Snadný jahodový dort

miriko10 Kuchařka: miriko10

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy s ovocem, bublaniny 0 názorů

Suroviny

Těsto (kulatá forma 20 cm):
1/2 hrnku cukru krystal (možno nahradit xylitolem)
1 velké vejce
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
1 hrnek hladké mouky (špaldová)
2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Krém:
250 ml smetany ke šlehání
1/2 vaničky tvarohu (polotučný/tučný)
cukr moučka dle chuti
1 balíček želatina prášková Dr. Oetker
jahody
K dokončení:
jahody
1 čiré nebo červené želé v prášku Dr.Oetker
2-3 lžíce cukru (nebo xylitol)
250 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřát na 180°C. Formu vymazat tukem, vysypat hrubou moukou. Vyšlehat oba cukry s vejcem do pěny. Přidat olej a šlehat. Smíchat všechny suché suroviny (mouka, kakao, prášek do pečiva). Postupně k vaječné směsi přidávat střídavě suchou směs a mléko. Hladkou směs vylít do formy a péct cca 20 minut (dle vlastních zkušeností s troubou), upečené těsto vyzkoušet špejlí. Korpus je také možné upéct v remosce (vyzkoušeno). Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě, poté vyklopíme na mřížku a necháme vystydnout. Zcela zchladlý prořízneme.

  2. Očistímei jahody a nakrájíme na menší kousky. Do menšího rendlíku dáme 3 lžíce vody, přidáme želatinu, necháme nabobtnat (asi 10 min). Vyšleháme šlehačku a přidáme cukr dle chuti. Opatrně vmícháme tvaroh a nakrájené jahody. Želatinu zahřejeme do rozpuštění (nevaříme). Do želatiny přidáme 2 lžíce krému a promícháme. Okamžitě vmícháme do zbytku krému. Krém naneseme na spodní část korpusu (ten dáme do dortové formy) a přiklopíme druhou částí korpusu.

  3. Nakrájíme jahody. Poklademe na dort. V rendlíku smícháme želé se 2-3 lžícemi cukru. Přidáme 250 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu. Poté odstavíme a občas promícháme. Lehce ochladlé nalijeme na jahody. Dort dáme vychladit do ledničky. Teprve po ztuhnutí odstraníme formu.

Poznámka

Velikost hrnku 250 ml. U želatiny a želé se řiďte návodem na přípravu. Mouku je možné namíchat hladká bílá špaldová a hladká celozrnná špaldová v poměru 4:1.

U narozeninových dortů používám klasický piškotový korpus se sněhem. Tento korpus je jednoduchý a rychlejší a je také chutný :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 424 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Snadný jahodový dort

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo