Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Sušené maso je tradiční specialita, jejíž cena je odvislá na zemi původu i kvalitě. A není úplně nízká. Slanou dobrotu lze ale připravit i podomácku. S trochou každodenní péče budete po 15 dnech moci ochutnat úžasnou masovou lahůdku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 854 kJ / 4 267 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,30 g |
Tuky | 297,00 g |
Vláknina | 1,50 g |
Cholesterol | 460 mg |
Sodík | 100,60 g |
Sůl | 251,00 g |
Sacharidy | 252,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bůček vykostíme, ale kůži ponecháme. Naváženou směsí soli, cukru krupice a pepře, důkladně promíchanou obalíme bůček, aby byl zcela obalen. Vložíme do plastové nádoby kůží dolů, uzavřeme a dáme do lednice. Solnou směs uzavřeme do nádobky s víkem.
Krok 2: Každý den po dobu pěti dnů bůček z krabičky vyndáme, vylijeme tekutinu, kterou maso pustilo a maso znovu obalíme solí. Krabičku vypláchneme a utřeme do sucha papírovou utěrkou. Maso nemyjeme, jen ho znovu obalíme ve směsi. Kolik maso ze solné směsi přijme, tolik mu patří – jak píše autor receptu pan Gigel. Tekutiny z masa je den ode dne méně.
Krok 3: Po prvních pěti dnech musíme maso ještě dalších 10 dní sušit. Je doporučeno maso zavěsit v místnosti s teplotou do 15 ºC. Lze ale sušit maso i v lednici. V krabičce tak, aby mohl vzduch proudit i zespodu, vypodložíme maso dvěma lžičkami nebo vidličkami.
Krok 4: Po uvedené době krájíme velmi ostrým nožem na slabé plátky, jen na opékání krájíme silnější.
Zveřejněno 1. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pxwy
Moje poznámka
Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pxwy
Nejnovější recepty
Vymazlený hovězí guláš
Přidáno před 5 hodinami
Plněné papriky s rajskou
Přidáno před 7 hodinami
Krémové řezy s pudinkem a meruňkami
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninová polévka s cuketou
Přidáno před 12 hodinami
Cottage pomazánka s pórkem a ředkvičkami
Přidáno před 12 hodinami
Jemný špendlíkový koláč
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová kyselá polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Jablečný koláč s krupičkou
Ivcatkoo před 3 hodinami
Bábovka
Helenecka 21 před 3 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 5 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
horys před 7 hodinami
Vepřová kýta na smetaně
jtrecepty před 9 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
HanaS92 před 9 hodinami
Cuketová pomazánka s česnekem a sýrem, vhodné i pro diabetiky
Slavista62 před 11 hodinami
Česnečka se sýrem - recept od babičky
wimra před 11 hodinami
Cuketove lasagne
vranova.dasa před 12 hodinami
Tématické fráze:
domácí pancetta,
uzení slaniny,
slanina bez uzení,
pancetta vyroba,
domaci panceta,
domácí slanina,
výroba domácí slaniny,
výroba pancetta,
domaci slanina bez uzení,
domácí slanina výroba,
jak udělat špek bez uzení,
špek bez uzení,
slanina na uzení,
pancentta výroba,
paprikovaný špek bez uzení,
uzeni domaci slaniny,
vyroba slaniny,
recept na výrobu pancetta,
výroba domácí slaniny bez uzeni,
pancetta recept
Suroviny:
bůček,
sůl mořská,
cukr krupice,
pepř mletý
Komentáře (6)
Budu čekat těch cca 15 dní......5dní otáčet a pak 10 dní sušit.....Pak budu možná chválit,ale uvidíme.....
Právě jsem si přečetla recept na labužníkovi, na který odkazujete. A řeknu vám upřímně, do toho bych nešla.
No, sice to trvalo déééle, ale zato se to nedalo jíst
https://www.labuznik.cz/recept/toskansky-spek-lard...
(výše psané není nic proti něčemu)