Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Qasháky à la Babylon - kvašáky

Kvašáky, tedy okurky kvašené naslano, jsou návratem k přírodnímu konzervování a jedinečné chuti, kterou nenapodobí žádný jiný způsob úpravy. Vůně kopru, křupavost česneku a jemná kyselost láku dělají z kvašáků neodolatelnou pochoutku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

cvrnda cvrnda

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Okurky očistíme, sklenice i víčka řádně umyjeme. Krok 2: Okurky napícháme vidličkou (stačí 3x z jedné a 3x z druhé strany) a naklademe do sklenic. Krok 3: Přidáme do každé sklenice dvě kolečka křenu a dva stroužky česneku. Krok 4: Připravíme nálev - množství dle potřeby, poměr je 40 gramů soli na jeden litr vody. Pořádně rozmícháme a zahřejeme (ne do varu, stačí cca 70 °C. Krok 5: Teplý nálev nalijeme do sklenic a pořádně uzavřeme. Chladnutím se víčka ještě přicucnou.
Necháme v komoře či chladné spižírně odstát minimálně 3 týdny .

Zveřejněno 17. 7. 2018

Poznámka autora cvrnda

Vydrží do další sezony, ale po otevření rychle zpracovat.

Dal jsem do menších sklenic a použil malé nakladačky, zůstaly křupavé i po roce skladování.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Qasháky à la Babylon - kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/knzE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Qasháky à la Babylon - kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/knzE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

není to kvašák v pravém slova smyslu, ale je třeba zkusit:-);-)

"Qasháky ala Babilon- kvašáky"
Vždycky jsem si myslel, že kvašáky se dělají z přerostlých oharků a ne z nakladaček, natož malých (viz poznámka)
No, podle názvu kvašáky, ale podle "...do sklenic a pořádně uzavřeme." spíše časované pumy, že ;-) pokud se "to" tedy začne chovat podle názvu, že :-D

casino: no právě já z jižní Moravy pocházím. Kvašáky na poutích / zvláště tzv." okurkové poutě "/ zkraje léta byly z loňské produkce a protože byly určeny k výdělku, byly žádoucí velké. Nakládaly se do sudů, po vykvašení se sudy zatloukly a uložily právě do příštího léta. Ty pracovní postupy se stále uchovávají např. ve Bzenci, Vracově, prostě tam, kde jsou ještě pamětníci a kde byla tradice silná. Já ale neznám nikoho, kdo by dlouhodobé uchování znal. Dělají to i tak, že vykvašené okurky zalijí octovým lákem, ale chutná to úplně jinak
Nakladačky se před kvašením nenapichují, není důvod.

hospodyne:
Aha:-!
A já si dycky řikal, vodkaď tak brzo beró oharky:-O:-O
No a zatím jsme baštili qašáky s fósama :-D:-D:-D

Tématické fráze:
pomer vody a soli na kvašáky, skladování kvašáků, uchování kvašáků, kvašáky z jižní moravy, kvašáky recept, kvašáky, okurková pout bzenec, postupně přidávat okurky na kvašáky, prave kvašáky, domaci kvasaky uchovani, kvašáky za studena, pomer soli a vody na kvasaky

Suroviny:
okurka čerstvá, česnek, křen, sůl, mrkev, kopr

Přidat fotografie receptu