Švestkový koláč v dortové formě

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 100 minut podle velikosti nakrájených kousků Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 2 názory

Suroviny

250 g másla
200 g moučkového cukru
450 g hladké mouky
150 ml mléka
1 lžíce rumu
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 g kokosové moučky
špetka soli
1 skořicový cukr
1 kg švestek
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky opereme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na poloviny. Máslo utřeme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháváme celá vejce, špetku soli, rum a kokos (3 lžíce kokosu odebereme na vysypání dortové formy). Mouku promícháme s práškem do pečiva a střídavě ji s mlékem přidáváme do těsta.

  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Těsto rozdělíme křížem na 4 díly. Dno zakryjeme vrstvou těsta, položíme na ni vrstvu švestek, pak zase těsto a zase švestky a zase těsto a zase švestky a končíme těstem. Švestky posypeme vždy skořicovým cukrem. Vždy pevně přimáčkneme těsto na švestky, aby tam nebyly vzduchové bubliny, hlavně poslední vrstvu od středu jako u dortu.

  3. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C asi 70 minut. Po upečení necháme koláč 15 minut ve formě vychladnout a pak ho opatrně vyklopíme. Posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout.

Poznámka

Švestky byly moc velké , tak jsem je nakrájela na malé kousky, malé švestky krájím na půl a dávám slupkou na těsto.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Švestkový koláč v dortové formě

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    Majkaa: Vždy se mi to propeče, švestky ( musí být tvrdší ) pečlivě osuším papírovou utěrkou, každá vrstva těsta je tenká, pečením nabude, díky prášku do pečiva. Hlavně střed mačkám, aby byl tenčí než na krajích (to si pečlivě hlídám ) a spojený na bokách. Když dám těsto na švestky posypu si ho moukou a pomoučněnou rukou těsto rozmačkám, 40 minut ho peču v troubě na první drážce, pak ho opatrně přendám na druhou drážku, začne -li dříve být zlatý, mám vystřižený kruh z pečícího papíru o 5cm širší než forma, zmačkám ho, pak ho rozdělám a lehce ho dám na formu, jako pokličku. Nesmí se vytáhnout dříve, je dobré spíš nechat ho péct o 10 minut déle. Důležité je vyklopit ho co nejdéle z formy. Kokos v těstě pomáhá těstu sát přebytečnou šťávu, může se ještě lehce každá vrstva posypat. Všichni říkají, že chuťově je to jako švestkové buchty.:-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    zajímavý recept, ale propečou se ty vrstvy těsta?8-(

    Odpovědět

Tématické fráze: švestkový koláč kolace z kokosove mouky

Zapomněl/a jsem heslo