Babiččiny koblihy

Suroviny 18-20 ks

380 g polohrubé mouky
60 g másla
20 g čerstvého droždí
5 žloutků
2-3 lžíce rumu
špetka soli
100 ml mléka
1 lžička cukru
tuk na smažení
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho k mouce, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme ještě tak hodinu nakynout.

  2. Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která ještě dáme kynout. Když jsou dostatečně vykynutá, vložíme je do dobře rozehřátého tuku nejprve vykynutou stranou dolů. Tuku musí být dostatek, aby koblihy volně plavaly.

  3. Po vložení koblih nádobu hned přikryjeme pokličkou. Koblihy se rychle nafouknou a vyplavou na povrch. Po třech minutách je odkryjeme, obrátíme a zvolna dosmažíme. Koblihy usmažíme s bílým kroužkem.

  4. Hotové koblihy obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Komentáře k receptu Babiččiny koblihy

  • MiskaM MiskaM (autorka receptu)

    rihana: jsou bez náplně, kdo chce tak je může naplnit. Moje máma moc nemůže sladké takže jít to bez ty náplně vyhovovalo. Jinak jsou moc dobré

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    rihana: moje babička je dělala taky tak...a pak do zdobícího pytlíku s kovovým hrotem marmošku a do koblížek po vychladnutí trochu marmelády...mi to chutná víc než je plnit před smažením....

    Odpovědět

  • rihana rihana

    A oni jsou úplně bez náplně?

    Odpovědět