Vepřová žebírka s hřiby

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Houby 4 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 – 1,5 kg hodně masitých žeber
sůl, pepř, kmín drcený
1,5 palice českého česneku - na každé žebro cca 3 (nebo raději i více)
stroužků, prolisovaného nebo pokrájeného na plátky
1- 2 cibule
asi ½ kg tvrdých hub (pravé mladé hřiby, kováře apod.)
lžíce sádla (lze vynechat).
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Masitá žebra nebo nízký bůček opereme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem a dáme na pekáč, který můžeme vymazat sádlem (je-li maso málo tučné). Potřeme nebo posypeme česnekem, dávám na jedno masité žebro nejméně 3 středně velké stroužky českého česneku. Nakonec posypeme maso na slabá půlkolečka nakrájenou cibulí.

  2. Podlijeme asi 1 - 1,5 dl vody, zaklopíme nebo zakryjeme alobalem (který pečlivě přitiskneme okolo pekáče) a pečeme asi ¾ hodiny při teplotě 190ºC. Pak maso odkryjeme, přidáme do výpeku tvrdé houby – malé necháváme vcelku, trochu větší půlíme nebo čtvrtíme.

  3. Pečeme ještě asi 20 minut, většinou už nepodléváme, houby pustí tekutiny dost. Maso během pečení neotáčím (kvůli česneku a cibuli), jenom po odkrytí pečlivě a často přelévám výpekem a hlídám, aby se náhodou česnek nebo cibule nepřipálila.

  4. Podáváme s bramborami, hodí se vařené, šťouchané, kaše apod., nebo jenom s tmavým chlebem. Zeleninový salát nesmí chybět.

Poznámka

Jídlo je to opravdu jenoduché na přípravu, ale výsledek stojí za to, náramná ňamka.

Zdroj - recept, kdysi přinesl od hostinského "Žvanila" můj muž. Trochu jsem ještě upravila.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Vepřová žebírka s hřiby

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: To se časem poddá, někde koupíš.;-):-D. Tak zdravím! :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MamlajdaD: houby mám, ale momentálně asi ne žebro ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Jani, jestli budeš mít houby, zkus ten recept, taky jsem mu ze začátku nevěřila.:-O Pak nám moc zachutnal. Jednou jsem dala ochutnat porci sousedovi, (oni mně s jeho ženou nosili houby), a ten soused mně pak za tu ochutnávku před ženskými na lavičce políbil ruku, jak to prý bylo dobré. ;-):-D Kdo rád houby, tak si pochutná;-):-8. Moc zdravím!:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Žebra běžně peču, ale bez hub. Jinak už bych ti tady přidala foto ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo