

Rohlíky - křupavé i hebké
Suroviny 18 menších rohlíků
- Pro pekárnu:
- 250 ml bílého vína
- 125 g rozpuštěného másla nebo Hery do těsta
- 1 malé vejce
- 1 rovná lžička soli do těsta + sůl na posypání
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 21 g (půl kostky) droždí
- 1 lžička cukru
- 60 g rozpuštěného másla nebo Hery na potření těsta
- kmín, mák či různá semínka
Postup přípravy receptu
Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně (ale leze i ručně). Po vykynutí těsto rozdělíme na tři bochánky a ty vyválíme na kulaté placky vysoké 5 mm.
Placky potřeme rozehřátým máslem a každou rozkrájíme na šest trojúhelníčků. Od širšího kraje srolujeme rohlíčky (čím víc vrstev, tím jsou křupavější), necháme vykynout 15-20 minut, pomažeme vejcem a posypeme solí a kmínem nebo semínky. Pečeme dozlatova (trochu zlatavější jsou více křupavé).
Vydrží prý i několik dní (Myslím, že nevydrží, na to jsou příliš dobré!). Doplňuji, že druhý den jsou stále velice vláčné, jen už nejsou tak křupavé.
Pekla jsem na 210ºC a dobu pečení jsem nestopla, pekla jsem dozlatova (odhaduji, že asi 12 minut). Ona stejně každá trouba peče jinak, tak si to každý už ohlídá. Rohlíčky jsou menší, kdo chce mít větší, tak rozkrájí placky jen na čtyři díly. Uvnitř jsou heboučké a navrch krásně křupavé.V původním receptu bylo uvedeno, že víno lze nahradit mírně octem okyselenou vodou, aby voda kyselostí připomínala víno (až vyzkouším i tuto variantu, připíšu to sem).
Kdo nemá v pekárně předehřívání surovin, nebo kdo zadělává ručně, tak vodu s octem trochu ohřeje.
Poznámka od kuchařky
Původní recept byl otištěn v časopise Květy v r. 2000. Upraveno.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rohlíky - křupavé i hebké
-
FHOBEY: A kolik jsi te kukuricne mouky dala?
-
FHOBEY: Děkuji za milý komentář.
No přidáním kukuřičné mouky jste nemohla nic zkazit, i já mám ráda kukuřičnou mouku!
Přeji hodně zdaru a těším se, že sem budete přidávat i vy své recepty, když na svém novém dnešním profilu uvádíte, že jste kuchařka!
-
Chutnalo akorát jsem tam dala kukuřičnou mouku
-
MamlajdaD: díky
Jde o to, že těsto neochutnáš tak, jako omáčku, kterou můžeš během výroby přisolit. Je fajn, žes to upravila
-
cathleen: Dík za dobrou otázku.
Sůl přijde samosebou do těsta, ale množství (dala jsem jen zarovnanou lžičku soli) je spíš pro "nesoliče".
Myslím, že to do receptu ještě dopíši, včetně toho, že rohlíky je dobré navrch posypat spolu se semínky trochou soli (nebo o něco navýšit to množství soli do těsta). Recept jsem vyzkoušela po určitých menších úpravách, spotřebovala jsem do něj alespoň zbytek vína, které mi tu už delší dobu stálo. Byla jsem zvědavá, jakéže tyhle rohlíky budou, a byla jsem moc mile překvapená, jak jsou dobré, těsto heboučké a povrch křupavý!
Moc zdravím!
-
Aničko, rohlíky mají být sladké nebo slané? Ta sůl v surovinách - přijde do těsta nebo posypat rohlíky před pečením