Skládaný slaný škvarkový koláč - trhací

Merylas Kuchařka: Merylas

2 koláče o průměru cca 26 cm Slané pečivo 9 názorů

Suroviny

250 hladké mouky
250 polohrubé mouky
10 g cukru krupice
7 - 12 g soli
150 g vařených vychladlých brambor
150 g škvarků
250 g mléka
1 vejce
16 g čerstvého droždí
trochu sádla nebo másla na vymazání formy
1 vejce na potření povrchu
celý kmín na posypání povrchu
hrubozrnná sůl na posypání povrchu
Recept si zatím oblíbilo 38 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Jako první do nádoby dáme vlažné mléko, vejce, vařené jemně nastrouhané brambory a pomleté nebo rozsekané škvarky. Dobře to jde menším sekáčkem potravin. Dohromady smícháme obě mouky se solí. Soli do těsta dáme podle toho, jak moc chceme posypat povrch solí hrubozrnnou. Mouku přidáme do nádoby pekárny, pak nahoru cukr a čerstvé rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak zadělá běžným způsobem, jak je zvyklý.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu ještě odložíme do mísy a přikryjeme utěrkou. Těsto rozválíme na mírně podsypaném vále na tloušťku cca 0,5 -0,7 cm a kulatou formičkou o průměru 4 cm vykrajujeme kolečka. Koláčovou nebo dortovou formu o vnitřním průměru cca 26 cm vymažeme tukem. Pak po obvodu formy skládáme vykrojená kolečka, částečně přes sebe. Stejně vyskládáme i další dva vnitřní kruhy. Doprostřed vytvoříme z vykrojených koleček třeba nějakou kytičku. :-) Formu přikryjeme utěrkou a necháme ještě těsto vykynout. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí a celým kmínem. Množství dle vlastního uvážení.

  3. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečení se spodním a horním ohřevem cca 30 minut při 180°C, horkovzduch cca 30 minut při 160°C. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout buď ve formě, ale koláč jde bez porušení po chvíli vyjmout a raději bych nechala vychladnout na mřížce.

  4. Jelikož se obě formy najednou nevešly do trouby, tak druhou polovinu těsta jsem zpracovala stejným způsobem až po chvíli, těsně než se dával péct první koláč. Může se ale použít místo dvou kulatých forem nějaký větší plech, kde se vejde celá dávka těsta. Nebo těsto udělat jen z poloviny ingrediencí do jedné formy.

Poznámka

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.

Jak na výrobu kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 142 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Skládaný slaný škvarkový koláč - trhací

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    mikklik: Díky za zprávu, jsem moc ráda, že recept nezklamal.:-K

    Odpovědět

  • mikklik mikklik

    Vyzkoušeno a super. Moc dobré :yes:. Akorát těsto zaděláno ručně a dala jsem droždí 30g. A protože nebylo času nazbyt, tak jsem po vykynutí kladla kousky těsta lžící rustikálně do mouky a bez většího tvarování pak vedle sebe na vymazaný plech. Výsledkem po upečení bylo 24 ks nadýchaných a voňavých bulek, ke grilované rybě vynikající a vláčné i druhý den.:-K. Bodik letí.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Všem děkuji, jsem ráda, že se recept líbí. :-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Nádherná práce,:yes:a super nápad;-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Merylas: já prostě nemám slov :-O je to nádherné, tak lákavé a určitě móc dobré, pekárnu sice mám ,ale šikovnost jaksi pokulhává :-Q
    Tak ráda bych zkusila ,måte to srozumitelně napsané i fotky perfektní, smekám :yes:

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Koláč vyzerá krásne. S tým cesnakom bude určite tiež výborný.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Merylas: Ja by som cesnak nedávala, ale to je môj problém - som zvyknutá na klasické oškvarkové pagáče. (cesto je podobné) Tu oceňujem ten nápad ukladania koliesok. Všetko, čo sem pridávaš je však výborné.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    magdalenka: Mně se recept taky líbil, tak jsem ho chtěla vyzkoušet. A jelikož se osvědčil, tak jsem to tady přidala. :-K Možná ještě příště zkusím navíc s česnekem.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Perfektné a nápadité, vďaka za pridanie receptu!

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo