkla jak velké množství mascarpone recepty majkla recepty podle majkla aby bochánek aby při pečení držel tvar čokoládový dort od majkla kuchar majkl peceni chleba dle majkla vanočka od majkla