Silvestrovská půlnoční polévka (aneb vyprošťovací polévka pro každou příležitost)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Polévky 9 názorů

Suroviny

500 g předního hovězího masa
3 morkové kosti
500 g slepice
1 cibule
1 stroužek česneku
8 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
špetku kmínu
sůl
trošku tuku (olej, sádlo, máslo)
1 mrkev + 1 menší petržel + kus bulvy celeru
hrst růžičkových kapustiček a zelená petržel
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do tlakového hrnce dáme vařit hovězí maso s rozkrojenou cibulí, stroužkem česneku, kuličkami pepře, nového koření, bobkovým listem, kmínem a solí. V polovině varu hrnec zchladíme, otevřeme a přidáme na kousky nakrájené slepičí maso s kostmi a vaříme do změknutí masa (no já dala obojí maso najednou a nic se nestalo).

  2. Na tuku krátce osmahneme nakrájenou polévkovou zeleninu (pórek, mrkev, petržel, celer, růžičkovou kapustu). Vše zalijeme hotovým vývarem, povaříme, přidáme na kousky nakrájené uvařené slepičí a hovězí maso.

  3. Do rozpálené trouby vložíme na 5 min do pekáče 3 morkové kosti. Pak z nich opatrně vyklepneme morek, nakrájíme na kolečka a dáme do vařící polévky, ale dá se povařit nakonec chvíli v horké polévce. Kdo morek nesnáší, tak ho samozřejmě vynechá.
    Dochutíme solí a zelenou sekanou petrželí.

Poznámka

Tahle polévka má takovou sílu, že se o ní může opřít i opilý mrakodrap a nespadne! Pravda ale je, že se hodí jako vzpruha při slavnostnějších příležitostech, protože není nejlevnější. Ale stojí za tu cenu i za tu trochu práce s přípravou. A žádné bujóny z kostky, ať těm „unaveným“ lidičkám není špatně, tato polévečka musí být poctivá, bez chemie. Kdo nechce vařit v papiňáku, může táhnout polévku několik hodin podle potřeby na kamnech, ale s přípravou ostatního pohoštění je dost a dost práce, tak proto ten papiňák.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Silvestrovská půlnoční polévka (aneb vyprošťovací polévka pro každou příležitost)

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: :-K Evi, on si to stejně každý uvaří dle svých zvyklostí, tomu bych nechala volný průběh. ;-):-8 S tím PH by to také bylo dobré! Díky za komentík a i dnes přeji hodně pevné zdraví pro dnešní den i pro další dny. :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: Tak jsem si to nějak myslela....
    Ale - dovolila bych si polemizovat s výhodou papiňáku v případě hodně práce v kuchyni na jiných pochoutkách....hodím flákoty do hrnce a nechám na minimální teplotu ať si tam dělají co chtějí, jestli tam jsou dvě hodiny nebo tři nebo čtyři je úplně jedno, nemusím na ně myslet ani je hlídat...a až se mi to časově hodí polévku dokončím ( že ideál PH o tom není pochyb....)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Evi, já jsem vodu neodměřovala, ale mohlo to být - odhadem - asi 2 a půl litru, Prostě asi 4 cm nad maso. Počítala jsem s tím, že se během vaření neco odpaří. Dík za komentář :-K a přeji hodně zdraví!:yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    yanull (moderátorka): Moc děkuji za komentář! :-K No nestává se mi často, aby se mi sešly všechny suroviny, a když se náhodou sešly, neváhala jsem a tu polévku se slovem silvestrovská v názvu jsem uvařila teď, i když je od Silvestra dlouho a do dalšího Silvestra ještě déle. :-D:-D A že má sílu, to nemusím ani říkat, je fakt úžasná. Miluji morek a to byl jediný zádrhel, abych ho nesnědla před focením!;-):-8:-8 Přeji hodně zdraví nejen v boji před koroňákem! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    Jj, množství vody:-! To je, oč tu běží ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    yanull: Z toho by ten kovboj -virus, metal salta!:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Já bych tipla asi max 3 cm nad maso a dala bych ho spolu vařit najednou. Slepice jsou potfory tvrdý! :-D Musí být báječná!<3

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Chybí mi množství vody na uvedené množství surovin....tipla bych tak dva litry, ale pro vyprošťovací schopnosti je ten údaj dost podstatný.....

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Aničko, třeba je tato polévka nejen vyprošťovací, ale také antivirová, určitě je v ní podle surovin opravdu síla :yes:;-):-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo