Králičí se "středeční" svíčkovou

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 35 minut 3 porce Jiné maso 6 názorů

Suroviny

2 vykostěná králičí stehna
20 g mrkve
40 g celeru
1 cibuli
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
sušený i čerstvý tymián dle chuti
200 g kelímek šlehačky
hovězí vývar domácí nebo Natur
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce cukru
50 g másla
1 lžíci oleje
sůl
citron
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, opepříme, opečeme na oleji v hluboké pánvi z obou stran a vyndáme stranou. Do výpeku dáme máslo a přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu, nasekanou cibuli, bobkový list, koření a orestujeme dozlatova. Vložíme maso, zalijeme vývarem tak, aby bylo ponořené a přiklopené dusíme do změknutí (bylo za 10 minut).

  2. Maso vyndáme a uchováme v teple. Přilijeme smetanu, rozmíchanou s moukou a na snížené teplotě za stálého míchání provaříme. V malém kastrolku nasucho upražíme cukr na karamel a opatrně vlijeme do omáčky, podle potřeby přilijeme vývar a necháme přejít varem.

  3. Odstavíme, dochutíme šťávou z citronu, tymiánem a dle potřeby solí. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme .
    Podáváme s knedlíkem (např. hrnečkovým), brusinkami a citronem k dochucení.

Poznámka

Hovězí svíčková pečeně bývá sváteční, ale tuhle si můžeme dát třeba i s domácí sekanou, klidně ve všední den, proto jsme jí začali říkat středeční.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Králičí se "středeční" svíčkovou

  • MamlajdaD: Děkuji,také už špatně vidím a vůbec nic se nestalo, opravu jsem provedka :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD: :-K nezlobím se a děkuji :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Bodík jsem vložila, ale špatně v textu ozačila, hůř vidím a tak jsem klikla na vedlejšího smajlíka:-D Takže :yes: teď je to správně. :-K:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Marie Svarcova: recept je určitě velmi dobrý, snadný a vhodný na vaření i ve všední den.:-8 Ale berte to prosím jen jako upozornění :-) - myslím, že ke konci prvního odstavce by pro mladé kuchařinky bylo vhodné dát zmínku o vložení koření (myslím tím bobk. list, , celý pepř a nové koření). ;-) Děkuji a nezlobte se. :-8 Bodík posílám;-):-?

    Odpovědět

  • Jaromira18: :-Kděkuji

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Nejdobřejší svíčková je z králíka, také jí dělám.:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo