

Jemné kuře k salátu
Suroviny 3-4 porce
- 1 kuře
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 3 PL koření na kuře
- 2 šalotky
- 1 kostka kuřecího bujónu
- 2 mrkve
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- 10 silnějších plátků másla
Postup přípravy receptu
Omyté a osušené kuře zevnitř i zvenku osolíme a zvenku též posypeme kořením na kuře. Dovnitř dáme část očištěného jablka zbaveného jadérek, nakrájeného na osminky a půlku oloupaného pomeranče, též nakrájeného na osminky. Stehna svážeme, pod každé křídlo dáme plátek másla.
Mrkev očistíme a nakrájíme každou na čtyři kousky, šalotku nakrájíme na tenká kolečka.
Do pekáčku rozložíme na dno zbylých 8 plátků másla, kolečka šalotky, rozdrobíme bujón, na vše položíme kuře páteří dolů, přidáme mrkve, zbylou půlku jablka a pomeranče, tymián a podlijeme dvěma hrnky vody.
Přikryjeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C za občasného podlévání výpekem, asi na 60-70 minut. V případě přílišného vypařování vody, můžeme přilít trochu vody. Zkontrolujeme, zda je kuře hotové a můžeme naporcovat a servírovat, případně necháme déle péct.
Poznámka od kuchařky
Kuře jsem podávala se salátem, viz. recept: "Rychlý salát s avokádem": https://www.toprecepty.cz/recept/63916-rychly-sala...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jemné kuře k salátu
-
casino: dobré kuře + mrkev + jablko + pomeranč + tymián + sůl + kousek másla =
Ostatní je zbytečné dle mne... -
:... a podlijeme dvěma hrnky vody..."
No, půllitr kohoutkové na pečení bezpohlavního kohoutka je tu patrně kvůliva naprosto zbytné kostečce bujónu, že
"10 silnějších plátků másla"
mi připomnělo mou rodičku, která v dobách na dvoře vyhoněných (spíše kohoutem než proteiny), nohatých kuřat máslem nešetřila
Zvyk přešel ve zlozvyk, když se v obchodech objevili krásní, kulaťoučcí kuřecí naducánci z kolchozu, kteří byli při pečení samomazní...
(rodnou sestru Hery nezatracuji a občas STUDENÝM máslem výpek (šťávu) zahušťuji