KUT - křehké univerzální těsto

Suroviny

300 g polohrubé výběrové mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
350 g másla, může být část Hery máslové,
ale dávám pouze máslo
200 ml smetany na šlehání 31-33%
špetka soli
špetka sušené citronové kůry
2 PL rumu
-----------------
Jakékoli náplně :
ovocné džemy nebo marmelády
čokoládová
strouhaná ochucená jablka
tvarohová
maková
ořechová
tužší uvařený puding

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin v robotu zpracujeme těsto. Na cukr jsem nezapomněla, nepatří tam. Zpracované těsto dám do krabičky s víčkem a uložím ho do lednice, klidně na 5 dní, možno i týden.

  2. V den D, kdy se nám chce péci, ho v předstihu vyndáme, nebo pouze jeho část a na lehce posypané silikonové podložce vyválíme na sílu 3 mm. Můžete válet na čem chcete, mně se osvědčilo toto.

  3. Vykrajujeme libovolné tvary, které naplníme, čím nám libo a na pečícím papíru pečeme na 180 °C do zrůžovění. Lze lehce posypat moučkovým cukrem, mně to přišlo zbytečné.

Poznámka od kuchařky

Toto těsto je opravdu vhodné na spoustu druhů, od koláčků, taštiček, šátečků, štrúdlů, mřížkového koláče...

Těsto jen lehce podsypávejte, nerozvalujte moc velký plát, spíš menší, válím bez mikrotenu, ani těsto neotáčím, jen lehce válečkem přejedu po podložce v mouce, jak ji vidíte a jde to skvěle. Podebírám a přemísťuji pomocí špachtle. Delším odležením je heboučké a dobře se s ním pracuje.

Pekla jsem s meruňkovou náplní, ta mírně, ale opravdu mírně vytekla, čokoládová zůstala uvnitř všechna. Z této dávky jsem upekla 3 plechy "sklapovaček", tak jim říká Honzík, podle použité formičky a ještě mi zbylo těsto na zítra na 2 větší štrúdly. Nevím, zda je to na 2. fotce vidět, ale v těstě jsou maličké puchýřky a při konzumaci sklapovačka famózně chutná, to famózně jsem si vypůjčila od p. Mirky Slavíkové, ale ono to opravdu famózní je, vyzkoušejte :-) Toto těsto jsem zhotovila v pondělí, pečené ve čtvrtek, ale opravdu nemusíte mít obavy ho použít za 5-7 dní. Pak už by to možná mohla být pro někoho antika :-)

A dnes mi to tu moc hezky voní, jako při vánočním pečení :-)

S oblibou vymýšlím zkratky, např. zde mám ještě TNT ....

Neměla jsem moc času na estetiku, mám ještě zadělané těsto na lívanečky, dnes s jahodami.

Komentáře k receptu KUT - křehké univerzální těsto

  • Gabina Gabina

    oring: tyhle jsou fakt super, určitě nezklamou :yes:

    Odpovědět

  • oring oring

    magdalenka: Tak tyhle TriNitroToluenové tyčinky vypadají báječně. Řekl bych přímo "k sežrání ".Já zatim znám jenom ty posolené/kmínované z listového těsta :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

  • oring oring

    Gabina: KUT se mi líbí. A snad přemluvím moji aby z něho něco dobrého udělala. Já jsem spíš přes něco s masem v rendlíku nebo v pekáčku. Ale TNT už vymyslel někdo o dost dříve a určitě by to nechutnalo. TriNitroToluen. A na sporáku nebo v troubě by zcela jistě znamenalo ztrátu bydlení :-D

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Určitě vyzkouším, tvoje TNT jsou u nás velmi oblíbené, peču na všechny akce :yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Vďaka za ďalší kúsok z rodinných pokladov! :-K

    Odpovědět