Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu

Vepřové maso Doba přípravy: 2,5 hodiny 4 názory

Vepřové maso Doba přípravy: 2,5 hodiny 4 názory

Suroviny 3-4 porce

800 g vepřové pečeně bez kosti¨
mořská sůl
2 středně velké šalotky
2 stroužky česneku
1 PL celého kmínu
1 PL slunečnicové oleje
1 PL škrobu
4 dl černého piva (použila jsem tmavé bezlepkové pivo Celia)

Postup přípravy receptu

  1. Pokud má maso na povrchu horní strany trochu tuku, nařežeme ho asi v centimetrových rozestupech a do zářezů nasypeme špetku soli. Potom maso svážeme provázkem, jakoby do válečku. Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na půlměsíčky, česnek raději nadrobno. 

  2. Svázané maso ještě dokola okmínujeme a potřeme olejem. Zprudka rozhřejeme pánev a vložíme do ní svázané a okořeněné maso. Ztlumíme žár a postupně maso okolo opečeme pěkně dozlatova, na každé straně/boku ho vždy ponecháme cca 3 minuty. Opečené maso vyjmeme bokem na talíř.

  3. Do prázdné použité pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek, můžeme ještě zmírnit žár ploténky a necháme chvilku změknout. Podlijeme asi deci piva a necháme vyvařit. 

  4. Tuto zeleninu nato vložíme na dno pekáče tak, aby ho celé maso zakrývalo a samo maso se tím pádem nedotýkalo dna pekáče. Podlijeme dvěma deci piva, dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 5 minut.

  5. Poté snížíme teplotu na 120°C  a pečeme další hodinu, během níž jednou či dvakrát maso podléváme výpekem, případně o 10-15 minut déle, máme-li váhově o něco větší maso. 

  6. Jakmile je maso hotové, vypneme troubu, šťávu slijeme do dříve použité pánve, maso necháme nadále ve vypnuté troubě.

  7. Slitou tekutinu přivedeme k varu, přidáme poslední deci piva a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky, ale jednak dokáže rychle zhoustnout při větším podání do šťávy, proto přidáváme jen po malých troškách a vždy chvíli mícháme, než přidáme více, aby konzistence nakonec nebyla až příliš hustá.

  8. Z masa sejmeme provázek, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou. Podávala jsem s knedlíkem a se zelím, ale hodí se např. bramborová kaše či jiné příloha dle vlastní chuti, třeba zeleninovým salátem. 

Komentáře k receptu Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    bofinka: no i proto bych bod 7. vypustila, bude to dobré jen tak... základ by se dal i propasírovat, ale nedělala bych to

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: Stacilo by skrob rozmichat v trosce piva, ale nejak se mi nezda zaver receptu, ta posledni decka piva bude malo odvarena, tedy hodne citit . . . .

    Odpovědět

  • casino casino

    Slušně napsáno...
    ...tedy až na ten škrob, že 8-(
    Nééé že by mi vadil jako takový..., občas (především v "číně") ho také používám :yes:
    Ale zde popsaný způsob zdá se mi býti poněkud podivným: "... a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky,..."
    No, bodejť by nedělal hrudky:-! To se jen brání jak umí takové zhovadilosti
    Není přece nic jednoduššího než škrob rozmíchat (rozqedlat, protřepat v zavařovačce s deklem) v troše S T U D E N É :-! vody a nalít do připravované krmě, že :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Poslední fotku bych určitě dala jako hlavní:yes:
    Já mám k pečení pečeně tak trochu respekt, vysušit ji není velký problém... ale tady včetně zatáhnutí na pánvi a konečného vydýchání ve vypnuté troubě se mi recept líbí:yes: ( že bych si odpustila zahuštění škrobem je už věc chuti....)

    Odpovědět