

Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu
Suroviny 3-4 porce
- 800 g vepřové pečeně bez kosti¨
- mořská sůl
- 2 středně velké šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 PL celého kmínu
- 1 PL slunečnicové oleje
- 1 PL škrobu
- 4 dl černého piva (použila jsem tmavé bezlepkové pivo Celia)
Postup přípravy receptu
Pokud má maso na povrchu horní strany trochu tuku, nařežeme ho asi v centimetrových rozestupech a do zářezů nasypeme špetku soli. Potom maso svážeme provázkem, jakoby do válečku. Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na půlměsíčky, česnek raději nadrobno.
Svázané maso ještě dokola okmínujeme a potřeme olejem. Zprudka rozhřejeme pánev a vložíme do ní svázané a okořeněné maso. Ztlumíme žár a postupně maso okolo opečeme pěkně dozlatova, na každé straně/boku ho vždy ponecháme cca 3 minuty. Opečené maso vyjmeme bokem na talíř.
Do prázdné použité pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek, můžeme ještě zmírnit žár ploténky a necháme chvilku změknout. Podlijeme asi deci piva a necháme vyvařit.
Tuto zeleninu nato vložíme na dno pekáče tak, aby ho celé maso zakrývalo a samo maso se tím pádem nedotýkalo dna pekáče. Podlijeme dvěma deci piva, dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 5 minut.
Poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme další hodinu, během níž jednou či dvakrát maso podléváme výpekem, případně o 10-15 minut déle, máme-li váhově o něco větší maso.
Jakmile je maso hotové, vypneme troubu, šťávu slijeme do dříve použité pánve, maso necháme nadále ve vypnuté troubě.
Slitou tekutinu přivedeme k varu, přidáme poslední deci piva a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky, ale jednak dokáže rychle zhoustnout při větším podání do šťávy, proto přidáváme jen po malých troškách a vždy chvíli mícháme, než přidáme více, aby konzistence nakonec nebyla až příliš hustá.
Z masa sejmeme provázek, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou. Podávala jsem s knedlíkem a se zelím, ale hodí se např. bramborová kaše či jiné příloha dle vlastní chuti, třeba zeleninovým salátem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu
-
bofinka: no i proto bych bod 7. vypustila, bude to dobré jen tak... základ by se dal i propasírovat, ale nedělala bych to
-
casino: Stacilo by skrob rozmichat v trosce piva, ale nejak se mi nezda zaver receptu, ta posledni decka piva bude malo odvarena, tedy hodne citit . . . .
-
Slušně napsáno...
...tedy až na ten škrob, že
Nééé že by mi vadil jako takový..., občas (především v "číně") ho také používám
Ale zde popsaný způsob zdá se mi býti poněkud podivným: "... a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky,..."
No, bodejť by nedělal hrudkyTo se jen brání jak umí takové zhovadilosti
Není přece nic jednoduššího než škrob rozmíchat (rozqedlat, protřepat v zavařovačce s deklem) v troše S T U D E N Évody a nalít do připravované krmě, že
-
Poslední fotku bych určitě dala jako hlavní
Já mám k pečení pečeně tak trochu respekt, vysušit ji není velký problém... ale tady včetně zatáhnutí na pánvi a konečného vydýchání ve vypnuté troubě se mi recept líbí( že bych si odpustila zahuštění škrobem je už věc chuti....)